Zahvaljujući e-visitoru / Rekonstruirano kretanje Tarranta po Hrvatskoj: I dalje je nejasno gdje je, i što, radio 15 dana

Australac, čini se, nije bio prijavljen polovicu vremena koju je proveo u Hrvatskoj, a tko zna gdje je i s kime tada bio

17.3.2019.
22:45
VOYO logo

Zahvaljujući e-visitoru, sustavu za prijavu i odjavu turista, istražitelji su uspjeli rekonstruirati putovanja australskoga krvnika Hrvatskom. Iako je bila tek dio njegove balkanske rute, u Hrvatskoj je proveo čak mjesec dana. 

Iako bi ovo trebalo pomoći u istrazi, postoji i jedan veliki problem. Australac, čini se, nije bio prijavljen polovicu vremena koju je proveo u Hrvatskoj, a tko zna gdje je i s kime tada bio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na 28-godišnjeg Brentona Taranta putovanja Balkanom ostavila su jaki dojam. Osim po odabiru glazbe, to se moglo zaključiti i po natpisima na ćirilici na punjenjima za oružje. To su među prvima uočili članovi njegove obitelji. 

"Otkada je počeo putovati preko oceana, taj se dečko potpuno promijenio, on više nije bio onaj dečko kojeg smo poznavali. Mediji govore da je to planirao već neko duže vrijeme tako da izgleda stvarno nije bio pri zdravoj pameti. Bar ja tako mislim", kaže Marie Fitzger, ubojičina baka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ispričavamo se svim obiteljima poginulih i ozlijeđenih. Zaista ne znamo što bismo drugo rekli, samo želimo otići kući i sakriti se", dodao je Terry Fitzgerald, ubojičin ujak.

E-visitor odigrao veliku ulogu

Zahvaljujući informacijskom sustavu za prijavu i odjavu turista, istražitelji su uspjeli rekonstruirati Tarantova putovanja u Hrvatsku. Prvi je puta avionom stigao u Zagreb i to na sam Božić. U njemu se zadržao 4 dana, a onda je autobusom preko graničnog prijelaza Bajakovo otišao u Srbiju. Tjedan dana kasnije nakon štto je razgledao Crnu Goru i BiH kombijem ulazi u Hrvatsku preko graničnog prijelaza Brgat Ivanica kod Dubrovnika. Isti dan već je u Zagrebu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto se jednoj ovako opasnoj osobi nije ušlo u trag ranije?

Tamo se ponovno zadržao 4 dana i to u istom hostelu u Branimirovoj ulici u kojem je već jednom odsjeo. Njegovo putovanje dalje ga je vodilo prema moru.

3 je dana proveo u Poreču, 4 u Zadru, 2 u Šibeniku, a onda je jedan dan registriran u Dubrovniku. Trag mu se gubi 31.siječnja 2017-e kada iz Zagreba odlazi avionom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci se slažu, evisitor je ovdje odigrao veliku ulogu.

"Sada on naravno pomaže i to je u redu, trebalo bi neke stvari možda još i unaprijediti, ali on u principu nije tu da služi praćenju ljudi kud se oni kreću jer bi to bilo protuzakonito, nego eventualno u ovakvim slučajevima da se nešto rekonstruira kad se već dogodi", kaže Željko Cvrtila, kriminalist i stručnjak za sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ovih dana postavlja se i pitanje zašto se jednoj ovako opasnoj osobi nije ušlo u trag ranije. Razlog je jednostavan, napadač se nije nalazio na tjeralicama. 

"Te ljude se naprosto ne nadzire, njih se ne prati. Oni naprosto prođu kroz Hrvatsku, uđu, izađu, na njim se ne vrši nadzor sve dok se ne uđe u nekav korpus sumnjive osobe", tvrdi Cvrtila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istražitelji se nadaju da će ući u trag onima s kojima je napadač bio u kontaktu, no još trebaju odgonetnuti što je radio u Hrvatskoj onih 15 dana o kojima nema zapisa. 

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo