RAVNATELJ KB DUBRAVA UPOZORAVA: / 'Imamo lijekova za još nekoliko dana, a covid pacijenti su nam sve mlađi‘

Image

'U ovom trenutku Arena neće biti potrebna, ali sve je spremno. Imamo veliko iskustvo iz prethodnih valova i na koncu imamo dovoljan broj respiratora', rekao je ravnatelj KB Dubrava, dr.

7.4.2021.
21:10
VOYO logo

"Velika razlika u odnosu na zimu jest u tome što imamo sve više mlađih ljudi. Najmlađi pacijent na respiratoru ima 23 godine, bez značajnijih komorbiditeta. Imamo dosta pacijenata u 40-im, 50-im ili 60-im godinama, čije se stanje brzo pogorša u nekoliko dana i zahtijevaju terapiju visokim dozama kisika ili respiratorom", rekao je ravnatelj KB Dubrava, dr. Ivica Lukšić za Dnevnik HTV-a.

"Možda upravo zbog dobi, ti se pacijenti oporave brže nego što je bilo ove zime, tako da srećom imamo manje mrtvih nego u prošlom valu", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, Lukšić je rekao da u KB Dubrava bilježe kontinuirani rast bolesnika te da ih je samo u srijedu bilo malo više od 280, od čega je 52 pacijenata na respiratoru. "Imamo četiri intenzivne jedinice, u pripremi je peta", rekao je.

Image
PLENKOVIĆ NAKON ZAKLJUČKA EMA-E: /

'Koristi od cijepljenja veće su od rizika, nastavljamo cijepljenje AstraZenecom'

Image
PLENKOVIĆ NAKON ZAKLJUČKA EMA-E: /

'Koristi od cijepljenja veće su od rizika, nastavljamo cijepljenje AstraZenecom'

Reaktivacija Arene Zagreb

U srijedu je EMA zaključila da se rizik od zgrušavanja krvi nakon cijepljenja AstraZenecom ne može povezati s dobi, spolom ili povijesti bolesti, istovremeno naglasivši da je to cjepivo i dalje vrijedno u borbi protiv mnogo opasnijih zdravstvenih posljedica bolesti Covida-19. "Moramo vjerovati regulatornim agencijama i mislim da je važno da se što više ljudi cijepi. Određene reakcije na to cjepivo postoje, ali korist je, kao što kažu, puno veća", poručio je Lukšić. Osim toga, naglašava da će Hrvatska morati razmisliti o nabavci drugih cjepiva ukoliko se nastavi skepsa javnosti prema AstraZenecinu cjepivu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lukšić je rekao da se na sastanku ekspertne skupine u srijedu raspravljao o ponovnoj aktivaciji Arene Zagreb, u kojoj bi se smještali pacijenti oboljeli od koronavirusa. "U ovom trenutku Arena neće biti potrebna, ali sve je spremno. Imamo veliko iskustvo iz prethodnih valova i na koncu imamo dovoljan broj respiratora. U mnogim stvarima sad smo u povoljnijoj situaciji nego prije, ali i činjenica je da sve druge bolnice imaju svoje Covid odjele", rekao je.

Obustava isporuke lijekova

Komentirajući obustavu isporuke lijekova, ravnatelj KB Dubrava rekao je kako bolnica ima lijekova za određeno vrijeme. "Ako bi kriza potrajala, sigurno bi došli u delikatnu situaciju. Imamo lijekova za još 5-6 dana. Vjerujemo da ćemo naći načina da se premosti ova situacija", rekao je te dodao kako do sada nisu niti jednom pacijentu morali reći da nemaju lijekova za njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svjesni smo ozbiljnosti i sa svoje strane učinili smo sve što je moguće, ali problem je puno kompleksniji. Činjenica je da naš sustav treba ozbiljnu reformu. Očigledno je da ovaj način nije dobar jer sukcesivno imamo isti problem i rješavamo ga na isti način. Trebamo promijeniti paradigmu odnosa i pristupiti stvarnom restrukturiranju sustava", zaključio je Ivica Lukšić.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo