ŠTO BI OSTAVILI SDP-U I HDZ-U? / Most zanima sve ono gdje se okreće novac

Image
Foto: Pixsell, Goran Stanzl

"Most od početka ide na taktiku da plaši dvije velike koalicije kako će jedna od koalicija ispasti iz igre i onda će Most odabrati onu drugu", kaže Tonči Kursar s Fakulteta političkih znanosti.

8.12.2015.
11:13
Pixsell, Goran Stanzl
VOYO logo

Nakon tripartitnog sastanka u zagrebačkoj Esplanadi, čini se da je namjera Mosta da sastavi vladu s HDZ-om u kojoj bi mandatar bio tobože nestranačka osoba. A na to bi HDZ mogao pristati jer je sklon da se odrekne Tomislava Karamarka kao mandatara. Petrov ne smije to još javno i sasvim jasno reći, nego do toga želi doći tako da HDZ ipak predloži nestranačkog mandatara. SDP-ova koalicija neće predložiti nestranačkog mandatara jer je njihov prijedlog Milanović, piše Novi list.

Dr. Tonči Kursar, docent Fakulteta političkih znanosti, kaže da Most pokušava neutralizirati SDP i HDZ. Most zanimaju gospodarstvo, financije, regionalni razvoj i poduzetništvo – sve ono gdje se okreće novac, a da se SDP-u i HDZ-u ostave čisti politički resori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAKVO NACIONALNO JEDINSTVO? /

"Milanović je krenuo u lov na glave"

Image
KAKVO NACIONALNO JEDINSTVO? /

"Milanović je krenuo u lov na glave"

"Vjerojatno će nakon sedam dana HDZ i SDP opet odbiti prijedlog Mosta i neće preostati drugo nego novi izbori. Most od početka ide na taktiku da plaši dvije velike koalicije kako će jedna od koalicija ispasti iz igre i onda će Most odabrati onu drugu, kaže Kursar. Tako ih straše, prvi put smo se našli u takvoj situaciji da to radi grupacija od 15 zastupnika. Tako Most slabi HDZ i SDP. Kad bi takav prijedlog bio provediv, onda bi dobili treću političku snagu u zemlji, kaže Kursar.

Zajednička vlada je utopija

Ivo Josipović, predsjednik stranke Naprijed Hrvatska, misli da je utopija vlada koju bi praktički podržavao cijeli Sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čak i kad bi se dogovorili, ne mogu zamisliti kako bi funkcionirala ta vlada. Koliko god mi je Most simpatičan po plasiranju reformi, mislim da trebaju biti dovoljno odgovorni i opredijeliti se za jednu ili drugu stranu, ili pak za ponovljene izbore", kaže Josipović.

Neodgovoran stav

Mirela Holy, još uvijek predsjednica Oraha, smatra da je Petrovljev prijedlog nerealan i da provocira nove izbore. Oni pokazuju da nemaju nikakvu volju za provedbu reformi jer oni sada imaju instrument u rukama, a kojim bi mogli realizirati određene reforme, ali moraju izabrati jednu stranu. Na kraju krajeva, ako ta izabrana strana pokaže da nije za reforme, onda se mogu u toku mandata okrenuti drugoj strani. Dakle, ako se Most ne 'razbije', ići ćemo na nove izbore", kaže Holy za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PORUKA ZA MOST, SDP I HDZ: ‘Duboki respekt svim prijedlozima, ali bez ove reforme nećemo moći…’

Zašto Most ne može i ne smije u koaliciju s HDZ-om ili SDP-om

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo