POPUNJAVAJ, NE PITAJ / Rentijeri bez granica, turistima iznajmljuju baš sve, čak i vlastite spavaće sobe: 'Kako je rat zadesio naše selo...'

Rentijeri ljeti turistima iznajmljuju i vlastite spavaće sobe, a oni žive u garažama. Izvan sezone grade se nove jedinice kako bi iduće ljeto mogli primiti još turista

22.5.2023.
7:44
VOYO logo

Kad dođe ljeto, iznajmljivači na Jadranu, a sve više i na kopnu, ne prezaju ni od iznajmljivanja vlastitih spavaćih soba. Hrvatska živi od turizma, a rentijeri od broja turista koje uspiju ugurati u svoje prostore.

"Kako je rat zadesio naše selo, svi koji su se znali baviti poljoprivredom ili stočarstvom vidjeli su da se od toga ne može živjeti. Sad su se okrenuli turizmu i dosta dobro žive", kazao je za RTL Danas Ljubomir Špehar koji sobe gostima Plitvičkih jezera iznajmljuje još od 1965. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Tko nema novu jedinicu, ne može planirati više gostiju'

Nekoć je radio u Nacionalnom parku, a sada mirovinu 'podebljava' zaradom od turista.

"Mi smo selo na pravom mjestu i popunjeni smo više od 90 posto kroz godinu. Tko nema novu jedinicu ne može planirati više gostiju", objašnjava Ljubomir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rentijeri ljeti turistima iznajmljuju i vlastite spavaće sobe, a oni žive u garažama. Izvan sezone grade se nove jedinice kako bi iduće ljeto mogli primiti još turista.

Bujanje turizma trebao bi urediti novi zakon

Tako je i u Puntu na Krku. Tamo inače živi 1800 ljudi, a ljeti ondje boravi i do 15.000, skoro deset puta više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Tako je i na cijelom Krku. Infrastruktura se mora graditi za deset puta više stanovnika nego što nas ima na Krku cijele godinu", kaže Branko Karabatić, direktor Turističke zajednice Punat.

Slično je u većini gradova na obali. Lokalne samouprave moraju se odrediti hoćemo li imati održivi ili prekomjerni turizam kakav je bio proteklih desetak godina. Bujanje turizma trebao bi urediti novi Zakon, a ideja je da na održiv način to opet bude Mediteran kakav je nekad bio, ali s većom zaradom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo