RTL u prvoj berbi / Rekordan urod mandarina: Zbog ruskih sankcija uzgajivači zabrinuti – hoće li ih moći prodati i kome?

Urod se procjenjuje na 60 tisuća tona, ali pitanje je kome ih prodati jer Hrvati potroše samo četvrtinu ukupnog uroda

16.9.2018.
9:30
VOYO logo

Hrvatske voćare čeka rekordna berba, kažu najbolja u zadnjem desetljeću. Neke kulture su rodile i dvostruko bolje nego lani, prve procjene uroda jabuka govore o 100 tisuća tona, a oko 70 posto su jabuke prve klase koje imaju najbolju cijenu. 

Šljive su isto rodile rekordno, bit će ih 10 tisuća tona, ali dosta će ostati neobrano zbog manjka berača. Bresaka je manje zbog mraza, oko 4 tisuće tona, a mandarina će zato biti za izvoz. Urod se procjenjuje na 60 tisuća tona, ali pitanje je kome ih prodati jer Hrvati potroše samo četvrtinu ukupnog uroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, ne znaju kome ih prodati, a ni tko će ih pobrati, ne znaju se otkupne kvote, ali okvirna cijena trebala bi biti oko tri kune za kilogram. 

No, mandarine ne mogu čekati pa je u Neretvi počela prva berba ranih sorti. S beračima i uzgajivačima, koji se pitaju koji je smisao uzgoja voća u njihovoj dolini, dan je proveo Matko Saltarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike