Uspješna kampanja / Razmišljate o policijskom zvanju? Evo kako dubrovačka policija rješava problem manjka lokalnog kadra!

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Duži niz godina je zbog raznih ekonomskih razloga sve manje lokalnog stanovništva pristupalo policiji

27.3.2019.
13:56
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Načelnik Policijske akademije Dubravko Novak, izjavio je u srijedu u Dubrovniku kako će od 1. kolovoza sto policijskih službenika iz Dubrovačko-neretvanske županije, koji završavaju jednogodišnje obrazovanje na Policijskoj školi "Josip Jović", biti raspoređeno po policijskim postajama u toj županiji, čime će se riješiti kroničan problem manjka lokalnog kadra.

"To je velik iskorak, pogotovo ako znamo da toliko kandidata s područja ove županije nije bilo u posljednjih deset godina", naglasio je Novak na promociji policijskog zanimanja u dubrovačkoj sportskoj dvorani Gospino polje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno je u Policijskoj školi oko 750 polaznika iz cijele Hrvatske, a natječaj za njih još 750 raspisan je 1. ožujka i otvoren do 31. srpnja, čime je otvorena mogućnost da se i maturanti prijave na natječaj.

"Očekujem da će se javiti dovoljan broj kandidata, a pritom većinom iz uprava koje će jednog dana biti na schengenskoj granici, što bi nam riješilo dosta tehničkih problema. Zato će te uprave imati prioritet u popunjavanju redova", najavio je Novak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pavličević: Uspješna prošlogodišnja kampanja

Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević, podsjetio je kako je duži niz godina, zbog raznih ekonomskih razloga, sve manje lokalnog stanovništva pristupalo policiji, zbog čega je nastao problem s kadrom. Dodao je, međutim, kako je prošlogodišnja kampanja postigla izvanredan uspjeh, jer se javilo više od 150 kandidata.

Voditeljica Policijske škole "Josip Jović" Renata Odeljan, rekla je kako nastavni proces sadrži teoretski dio s osnovama iz niza pravnih predmeta, integralne vježbe gdje prikazuju naučena znanja, te praktični dio po policijskim upravama. Slijedi im šest mjeseci vježbeničkog staža, a potom polažu državni ispit, nakon čega stječu naziv policijskog službenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posebno smo ponosni što je među polaznicima čak 30 posto izuzetno aktivnih i mladih djevojaka, koje su vrlo uspješne u predmetu policijskog gađanja i naoružanja te u sportu i samoobrani", rekla je Odeljan.

Image

Razmišljate o policijskom zvanju? Evo kako izgleda regrutiranje u njihove redove!

Image

Razmišljate o policijskom zvanju? Evo kako izgleda regrutiranje u njihove redove!

Prema natječaju MUP-a za upis 750 polaznika i polaznica u program jednogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja doraslih za zanimanje policijskog službenika u 2019./2020. godini, natjecati se mogu državljani i državljanke Republike Hrvatske sa završenom četverogodišnjom srednjom školom, a koji do 9. rujna 2019. godine neće navršiti 28 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebaju imati posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost, propisanu razinu tjelesne motoričke sposobnosti, ali i da su osobno dostojni za obavljanje policijske službe te da nisu članovi političke stranke.

Program počinje 9. rujna, a po završetku će se polaznici zaposliti u MUP-u, prema potrebama policijskih uprava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo