Porazna statistika / Registracija ili kazna! Policija u akciji protiv neregistriranih traktora, no ni to nije prošlo bez apsurda

Kako je prevrtanje traktora najčešći uzrog smrti vozača, tehnička ispravnost kabine je najvažnija

25.2.2019.
16:00
VOYO logo

Iz godine u godinu sve je više prometnih nesreća u kojima stradavaju traktoristi. Stoga je policija poljoprivrednicima uputila posebna upozorenja. 

Jedan od najvećih problema je što se traktori ne registriraju, a time su i upitno ispravni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nesreću u Druškovcu prouzročio 66-godišnjak u neregistriranom traktoru."

"U prevrtanju traktora poginuo 81-godišnjak."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Traktor sletio u odvodni kanal i poklopio vozača."

Ovakvi naslovi u crnim kronikama učestaliji su nego proteklih godina pa je policija poljoprivrednicima odredila:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Traktori, kao i sva ostala motorna vozila smiju u prometu na cesti sudjelovati samo registrirana i tehnički ispravna", kaže načelnik PU Osječko-baranjske Ivan Opačak.

U 2018 godini, statistika je porazna jer bilo je čak 336 nesreća u kojima su sudjelovali traktori. 9 je osoba poginulo, a u tim nesrećama 81 osoba je ozlijeđena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa je registracija, koja znači i tehničku ispravnost traktora – nužna.

Čest uzrok nesreća je i konzumacija alkohola

Postoji jedan izuzetak od pravila kada ne morate registrirati vaš traktor a to je kada se on nalazi na vašem imanju, uz vašu kuću, i uz zemlju koju obrađujete a da ne dira niti jedan put, niti jednu cestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No kako je to apsurd jer do oranice se mora doći - i to cestom, poljoprivrednici se sve učestalije odlučuju na registraciju koja iznosi od 500 do 1500 kuna.

"Preko 90% registriranih traktora jer policija već godinama radi akcije, dolaze u naselja da se registrira, olakšavaju poljoprivrednicima da to ide brže i lakše. Unazad 20 godina nije možda bilo ni 5 % registriranih traktora", ističe Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je prevrtanje traktora najčešći uzrog smrti vozača, tehnička ispravnost kabine je najvažnija.

"Svi traktori koji su proizvedeni od 1983. moraji imati samonosivu kabinu zaštitu od prevrtanja", tvrdi načelnik PU Osječko-baranjske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A tada je i teren najveća prepreka. 

"Više se to događa u brdovitim krajevima, gdje traktori doista se kreću po velikim strminama i dolazi do prevrtanja", poručuje Brlošić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No čest uzrok nesreća je i konzumacija alkohola. A tu su i kazne najrigoroznije. Od 1.000 do 15.000 kuna, dok je za izostanak registracije kazna od 700 do 1000 kuna.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo