BITNE PROMJENE / Rekonstrukcija Plenkovićeve vlade odmah nakon godišnjih odmora! 'Dobro da je on to prvi rekao'

Image
Foto: Pixsell

'Ne vidim razloga da se u jednoj osobi gomila niz funkcija'

10.7.2019.
10:40
Pixsell
VOYO logo

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor izjavio je kako će rekonstrukcija Vlade biti najesen kada se saborski zastupnici vrate s ljetne stanke, a potvrdio je i kako je s premijerom na koalicijskom sastanku bilo riječi o smanjenju broja ministarstava.

"O rekonstrukciji će odlučiti predsjednik Vlade, a rekonstrukcija ide na jesen. Imamo dva mjeseca da se o tome ozbiljno razmisli, kao što je rekao i premijer, i dobro je da je on to prvi rekao, a ne koalicijski partneri. Ići će se u rekonstrukciju, a kakvu i koliko ljudi, on će to predložiti koaliciji na jesen", rekao je Kosor novinarima uoči sjednice užeg kabineta Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako je premijeru važna rekonstrukcija, a shodno tome i koaliciji, a time i HSLS-u.

Čelnik HSLS-a komentirao je i navode o smanjenju broja ministarstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam za smanjenje, mi se za to zalažemo već godinama, i o tome je bilo riječi na koalicijskom sastanku", kazao je Kosor no nije precizirao koje ministarstvo bi bilo višak dok je novinare uputio da to pitaju premijera.

Zamjenik predsjednika HDS-a BrankoHrg izjavio je pak kako nema saznanja o tome tko će biti novi ministri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema nikakvih imena, stvar je premijera da odredi koji će biti kandidati koje će predlagati", dodao je Hrg.

Po njegovoj procjeni, kaže, do rekonstrukcije Vlade moglo bi doći na jesen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić pak je izjavio da nema potrebe da uz sve dužnosti koje obnaša, bude i politički tajnik HDZ-a, a poručio je i kako o mogućem smanjenju broja ministarstava treba čekati očitovanje premijera Andreja Plenkovića.

Na novinarsko pitanje vidi li se na funkciji političkog tajnika HDZ-a, koju je do sada obnašao bivši ministar uprave Lovro Kuščević, Bačić je kazao da za to nema potrebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HDZ je velika stranka, ima veliki broj kvalitetnih dužnosnika i ne vidim razloga da se u jednoj osobi gomila niz funkcija", izjavio je Bačić uoči sastanka užeg kabineta Vlade. Dodao je da uz dužnosti predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a, predsjednika Županijske organizacije Dubrovačko-neretvanske županije, nema potrebe da obavlja još jednu.

Upitan treba li se sazvati sjednica Sabora ukoliko rekonstrukcija Vlade ne bude gotova do ovoga petka, Bačić je ustvrdio kako je u tom slučaju opravdano sazvati izvanrednu sjednicu Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je i kako se o mogućem smanjenju broja ministarstava treba čekati očitovanje predsjednika Vlade Andreja Plenkovića kao i da se na koalicijskom sastanku razgovaralo o rekonstrukciji Vlade.

Pupovac: Rekonstrukcija Vlade dobrodošao je potez

Čelnik SDSS-a Milorad Pupovac u srijedu je ocijenio da je najavljena rekonstrukcija Vlade dobrodošao potez koji će povećati funkcionalnost i osnažiti Vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povećanje funkcionalnosti i osnaživanje Vlade je po mišljenju našeg Kluba i stranke dobrodošao potez i u tom smislu podržavamo stajalište Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Čekamo da premijer napravi ono što je nužno, a to znači unutrašnje konzultacije, da sam odluči i procijeni to što je neophodno napraviti, a nakon toga ćemo valjda i mi biti obaviješteni", kazao je Pupovac, čija je stranka dio vladajuće većine.

Što se 'timinga' rekonstrukcije tiče, Pupovac smatra da nema potrebe da se gubi vrijeme i čeka jesen. S obzirom na nagađanja o smanjenju broja ministarstava, Pupovac je napomenuo da je bilo raznih pokusa s manjim brojem ministarstava. Ali to nije nužno povećalo funkcionalnost Vlade, kazao je Pupovac, dodavši da će premijer odlučiti hoće li imati isti broj ministarstava, veći ili manji ili će se raditi na drugačiji način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan hoće li se rekonstrukcija moći provesti do petka ili će biti potrebno sazivati izvanrednu sjednicu Sabora, Pupovac je odgovorio da kako misli da do petka "za ozbiljnije poslove nema vremena".

Na pitanje opterećuju li Vladu afere ministara, Pupovac je ocijenio da "štošta opterećuje rad Vlade, razne okolnosti u društvu". "Ono do čega je nama kao partneru stalo je političko snaženje, jačanje Vlade i političke scene u zemlji jer nam se čini da je to krizna točka koju treba sagledati i sanirati", smatra Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su pitali i znači li to odlazak Gorana Marića, Gabrijele Žalac i ostalih ministara. "Ja jesam lingvist, ali nisam stručnjak za pojedinačna imena te vrste, barem ne u tom smislu. Dakle, što se tiče odluke predsjednika Vlade kako će izgledati njegov prijedlog za rekonstrukciju, ta pitanja postavite njemu, a ne meni. A kada dođe vrijeme za razgovor te vrste, onda ćemo mi reći svoje mišljenje“, poručio je Pupovac.

Pritom je otklonio nagađanja da SDSS preuzima Ministarstvo uprave. "Mi o tome tko će preuzeti Ministarstvo uprave nemamo ama baš nikakvu ideju“, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo