Sve miriše na izbore u srpnju /

Retorika ključnih suparnika sve je oštrija: Jesmo li spremni za izbore i hoće li utrka biti fer?

Iako je raspuštanje Hrvatskog sabora ključni preduvjet, nema potvrde hoće li to biti već do kraja mjeseca

8.5.2020.
12:30
VOYO logo

Osamnaest preminulih štićenika doma za starije u Splitu, kao razlog političkog okršaja SDP-a i HDZ-a.

Dok SDP traži smjenu Ante Sanadera s mjesta potpredsjendika Sabora, HDZ poručuje to je potez očajnika u predizborne svrhe.

''Da je to potez očajnika, ne bi oni o tome već dva dana govorili, pri čemu su u ovom slučaju u najjačem mogućem sastavu izašli na tiskovnu konferenciju. Moj dojam je 
da ih ta tema boli i da bi najradije da se o tome priča“, kaže Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.


Za proboj u Dom utvrđen je krivac - virus, dok Sanader tvrdi kako nije ništa zataškavao niti sprječavao ravnatelja doma Škaričića da podnese ostavku . Pa HDZ uzvraća sa svojim zahtjevom

„Onda smo i mi u HDZ-u odlučili tražiti ostavku Ranka Ostojića jer je smatramo da čovjek koji veliča Jugoslaviju i Tita ne može biti na tako važnom mjestu“, kaže Ante Sanader (HDZ), potpredsjednik Sabora.

„Bolju reklamnu nisu mogli napraviti kolegi Ostojiću, ali i ona bi se mogla pretvoriti u raspravu o domu u Vukovarskoj, jedva čekam da budem iskren“, kaže Bauk.

I dok sve ide prema scenariju srpanjskih izbora, vladajući ne otkrivaju datum raspuštanja Sabora.

„Ako su nekom iznaneđenje izbori u 4. godini mandata, onda je promašio djelatnost kojom se bavi“, poručuje Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Oporba tvrdi da je odluka pala - Sabor će biti raspušten za tjedna ili dva:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Stvar je naravno moralnosti takvog prijedloga da se prvi put u povijesti Hrvatske ide usred ljeta na izbore”, kaže Goran Beus Richembergh, saborski zastupnik (GLAS).

Da se izbori ne mogu održati u fer uvjetima, unisono poručuje opozicija.

„Nisu osigurani uvjeti da sve stranke uđu u ravnopravnu političku utakmicu. Dok se još uvijek ne zna kakve će biti posljedice covida-19 i dok je jedan broj građana u karanteni i samoizolaciji, ne znam kako će oni glasati ni kako će se održavati predizborni skupovi”, kaže Siniša Hajdaš Dončić (SDP), potpredsjednik Sabora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Znam da forsiraju izbore i žele kapitalizirati svoju navodnu popularnost, ali čini mi se da bi se mogli jako iznenanditi….“, poručuje Nikola Grmoja, saborski zastupnik (Most).

Dok vladajući ponavljaju – zadnju riječ imat će epidemiolozi. Pa smo pitali i njih bi li se izbori mogli održati sada:

"Odgovor je da", kaže Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

A to znači da nas do izbora dijeli dva mjeseca uz kampanju bez velikih okupljanja, ali zbog toga vjerojatno i nešto jeftinije izbore. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike