KUNU GORE, PO' KUNE DOLJE / Vlada ipak ima plan kako smanjiti rekordne cijene goriva: Odluka pada već ovog četvrtka, a to nije kraj dobrim vijestima?

Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Cijena goriva na benzinskim crpkama skočila je na rekordne razine, a vladajući bi trebali reagirati na način da se smanji naknada na biogorivo

15.3.2022.
11:28
Srecko Niketic/PIXSELL
VOYO logo

Vozače je jutros dočekalo neugodno iznenađenje na benzinskim crpkama. Cijene goriva skočile su na rekordne visine, pa tako vlasnici benzinaca sada za litru plaćaju 13 kuna, dok je cijena eurodizela skočila na čak 13,91 kunu. 

To je natjeralo vladajuće da ipak idu s još jednom mjerom kako bi smanjili cijenu goriva. Kako doznaje 24sata, u HDZ-u su u ponedjeljak navečer raspravljali o tom problemu i odlučeno je da se suspendira dodavanje biogoriva, odnosno naknada koju moraju plaćati oni koji ne dodaju biogorivo u benzin i dizel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već u četvrtak bi trebala biti donesena ta odluka i vrijedit će do kraja godine. Privremeno se odustaje od te zelene komponente, no rast cijena goriva je takav da je to opravdano", kaže sugovornik iz stranke za 24sata.

50 lipa jeftinije

Suspendiranje te odredbe bi trebalo pojeftiniti i dizel i benzin za otprilike 50 lipa po litri kada se uračuna i PDV koji se naplaćuje na trošak dodavanja biogoriva, odnosno kaznu koju plaćaju oni koji ga ne dodaju. Procjene su da cijena neće pasti isti dan nakon suspenzije jer će trebati par dana za potrošiti zalihe bio goriva. Nakon rekordnog poskupljenja, sljedeći utorak su predviđanja da će cijene goriva pasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladi još ostaje kao alat za ublažavanje poskupljenja i dodatno snižavanje trošarina nakon što su prošli tjedan već snižene 20, odnosno 40 lipa za dizel i benzin.

Image
ZAŠTO PLENKOVIĆ NIJE ZAMRZNUO CIJENE? /

Cijena goriva u Hrvatskoj rekordna, a u svijetu je barel sve jeftiniji: Svi pogledi uprti su u Rusiju i Ukrajinu, ali i Kinu

Image
ZAŠTO PLENKOVIĆ NIJE ZAMRZNUO CIJENE? /

Cijena goriva u Hrvatskoj rekordna, a u svijetu je barel sve jeftiniji: Svi pogledi uprti su u Rusiju i Ukrajinu, ali i Kinu

Propisane trošarine

Kako je objasnio ministar financija Zdravko Marić, Europska unija zasad još propisuje minimalne trošarine. Ali Vlada ima prostor za spustiti trošarinu još 76 lipa u litri benzina i 38 lipa u litri dizela do tih minimalno propisanih. Ovaj tjedan to nisu učinili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić je rekao da nije u planu spuštanje PDV-a na goriva i da će on i dalje ostati 25 posto. Naknade, trošarine i porez koji idu državi čine oko polovicu cijene litre goriva. Taj odnos varira ovisno o nabavnoj cijeni goriva.

Podsjetimo, nova cijena Eurodizela je 13,91 kunu za litru, dok je jučer bila 12,51 kunu. Razlika je punih 1,40 kuna po litri. Još je skuplja premium varijanta dizelskog goriva, koja je otišla na cijenu od 15,03 do 15,08 kuna po litri. Benzin je s dosadašnjih 12,18 kuna po litri od jutros otišao na okruglo 13 kuna. Puni spremnik benzina od 50 litara skuplji je, dakle, 41 kunu. Premium Eurosuper 95 je prosječno 13,67 kuna, dok je Inin Eurosuper 100 Class Plus 14,06 kuna po litri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrda iz Vlade

Vlada će u četvrtak donijeti uredbu kojom će radi suzbijanja poskupljenja goriva, distributere do kraja godine osloboditi obveze umiješavanja biogoriva u dizel i benzin, najavio je u utorak ministar gospodarstva i zaštite okoliša Tomislav Ćorić. Upitan što je sljedeći Vladin korak nakon što je danas gorivo opet poskupjelo, Ćorić je nakon sudjelovanja na konferenciji "Potrošač u svijetu digitalnih financija" rekao da će "Vlada porastu cijena doskočiti promjenom određenih uredbi na sjednici Vlade u četvrtak", koje se tiču "prije svega dijela umiješavanja biogoriva", što će po njegovim riječima omogućiti distributerima prosječni pad cijene do pola kune.

Dodao je da učinke tog poteza očekuje u narednim tjednima te da će nova pravila vrijediti do kraja ove godine. Nova uredba trebala bi stupiti na snagu idući tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeći tjedan smanjenje

Ćorić je danas napomenuo da je jučerašnji dan i kraj prošlog tjedna donio smanjenje referentnih cijena nafte te da bi, ako se tako nastavi danas i idućih dana, sljedeći tjedan trebao donijeti "značajno smanjenje cijena" naftnih derivata u Hrvatskoj. Posjetio je da se cijene od utorka ujutro određuju kao prosjek cijena od ponedjeljka do petka prošlog tjedna, a u tom razdoblju prošli tjedan su rasle, pa ne stoje prigovori da su cijene jutros porasle neopravdano s obzirom da na referentnim tržištima zadnjih dana padaju. Trenutno se, kako je dodao, ne razmišlja o snižavanju PDV-a na gorivo.

Upitan kako će Vlada pomoći cestovnim prijevoznicima, odgovorio je da je najavljena izmjena uredbi korak u tom smjeru. "Izvanredne okolnosti traže izvanredne mjere, s ciljem zaštite hrvatskog gospodarstva i standarda građana", rekao je Ćorić, odgovarajući na pitanje znače li Vladini i širi europski potezi u energetici ovih dana napuštanje zelenih planova i politika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fiksna marža

Vlada je na očekivanu eksploziju cijena goriva prošli tjedan reagirala dvama uredbama, kojima je fiksirala maržu trgovaca naftnih derivata na osnovni eurosuper i eurodizel te na plavi dizel, a privremeno je smanjila i trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo.

Tako je uredbom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata ukupna marža za dizelsko i benzinsko gorivo fiksirana na 75 lipa po litri, a na plavi dizel na 50 lipa po litri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjenama Uredbe o trošarinama država je, pak, na rok od 90 dana smanjila trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo, i to za 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 20 lipa po litri dizelskog goriva.

Na osnovu tih mjera Vlada je procijenila da će se rast cijena osnovnog eurosupera i eurodizela uspjeti zadržati u rasponu od 80 lipa do 1,20 kuna po litri, dok bi bez tih mjera realni tržišni porast iznosio oko dvije kune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo