PRATITE UŽIVO

IMAMO 1649 NOVOZARAŽENIH I 36 PREMINULIH: Istra na tjedan dana obustavlja nastavu za niže osnovce, uvodi online za više

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1649 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 11361

  • U Hrvatskoj je 1750 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 160
  • Preminulo je 36 osoba u posljednja 24 sata
  • U svijetu je od početka pandemije zabilježeno 132.438.655 slučajeva zaraze
  • Preminulo je 2.874.344 osoba, a oporavilo se njih 106.770.280

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Ministri zdravstva EU-a nisu se usuglasili oko upotrebe cjepiva AstraZenece

23.10 – Ministri zdravstva članica Europske unije nisu u srijedu uspjeli dogovoriti zajedničke smjernice za upotrebu cjepiva AstraZeneca protiv covida-19, unatoč pozivima na koordinaciju među državama članicama u borbi kako bi se otklonile nepovjerenje javnosti spram tog cjepiva.

Ministri su održali izvanredni virtualni sastanak neposredno nakon što je Europska agencija za lijekove (EMA) promijenila svoje smjernice o cjepivu AstraZenece nakon što je pronašla moguće veze s vrlo rijetkim slučajevima neobičnih krvnih ugrušaka. Ipak, EMA je naglasila da prednosti cjepiva i dalje nadilazile rizike.

Prije sastanka ministrima je Portugal, koji trenutno predsjeda Vijećem EU-a, poslao pismo koje je došlo u kojem se ministri, po agenciji Reuters, pozivaju da potraže zajednički jezik oko uporabe cjepiva.

No ministri se na sastanku nisu složili oko zajedničkog stava i zadržali su različite smjernice.


Žene mlađe od 60 cijepljene AstraZenecom izložene većem riziku zgrušavanja

22.10 – Pojava vrlo rijetkog stanja zgrušavanja krvi kod žena mlađih od 60 godina koje su primile AstraZenecino cjepivo protiv covida-19 bila je 20 puta veća od očekivanog, rekao je u srijedu član njemačkog odbora za cjepivo Christian Bogdan.

Njegovi komentari dolaze nakon što su Europska agencija za lijekove (EMA) i britanski medicinski regulator prepoznali moguću vezu između cjepiva AstraZeneca i rijetkih krvnih ugrušaka povezanih s niskom razinom trombocita. EMA je provela detaljni pregled 86 slučajeva pojave krvnih ugrušaka, uključujući 18 smrtnih slučajeva.

Većina osoba s ugrušcima bile su žene, ipak od 34 milijuna primljenih doza EMA je prijavila samo 169 slučaja pojave krvnih ugrušaka, što pokazuje da su oni rijetkost. Za usporedbu, četiri žene od 10.000 dobile bi krvni ugrušak zbog uzimanja oralne kontracepcije.


Stanovnici Madrida stajali u redovima za cjepivo AstraZenece

21.25 – Stanovnici Madrida dokazali su da su sigurni u AstraZenecino cjepivo u srijedu, unatoč tome što su europska i britanska agencije za lijekove pronašle potencijalnu vezu između cjepiva i rijetkih krvnih ugrušaka u mozgu.

“Ako pročitate upute za bilo koji lijek, uvijek postoje nuspojave za mali broj ljudi”, rekla je Pilar Garcia čekajući u redu da primi cjepivo AstraZenece ispred nogometnog stadiona Wanda Metropolitano iz Atletico Madrida, koji se koristi kao centar za masovno cijepljenje.

“Mislim da je s cjepivom ista stvar”, dodala je.

Iz Europske agencije za lijekove (EMA) priopćili su u srijedu kako je zabilježeno 169  slučajeva pojave ugrušaka u mozgu nakon davanja 34 milijuna doza cjepiva AstraZenece.

“Danas je vrlo mučan dan zbog svih vijesti koje dolaze iz Europske agencije za lijekove”, rekla je stanovnica Madrida Carmen Ruiz nedugo nakon primanja cjepiva.


Stanje s covidom-19 najkritičnije u Južnoj Americi

19.39 – Situacija zbog porasta zaraza koronavirusom sada najviše zabrinjava u Južnoj Americi jer je u gotovo svim zemljama došlo do znatnog rasta broja novozaraženih, upozorila je u srijedu direktorica Panameričke zdravstvene organizacije (PAHO).

“Zaraze nigdje ne zabrinjavaju koliko u Južnoj Americi”, rekla je šefica PAHO-a Carissa Etienne na konferenciji za medije.

Brazil je pogodio najnemilosrdniji val koronavirusa. Znanstvenici prognoziraju da će Brazil uskoro premašiti rekordni siječanjski val koji je pogodio Sjedinjene Države, sa smrtnim slučajevima koji su u utorak prešli 4000.

“Situacija u Brazilu zabrinjavajuća je za cijelu zemlju”, rekao je Sylvain Aldighieri iz PAHO-a. “U ovom trenutku brinemo se i za brazilske građane u kontekstu zdravstvenih službi koje su preplavljene”, dodao je.

Brazilu je potreban veći pristup cjepivima protiv covida-19 i trebao bi ih dobiti putem globalnog partnerstva, rekao je Aldighieri.


Znanstvenici pozivaju na novu istragu podrijetla covida-19

19.30 – Zajednička studija Kine i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o koronavirusu nije dala vjerodostojne odgovore o tome kako je pandemija započela, a potrebne su i rigoroznije istrage, sa ili bez sudjelovanja Pekinga, rekla je u srijedu skupina međunarodnih znanstvenika i istraživača.

U zajedničkoj studiji, objavljenoj prošlog tjedna, navedeno je da najvjerojatniji put prijenosa virusa koji uzrokuje covid-19 uključuje šišmiše i druge divlje životinje u Kini i jugoistočnoj Aziji. Isključena je pak mogućnost da je virus procurio iz laboratorija.

U otvorenom pismu, 24 znanstvenika iz Europe, Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Japana rekli su da je studija narušena politikom.

Oni su htjeli postići “onoliko kompromisa koliko je potrebno da bi postigli minimalnu suradnju od strane Kine”, rekao je Jamie Metzl iz  Atlantskog vijeća, koji je napisao pismo.


Britanski stručnjaci: AstraZenecino cjepivo ne treba davati mlađima od 30

18:08 – Britanski Zajednički odbor za cijepljenje i imunizaciju (JCVI) preporučio je u srijedu britanskim vlastima da ne bi trebalo davati AstraZenecino cjepivo protiv covida-19 mlađima od 30 godina kada je to moguće zbog jako rijetke nuspojave krvnih ugrušaka u mozgu. Wei Shen Lim, predsjedatelj JCVI-ja za covid-19, rekao je da na osnovi dostupnih podataka i dokaza odbor savjetuje da je odraslim osobama mlađima od 30 godina koje nemaju zdravstvenih problema bolje ponuditi alternativu AstraZenecinu cjepivu kada ona postoji.

“Ne savjetujemo obustavu cijepljenja za bilo koga u bilo kojoj dobnoj skupini. Savjetujemo da se prednost da jednom cjepivu pred drugim za jednu specifičnu dobnu skupinu, zaista iz krajnjeg opreza, a ne jer imamo ozbiljnih razloga za zabrinutost u pogledu sigurnosti” cjepiva, rekao je Lim. Dodao je da bi ljudi trebali i daje dobivati drugu dozu AstraZenecina cjepiva ako su dobili prvu.

Preporuka je objavljena nakon što je britanski medicinski regulator MHRA utvrdio moguću nuspojavu cjepiva koje su razvili Oxford i AstraZeneca kod koje dolazi do rijetkog zgrušavanja krvi u mozgu.

Europska agencija za lijekove (EMA) u srijedu je zaključila kako se rizik od zgrušavanja krvi nakon cijepljenja AstraZenecom ne može povezati s dobi, spolom ili povijesti bolesti. PRAC je nakon analize zaključio da se “vrlo rijetki slučajevi” zgrušavanja krvi trebaju navesti kao nuspojava cjepiva, a EMA će nastaviti istraživati te pojave.


U Srbiji počelo cijepljenje bez poziva

18.06 – Srbija je u srijedu, u namjeri da ubrza kampanju imunizacije protiv koronavirusa, omogućila cijepljenje i bez prethodne prijave kroz državni e-sustav, dok epidemiološki podaci, uz 42 žrtve covida-19 u 24 sata, ne pokazuju značajniji pad novih zaraza, sa skoro 8000 pacijenata na bolničkom liječenju.

Između utorka i srijede bitku s covidom-19 izgubila su 42 pacijenta, a od 15.904 testirana uzorka skoro svaki treći je bio pozitivan i potvrđeno je 3615 novih slučajeva, objavljeno je na službenoj stranici covid19.rs.

Na bolničkom liječenju je 7.938 oboljelih, uz visok postotak teških slučajeva jer je 267 pacijenata na respiratorima.

Od početka epidemije testirano je 3.531.777 uzoraka i potvrđeno 629.388 slučajeva zaraze, dok je 5579 preminulo, a stopa smrtnosti je 0,89 posto.


Međugorje od vlasti traži antigenski test i cijepljenje za ulazak turista

16.59 – Turistički djelatnici iz Međugorja zatražili su u srijedu od vlasti u BiH priznavanje antigenskog testa ili potvrde o cijepljenju protiv koronavirusa za ulazak hodočasnika iz trećih zemalja u BiH, što bi bilo posebno značajno u ovoj godini kada se obilježava 40 godina od navodnih Gospinih ukazanja.

Kako je priopćeno nakon sjednice Udruženja turizma, hotelijera i iznajmljivača soba, od Vijeća ministara BiH će se zatražiti da što prije promijene propise za ulazak stranaca u BiH. Oni predlažu da uvjet za ulazak bude negativan antigenski test ili potvrda o cijepljenju, odnosno potvrda o preboljelom covidu-19.

Za ulazak u BiH nije potrebna nikakva posebna potvrda za državljane susjednih Hrvatske, Srbije i Crne Gore, te državljana Bosne i Hercegovine koji dolaze iz inozemstva. Svi drugi državljani obvezno moraju posjedovati negativan PCR test za ulazak u zemlju.


EMA: Slučajevi zgrušavanja nisu povezani s dobi, spolom ili poviješću bolesti

16.32 – Europska agencija za lijekove (EMA) na konferenciji za medije objavila je da se slučajevi zgrušavanja krvi ne mogu povezati sa specifičnim faktorima poput dobi, roda ili povijesti bolesti te da je “plauzibilno” objašnjenje da tromboza nastupa zbog odgovora imuniteta na cjepivo.

“Na temelju trenutnih dokaza, specifični faktori rizika, poput dobi, spola ili ranijih medicinskih stanja tromboze, nisu potvrđeni. Zgrušavanje se bilježi u svim skupinama”, rekla je izvršna direktorica EMA-e Emer Crooke na konferenciji za medije o zaključcima Odbora za procjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) te agencije EU-a.

“Plauzibilno objašnjenje je da je to odgovor imuniteta na cjepiva, kao u slučaju poremećaja zgrušavanja krvi kod lijeka heparina”, dodala je. Opširnije


Istra na tjedan dana obustavlja nastavu za niže osnovce, uvodi online za više

15:16 – Stožer civilne zaštite Istarske županije u priopćenju navodi da je odluku za nastavni tjedan od 12. do 17. travnja donio na temelju epidemiološkog stanja. Razredna nastava od 1. do 4. razreda osnovne škole tako se neće održavati od 12. do 17. travnja. To važi na području cijele Istarske županije, kao što u cijeloj županiji važi i odluka da će osnovci od 5. do 8. tih nekoliko dana imati nastavu po modelu C, odnosno na daljinu, zapravo online. Online nastava u istom razdoblju primjenjivat će se i na sve srednjoškolce, uključujući i maturante. Županijske nadležne vlasti priopćile su i to da će odluku o obliku daljnjeg održavanja nastave donijeti do 14. travnja, ovisno o procjeni stanja s epidemijom covida-19 u Istri.


Vlada i kancelarka podržavaju kratkotrajno potpuno zatvaranje

14:06 – Njemačka vlada na čelu s kancelarkom Angelom Merkel podržava prijedlog nekih saveznih pokrajina za kratkotrajnim, ali potpunim zatvaranjem svih javnih aktivnosti kako bi se smanjio porast broja novozaraženih koronavirusom u zemlji, obavljeno je u srijedu u Berlinu. „Trenutni podaci o novozaraženima nisu pouzdani, ali broj pacijenata na intenzivnim odjelima govori dovoljno za sebe. Zato njemačka vlada na čelu s kancelarkom Angelom Merkel drži svaku inicijativu za kratkotrajnim intenzivnim lockdown-om ispravnom“, rekla je glasnogovornica vlade Ulrike Demmer. Ona je naglasila kako bi potpuno zatvaranje imalo smisla samo ako se bude provodilo na razini čitave države. „Trenutne mjere trenutno ne pridonose povećanju sigurnost od virusa“, rekla je Demmer. Premijer najveće njemačke savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija Armin Laschet predložio je u srijedu uvođenje kratkotrajnog ali intenzivnog zatvaranja. On je zatražio da se sastanak saveznih i pokrajinskih vlasti o novim mjerama, koji je planiran za ponedjeljak, pomakne na kraj ovog tjedna kako bi mjere zatvaranja mogle biti donesene što prije. Savezna vlada je odbacila ovaj zahtjev zbog toga što nema podršku većine saveznih pokrajina. Od ostalih saveznih pokrajina prijedlog Armina Lascheta je za sada prihvatila druga velika savezna pokrajina Bavarska, čiji premijer Markus Soeder je rekao kako je „oduvijek bio za kratki ali žestoki lockdown“. Trenutno se u Njemačkoj bilježi smanjeni broj novozaraženih i pad sedmodnevne incidencije, ali stručnjaci upozoravaju kako je ta slika nerealna jer preko uskrsnih praznika uredi javnog zdravstva nisu slali ili su slali nepotpuna izvješća o broju novozaraženih koronavirusom.


Moderna će vjerojatno ispuniti dogovor o isporukama cjepiva za EU

13:55 – Moderna će vjerojatno ispuniti svoje obveze prema Europskoj uniji, što se tiče broja obećanih doza cjepiva, kazao je glasnogovornik američke farmaceutske kompanije u srijedu, nakon izvještaja o kašnjenjima u Njemačkoj. “Moderna je predana ispunjavanju svih tromjesečnih ugovornih ugovora o isporuci s Europskom komisijom i pojedinim državama članicama”, rekao je glasnogovornik u e-mail poruci za Reuters. “Travanjske isporuke vjerojatno će ispuniti raspon doza koje su prethodno komunicirane vladama”, dodaje se. Business Insider na njemačkom je objavio, pozivajući se na neimenovane izvore u njemačkom ministarstvu zdravstva, kako će možda kasniti isporuka do 878.400 doza Moderninog cjepiva, koje treba biti isporučeno od 26. travnja do 2. svibnja.

Moderna poručuje da “ne otkazuje pošiljke, ali s vremena na vrijeme može pružiti nadopune o smjernicama za isporuku na temelju napretka proizvodnje i puštanja serije”. Njemačko ministarstvo zdravstva kaže da Moderna nije komunicirala o promjenama plana isporuke. Moderna je odbila objaviti točne podatke o mjesečnom rasponu doza za Europu, iako je prethodno potvrdila da će isporuke za 2021. uključivati 160 milijuna doza za Europsku uniju i 17 milijuna doza za Veliku Britaniju. Ukupno Moderna želi ove godine proizvesti najmanje 700 milijuna doza cjepiva. Sastojci Moderninog cjepiva koje je namijenjeno ne-američkom tržištu proizvode se u tvornicama kompanije Lonza u Švicarskoj. Nakon toga se pakiraju u bočice na odvojenim lokacijama u Španjolskoj i Francuskoj.


Zbog okupljanja u Brnazama jedna kaznena prijava i 23 prekršajna naloga

13:18 – Zbog okupljanja oko 300 osoba na Uskrs u Brnazama kod Sinja unatoč epidemiološkim mjerama splitsko-dalmatinska policija podnijela je jednu kaznenu prijavu i izdala 23 prekršajna naloga zbog nenošenja zaštitnih maski.


U BiH ponovo raste broj zaraženih, no u Sarajevu se smanjuje

13:16 – U Bosni i Hercegovini u srijedu je ponovo zabilježen rast dnevnog broja novozaraženih koronavirusom te je registrirano više od 1700 takvih slučajeva, dok je umrlo 79 osoba kod kojih je ranije dijagnosticiran covid-19. Od utorka su provedena testiranja na nešto više od 4500 uzoraka, a zaraza je potvrđena u 1742 slučaja. Broj testiranja manji je nego u utorak, kada je bilo nešto više od tisuću novozaraženih, ali je bio potvrđen i “crni” rekord od 99 smartna slučaja u jednom danu. Posljednje brojke pokazuju kako širenje trećeg vala zaraze u BiH još nije zaustavljeno unatoč mjerama ograničenja uvedenim prije tri tjedna.

Unatoč toj činjenici vlasti u Republici Srpskoj odlučile su postupno ukidati mjere zabrane. Od srijede je tako u tom entitetu dopušten rad teretana i fitness klubova, a od četvrtka će ponovo moći raditi svi ugostiteljski objekti. U većini županija u Federaciji BiH kafići i restorani su zatvoreni, a županijske vlasti u Sarajevu potvrdile su kako će ta mjera u glavnom gradu biti na snazi najmanje do 12. travnja. Iako je Sarajevska županija tjednima slovila za ključno žarište zaraze, brojke od kraja prošlog tjedna pokazuju kako se dnevni broj novozaraženih tamo postupno, ali kontinuirano smanjuje. U posljednja 24 sata tako je potvrđeno 179 novih slučajeva zaraze, a 10 oboljelih od covid-a je preminulo. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji, koja je bila drugo najveće žarište u Federaciji, istodobno je potvrđeno više od 300 novih slučajeva zaraze.


Krapinsko-zagorska županika: 31

12:52 – Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirana je 31 nova osoba pozitivna na koronavirus. Radi se o osobama sa područja sljedećih jedinica lokalne samouprave: Grad Donja Stubica (3), Grad Krapina (6), Grad Pregrada (3), Grad Zabok (7), Grad Zlatar (1), Općina Gornja Stubica (1), Općina Jesenje (1), Općina Lobor (1), Općina Marija Bistrica (1), Općina Radoboj (1), Općina Sveti Križ Začretje (3), Općina Tuhelj (1) i Općina Veliko Trgovišće (2). Oporavilo se 46 osoba te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko-zagorske županije 242. U samoizolaciji se nalaze 704 osobe. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 39 pacijenata pozitivnih na SARS CoV-2, među kojima 1 na respiratoru. Preminula je 1 nova osoba pozitivna na koronavirus. Izražavamo iskrenu sućut obitelji.


Brodsko-posavska županija: 8

12:53 – Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije potvrđeno je 8 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 potvrđenih PCR uređajem te još 10 pozitivnih nalaza potvrđenih brzim antigenskim testovima. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): gradovi Slavonski Brod i Nova Gradiška (po 2) te općine Cernik, Davor, Rešetari i Staro Petrovo Selo (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 9.346, oporavilo se 8.915 osoba, dok je broj aktivnih slučajeva smanjen sa 279 na 255. Trenutna 7-dnevna incidencija u Brodsko-posavskoj županiji iznosi 199, dok trenutna 14-dnevna incidencija iznosi 351. U zadnja 24 sata nije bilo preminulih osoba od COVID-19. Hospitalizirano je ukupno 50 osoba (8 osoba manje nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 33 osobe, a u novogradiškoj bolnici 17 osoba. Tri hospitalizirane osobe su na respiratoru (1 osoba više nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 597 osoba (29 osoba više nego prethodni dan).


Slovenija nastavlja cijepljenje AstraZenecom

12:48 – Slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar zanijekao je u srijedu da je u Sloveniji privremeno obustavljeno cijepljenje cjepivom AstraZenece protiv covida-19, premda je interes za korištenje tog cjepiva zadnjih dana kod stanovništva smanjen. Poklukar je na vladinoj konferenciji za novinare kazao da će Slovenija slijediti službeno mišljenje koje će o cjepivu, po očekivanjima, danas objaviti europska regulatorna agencija za lijekove EMA. S njenim bi se zaključcima danas na telekonferenciji trebali upoznati europski ministri zdravstva. Nakon toga će s novim smjernicama EMA-e biti izviještena vladina savjetodavna skupina te će ona biti primijenjena, kazao je Poklukar podsjetivši da je u Sloveniji odnedavno na snazi pravilo o korištenju cjepiva AstraZenece prvenstveno za skupinu stariju od 60 godina.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata, s 4842 testa, potvrđeno 1189 novih zaraza koronavirusom, uz 24,7 posto pozitivnih nalaza, a umrlo je još troje ljudi od posljedica Covida-19, objavila je u srijedu slovenska vlada. Sedmodnevna incidencija zaraza na 100.000 stanovnika trenutno iznosi 296. U bolnicama je u srijedu 581 covid pacijent, osam više nego dan ranije, a na intenzivnim je odjelima 131 teže oboljeli. Od početka epidemije od posljedica Covida-19 umrlo je ukupno 4092 ljudi, a do sada je, po novim informacijama, drugom dozom cjepiva cijepljeno 5,7 posto stanovništva
Jedanaestodnevni “lockdown”, koji je vlada uvela prošlog tjedna kako bi “presjekla” teški treći val epidemije i smanjila pritisak na bolnice, istječe u ponedjeljak, kad će ponovo biti “otvoren” obrazovni proces.

Ministar zdravstva kazao je da je vladi i epidemiolozima glavni prioritet da škole ponovo počnu raditi s izvođenjem nastave uživo. Kako bi to bilo moguće i da bi se epidemiološka situacija držala pod nadzorom od druge polovice idućeg tjedna učenici u srednjim školama i osnovci od četvrtog do završnog razreda testirat će se kod kuće brzim antigenskim testovima, na dobrovoljnoj osnovi.
Riječ je o neinvazivnoj metodi testiranja radi kontrole širenja virusa koja se posebno učinkovitom pokazala u zemljama koje tu metodu koriste za dio populacije koji se nalazi u “mjehurima” u stalnom kontaktu. Takvu metodu već koriste države poput Austrije, Češke, Njemačke i Velike Britanije, a njome se, na primjer s dva testiranja tjedno, broj novih zaraza u “mjehurima” može smanjiti i do 80 posto, kazao je slovenski ministar zdravstva. On je također naglasio da vlada radi na aplikaciji kojim bi se evidencija cijepljenih poboljšala i centralizirala, kako ne bi dolazilo do nepravilnosti i razlika koje su se pokazale do sada, no glavnu riječ o odluci o cijepljenju ranjivih skupina i dalje će imati obiteljski liječnici koji najbolje poznaju svoje pacijente i njihove bolesti.


Covid dodatak umirovljenicima u sljedećih nekoliko tjedana

11:55 – Premijer Andrej Plenković najavio je u srijedu u saborskom Aktualnom prijepodnevu kako će u sljedećih nekoliko tjedana biti isplaćen covid dodatak umirovljenicima. Razgovaramo sa strankama umirovljenika, svjesni teškog položaja naših najstarijih sugrađana, ministar Aladrović će, u dogovoru sa mnom i ministrom financija, iznaći sredstva za covid dodatak, osobito onima koji imaju najniže mirovine i on će biti isplaćen u sljedećih nekoliko tjedna, odgovorio je premijer SDP-ovoj Barbari Antolić.


Grad Zagreb: 370

11:53 – Zaraza koronavirusom potvrđena je kod novih 370 osoba u zadnja 24 sata u Zagrebu u kojemu su trenutno 2243 aktivnih slučajeva zaraze, priopćio je u srijedu Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. Broj potencijalno ozdravljenih/oporavljenih je 49.064, što je 259 osoba više nego dan ranije, stoji u priopćenju. U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju Zavoda obavljena su 1262 testiranja na covid-19, a 216 nalaza bilo je pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 215 novooboljelih osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za 668 osoba. Od 215 obrađenih pozitivnih osoba 83 su za sada negativne epidemiološke anamneze, a 98 osoba su kontakti covid pozitivnih osoba. Obrada za 21 osobu je još u tijeku, a šest ih je doputovalo iz BiH, Njemačke, Italije, Srbije i Francuske. Jedna je osoba djelatnik/korisnik doma za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi. Kod dvije je osobe moguće je izlaganje u zdravstvenim ustanovama, dok je kod tri osobe moguća izloženost na radnom mjestu. Jedna je osoba obrađena od strane liječnika obiteljske medicine. U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim ustanovama socijalne skrbi u protekla 24 sata dijagnosticirana su četiri novooboljela djelatnika i jedan korisnik. Tijekom proteklog dana zbog pozitivnog nalaza testa kod 11 učenika i sedam nastavnika osnovnih te devet učenika srednjih škola, izrečena je mjera samoizolacije za 221 učenika osnovnih i 192 učenika srednjih škola. U Karanteni Grada Zagreba nalazi se šest osoba.


Karlovačka županija: 50

11:50 – U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji je potvrđeno 50 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 (PCR).S područja grada Karlovca je 27 osoba, Duga Resa 5, Ogulin 4, Ozalj 8, Vojnić 1, Draganić 2, Netretić 3. U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji 80 je osoba pozitivno – brzi test za detekciju antigena – Karlovac 31, Duga Resa 14, Ogulin 5, Ozalj 5, Slunj 16, Rakovica 3, Generalski Stol 1, Barilović 5. U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata evindentirano je ukupno 130 pozitivnih testova kada se zbroje i PCR i antigenski testovi. U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljelo 8529 osoba, potvrđenih PCR testovima. U bolnicama Karlovačke županije hospitalizirano je 89 COVID pozitivnih pacijenata (OB Ogulin-34, OB Karlovac-55). U posljednja 24 sata novoprimljeno je 17 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin-6, Karlovac-11), a otpušteno je 7 osoba(OB Ogulin-2, OB Karlovac-5). Na respiratoru se nalazi 7 COVID pozitivnih pacijenata. U posljednja 24 sata preminulo je 5 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin-1, OB Karlovac-4). Riječ je o 2 muške osobe 1944. i 1966.godište te 3 ženske osobe 1953.,1935. i 1995.godište.


Cjepivo Moderne vrlo učinkovito i nakon šest mjeseci

11:27 – Novi članak objavljen u znanstvenom časopisu New England Journal of Medicine pokazuje da dvije doze cjepiva američke kompanije Moderne protiv covida-19 proizvode antitijela i nakon šest mjeseci. Istraživanje se nastavlja kako bi se vidjelo koliko drugo se antitijela mogu detektirati u cijepljenih ljudi. Visoka razina antitijela otkrivena je u svim dobnim skupinama koje su sudjelovale u kliničkim ispitivanjima. Bilo ih je više kod mlađih nego kod starijih ljudi. Stručnjaci će nastaviti pratiti sudionike kako bi ustanovili kada zaštita prestaje i za koliko bi se mogla produžiti dodatnim dozama cjepiva.


Virovitičko-podravska županija: 1

11:25 – Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata testirano je 45 uzoraka i samo kod jedne osobe utvrđena je zaraza koronavirusom, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite. U Općoj bolnici Virovitica na liječenju je 14 oboljelih, a tri su osobe na respiratoru u KBC Osijek. Od početka pandemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo je 3714 osoba, a 111 je umrlo.


Dubrovačko-neretvanska županija: 116

11:25 – U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 116 novih slučajeva zaraze koronavirusom (73 utvrđeno brzim antigenskim testom). Radi se o 39 osoba iz Dubrovnika, 29 iz Metkovića, devet iz Kule Norinske, osam iz Blata, sedam iz Župe dubrovačke, pet iz Ploča, tri iz Konavala, Vele Luke i Zažablja, dvije iz Opuzena i Orebića, jednoj iz Janjine, Pojezerja, Slivnog i Stona te dvije osobe koje nemaju prebivalište na području naše županije. Ukupno je zaražena 61 muška i 55 osoba ženskog spola, a 68 ih ima utvrđenu epidemiološku vezu. Preminula je jedna muška osoba iz Dubrovnika (rođ. 1953.g.) i jedna ženska osoba iz Metkovića (1933.g.). Izliječeno je 95 osoba: 27 iz Metkovića, 18 iz Ploča, 16 iz Dubrovnika, 12 iz Župe dubrovačke, osam iz Konavala, pet iz Kule Norinske, četiri iz Pojezerja, jedna iz Opuzena, Orebića i Zažablja te dvije osobe koje nemaju prebivalište na području naše županije. U posljednja 24 sata obrađena su 393 uzorka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 56 327 uzoraka. U samoizolaciji su 1423 osobe. U OB Dubrovnik hospitalizirana je 71 osoba pozitivna na koronavirus. Dva pacijenata zahtijevaju intenzivnu skrb, od čega je jedan na invazivnoj, a jedan na neinvazivnoj ventilaciji.


Zadarska županija: 149

11:14 – Na području Zadarske županije 149 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Tijekom jučerašnjeg dana testiran je 631 uzorak, pod aktivnim nadzorom je 2397 osoba, a od bolesti se oporavilo 360 osoba. U Općoj bolnici Zadar na svim covid odjelima hospitalizirano je 78 bolesnika od kojih je 7 na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na moru na liječenju je 26 pacijenata oboljelih od koronavirusa. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno kršenje mjere samoizolacije. Na jutrošnjem sastanku Stožera civilne zaštite Zadarske županije rečeno je kako je pritisak na zadarsku bolnicu sve veći, kako se dnevno prima do 15-ak mlađih pacijenata sa težom kliničkom slikom te da će se uskoro morati otvoriti još jedan covid odjel što će usporiti redovni rad bolnice te produljiti liste čekanja. Istaknuta je dobra suradnja sa Specijalnom bolnicom za ortopediju Biograd na moru u koju se premještaju pacijenti s blažom kliničkom slikom, no i ta bolnica ubrzano puni svoje kapacitete predviđene za covid bolesnike. Obje bolnice već su sada prema riječima ravnatelja dosegle razinu oboljelih u drugom valu epidemije.


U Hrvatskoj je potvrđeno 1649 novozaraženih

10:53 – U posljednja 24 sata zabilježeno je 1649 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 11361. Među njima je 1 750 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 160 pacijenata. Preminulo je 36 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 282 548 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 6149 preminulo, ukupno se oporavilo 265 038 osoba od toga 1280 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 27 406 osoba. Do danas su ukupno testirane 1 599 453 osobe, od toga 9 466 u posljednja 24 sata. Zaključno sa 6. travnjem utrošeno je 526 414 doza, a cijepljeno je 427 387 osoba. Prvom dozom cijepljeno je  326 711 osoba, dok je drugom dozom cijepljeno 99 027 osoba. Za 1 649 osoba nema podataka kojom dozom su cijepljenje.


Koprivničko-križevačka županija: 8

10:37 – Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS–CoV-2 na području županije potvrđeno osam novih slučajeva bolesti covid-19. Na području županije trenutno su aktivna 104 slučaja bolesti covid-19, ozdravilo je 16 osoba, a na bolničkom se liječenju nalaze 24 osobe. Od početka pojave virusa SARS–CoV-2 na području županije, bolest covid-19 je potvrđena kod 6443 osobe, a tijekom jučerašnjeg dana izuzeto je 140 uzoraka sa sumnjom na SARS–CoV-2 virus.


Vukovarsko-srijemska županija: 17

10:36 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00, u posljednja 24 sata je 17 novih pozitivnih osoba na covid-19, od kojih je 14 pozitivnih na PCR testiranju, 3 na brzom antigenom testu (7 osoba iz Vukovara, 6 iz Vinkovaca, te po 1 osoba iz Bošnjaka, Jarmine, Nuštra i Podgrađa). Preminulih osoba nema. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 9744, od kojih je 9226 izliječenih, a ukupno je preminula 201 osoba. Trenutno je u županiji 49 osoba hospitalizirano zbog covid-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 325 osoba te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 53.055. U samoizolaciji na području županije je 986 osoba.


Međimurska županija: 20

10:36 – Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 259 uzoraka, od čega je evidentirano 20 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 u Međimurskoj županiji, što je 7.7% pozitivnih od broja testiranih. U protekla 24 sata oporavilo se 40 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 279. Obavljenim testiranjima brzim antigenskim testovima evidentirana su 4 pozitivna slučaja, dok je iz drugih županija javljeno o jednom pozitivnom slučaju osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurju. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzet 47.981 uzorak, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije. U Županijskoj bolnici Čakovec hospitaliziran je 31 pacijent pozitivan na SARS-CoV-2. U protekla 24 sata hospitaliziran je 1 pacijent, otpuštena su 4 pacijenta, dok je 1 pacijent na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata preminula je 1 muška osoba stara 71 godinu sa dodatnim pridruženim bolestima.


Zagrebačka županija: 36

10:35 – Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo na području Zagrebačke županije od početka pandemije do srijede, 7.4.2021. do 10:00, evidentirano je 22.558 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, izliječene su 21.383 osobe, a 73 osobe su preminule. Trenutno su aktivna 1102 slučaja. U odnosu na podatke od jučer, oboljelo je 36 osoba (gradovi – 1 Samobor, 2 Sveta Nedelja, 2 Zaprešić, 4 Jastrebarsko, 6 Velika Gorica, 3 Ivanić-Grad, 5 Dugo Selo, 3 Vrbovec, općine – 2 Stupnik, 2 Krašić, 2 Pokupsko, 1 Kloštar Ivanić, 1 Brckovljani, 1 Rugvica, 1 Dubrava), a ozdravilo je 146 osoba.


U Beogradu je gotovo udvostručen broj hospitalizirane djece

10:18 – a dječjoj klinici Kliničko-bolničkog centra “Dr Dragiša Mišović” u Beogradu trenutno je na liječenju 25 djece s koronavirusom, što je duplo veći broj nego prethodnog mjeseca. Načelnica klinike Olivera Ostojić rekla je jutros da je posljednjih mjesec dana zabilježen povećan broj ambulantnih pregleda i prijema u bolnicu. “To nisu samo beogradska djeca već i djeca iz unutrašnjosti. Nekim danima imamo veći broj prijema nego otpusta, što prije nekoliko mjeseci nije bio slučaj, uvijek smo otpuštali više djece nego što smo ih primali”, kaže Ostojić, javlja Kurir.

Dodaje da su djeca različitog uzrasta, od nekoliko dana, pa do 17-18 godina. Ostojić je rekla da su sve bebe koje su covid pozitivne dobro i da se svaka poslije izvjesnog vremena otpusti kući u dobrom općem stanju. “Bebe su izgleda najjača karika. Od ožujka prošle godine prošlo je mnogo beba kroz bolnicu i sve su dobro. Trenutno nemaju nikakve dugoročnije komplikacije”, rekla je Ostojić.

Ističe da upalu pluća imaju starija djeca, tinejdžeri, koji u bolnicu dolaze s temperaturom, malaksalošću, kašljem, a u nekom postotku oni koji imaju tzv. multisistemski inflamatorni sindrom. “To je ozbiljnija bolest koja se manifestira sa izrazito povećanim laboratorijskim analizama, tačnije, pretjeranim odgovorom imunog sustava na korona infekciju”, kaže Ostojić. Ukazuje da takvi pacijenti uspješno završe liječenje bez komplikacija.


Osaka otkazala olimpijsku baklju

10:10 – Japanska regija Osaka otkazala je u srijedu događaje vezane za dolazak olimpijske baklje zakazane širom prefekture zbog rekordnih brojki zaraze koronavirusom, koje su potaknule vladu na proglašenje izvanrednog stanja. Prefektura je u srijedu izvijestila o više od 800 novih infekcija, a teški slučajevi napunili su oko 70 posto kapaciteta bolničkih kreveta u regiji. Japanske zdravstvene vlasti strahuju da Japan ulazi u četvrti val zaraze samo 107 dana prije početka Olimpijskih igara u Tokiju, a akcija cijepljenja još je u ranoj fazi. Guverner Osake Hirofumi Yoshimura rekao je da će sve ulične manifestacije dočeka baklje biti otkazane, dodajući da se medicinski sustav suočio s ogromnim naprezanjem jer je zaraženija varijanta povećala broj slučajeva među mladima. “Gotovo je sigurno da je ovaj mutirani soj vrlo zarazan velikom brzinom prijenosa. Želio bih zamoliti sve stanovnike prefekture Osaka da se suzdrže od nepotrebnih izlazaka”, kazao je guverner Osake. Osaka i susjedne prefekture Hyogo i Miyagi započeli su u ponedjeljak mjesec dana ciljanih mjera zaključavanja (lockdown), kako bi obuzdali virulentniji soj virusa. Hitne mjere na području Osake mogle bi se proširiti na Tokio i drugdje ako je potrebno, rekao je u nedjelju japanski premijer Yoshihide Suga.


Osječko-baranjska županija: 54

9:57 – U zadnja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 345 uzoraka od kojih je 54 bilo pozitivno na koronavirus. Na bolničkom liječenju nalazi se 95 osoba koje su oboljele od covida-19. Preminule su četiri osobe koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 64 do 89 godina. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.774 osoba. Policijski službenici proveli su 21 provjeru osoba u samoizolaciji (3 po dojavi i 18 samoinicijativno) te utvrdili jedno kršenje te mjere. Naime, u referadu za osobne iskaznice u Policijskoj postaji Đakovo pristupila je osoba za koju je utvrđeno da treba biti u samoizolaciji, pa je zbog toga dobila prekršajni nalog. Obavili su i 156 nadzora ugostiteljskih objekata pri čemu nisu utvrdili kršenje mjera.


Primorsko-goranska županija: 241

9:31 – Primorsko-goranska županija prijavila je 241 novi slučaj zaraze od 912 testiranih uzoraka. Hospitalizirano je 197 pacijenata, a preminule su tri osobe. Broj aktivnih slučajeva iznosi 2746.


Bjelovarsko-bilogorska županija: 16

9:31 – U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Devet novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, po dvije novooboljele osobe s područja su grada Garešnice i općine Severin, a po jedan novi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je na područjima općina Nova Rača, Veliko Trojstvo i Dežanovac. U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutno je na liječenju 25 pacijenata zaraženih koronavirusom. Na respiratoru nema pacijenata, a na opservaciji je 7 pacijenata. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 580 osoba.


Neslužbeno, imamo gotovo 1650 novozaraženih

9:28 – Kako neslužbeno doznaje Index, danas imamo gotovo 1650 novih. Testirano je oko 9460 ljudi.


Istarska županija: 21

8:54 – Tjekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 469 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 21 novozaraženih osoba. Kod 16 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. U epidemiološkoj obradi nalazi se 5 osoba. Trenutno je 127 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. Izliječeno je 12 osoba.U mjerama samoizolacije nalazi se 1445 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 74 osoba, a od toga se 9 osoba se nalazi u respiracijskom centru. U pulskoj je bolnici preminula je jedna COVID-19 pozitivna osoba (1954. godište).


EMA će istražiti jesu li ispitivanja Sputnjika V u skladu sa standardima

8:42 – Europska agencija za lijekove (EMA) sljedeći će tjedan početi istraživati jesu li klinička ispitivanja ruskog cjepiva Sputnjik V protiv covida-19 provedena u skladu s globalnim kliničkim i znanstvenim smjernicama, izvijestio je u srijedu Financial Times. EMA provodi analizu u vrijeme kada su osobe upoznate s postupkom odobravanja cjepiva rekle za Financial Times da ispitivanja Sputnjika V nisu provedena u skladu s etičkim normama. Kirill Dmitrijev, čelnik Ruskog fonda za izravna ulaganja (RDIF), rekao je listu da se “nije vršio pritisak (na sudionike)” te da su ispitivanja Sputnjika provedena “u skladu s kliničkom praksom”. Rusija je priopćila da su pripadnici vojske i državni službenici sudjelovali u testiranju cjepiva koje je razvio državni laboratorij a financirao RDIF.


Sisačko-moslavačka županija: 16

8:29 – U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan, imamo šesnaest novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19, javlja lokalni stožer. Riječ je o sedam osoba s područja grada Siska, tri osobe s područja općine Lekenik, dvije osobe s područja grada Petrinje, dvije osobe s područja grada Novske, jednoj osobi s područja grada Popovače i jednoj osobi s područja općine Lipovljani.


Požeško-slavonska županija: 17

8:15 – U Požeško-slavonskoj županiji trenutno su aktivna 193 slučaja zaraze korona virusom (COVID-19), 175 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 18 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 641 osoba, a ukupno je testirano 35598 osoba. Na posljednjem testiranju obrađena su 294 uzorka, od kojih je 17 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.


Brazil u 24 sata zabilježio više od 4000 umrlih od covida

8:03 – Brazil je zabilježio više od 4000 smrtnih slučajeva povezanih s covidom prvi put u 24 sata, dok je još zaraznija varijanta virusa potaknula rast broja zaraženih, javlja BBC u srijedu. Bolnice su preplavljene, ljudi u nekim gradovima umiru dok čekaju liječenje. Ukupan broj dosad umrlih u zemlji iznosi gotovo 337.000. Samo Sjedinjene Države imaju veći broj mrtvih. Zdravstveni sustav u Brazilu – zemlji koja ima 210 milijuna ljudi – kolabirao je ili je na rubu kolapsa u mnogim područjima.

No predsjednik Jair Bolsonaro nastavlja se protiviti bilo kakvim mjerama suzbijanja zaraze. On tvrdi da bi šteta za ekonomiju bila bi još gora nego utjecaj samog virusa, te je pokušao ukinuti neke mjere koje su donijele lokalne vlasti na sudovima. U razgovoru s pristašama ispred predsjedničke rezidencije u utorak kritizirao je mjere karantene rekavši da su povezane s debljanjem i depresijom te da vode u nezaposlenost. Nije komentirao broj umrlih. Dosad je Brazil zabilježio više od 13 milijuna slučajeva koronavirusa, prema ministarstvu zdravstva. Oko 66.570 ljudi u ožujku je umrlo od posljedica covida-19, što je dvostruko više od prošlog mjesečnog rekorda.


Sredovječni Belgijci zamijenili starije na intenzivnoj njezi

7:04 – Treći val pandemije koronavirusa u Belgiji puni krevete na odjelima intenzivne njege, ali prosječna dob pacijenata spušta se prema srednjim godinama. “Više ne viđamo bake i djedove, sad su u bolnicama mame i tate, ljudi u četrdesetima, pedesetima, šezdesetima”, rekao je Nicolas Ottermans, medicinski tehničar na odjelu intenzivne njege u briselskoj bolnici Ixelles za AFP.

Postoje znaci da se treći val pandemije koronavirusa u Belgiji možda ublažava kad je u pitanju ukupan broj oboljelih, ali težih slučajeva sve je više i bolnice se pune. Zdravstvene vlasti naložile su bolnicama da izdvoje 60 posto kreveta na odjelima intenzivne njege za slučajeve zaraze koronavirusom, što u Ixellesu znači 15 od 23 mjesta, čime prisiljavaju zdravstvene djelatnike da otkažu neke druge postupke. U utorak je u zemlji s 11.5 milijuna stanovnika bilo 3053 ljudi hospitaliziranih zbog koronavirusa od čega 865 na intenzivnoj njezi, što je brojka koja se udvostručila u posljednjih mjesec dana. “Ovim tempom doseći ćemo prag od tisuću slučajeva na odjelima intenzivne njege u tjedan dana”, rekao je novinarima vladin virolog Steven Van Gucht.

Suprotno od prva dva vala, ovoga su puta mnogi najstariji i najranjiviji stanovnici cijepljeni pa su sada bolešću najpogođeniji odrasli srednje dobi, za koje je manja vjerojatnost da će umrijeti, ali i dalje mogu opasno oboljeti. Prema Ottermansovim riječima, iako je vjerojatnije da će preživjeti, mlađim odraslim osobama često je potrebno dulje liječenje, a nakon godinu dana pandemije bolnički timovi su preopterećeni. “Umorni smo. Ovaj treći val stvarno je naporan”, rekao je Ottermans. “U siječnju i veljači još smo uvijek imali nade da neće biti toliko strašno, ali sada smo stvarno u trećem valu. Broj oboljelih ne raste eksponencijalno, ali pandemija je sve veći teret i oporavak je spor”, dodao je.

Na kraju tunela možda ipak postoji tračak svjetlosti. Prosječni broj dnevnih infekcija u Belgiji smanjio se tijekom prošlog tjedna za deset posto, na oko 4.300, što sugerira da će broj hospitaliziranih osoba pasti za dva tjedna. “Ali i dalje ćemo biti u ‘crvenom’ još četiri do šest tjedana zbog velikog broja zaraženih”, upozorio je Ottermans.

U međuvremenu, izvan bolnica mlađi Belgijanci počinju kršiti mjere ograničenja. Prošli tjedan policija je vodenim topovima rastjeravala prvoaprilsko masovno okupljanje u briselskom parku. Ottermans ima jednostavnu poruku za studente i tinejdžere koji se žele zabavljati. “Pazite! Tijekom prvog vala bili su bolesni vaši djedovi i bake. Sada su vaši roditelji ti koji završavaju na respiratoru. Bilo bi stvarno glupo da mladi zaraze svoje roditelje”, zaključio je Ottermans.


Australija pozvala EU na otpremu naručenog cjepiva

7:03 – Australija je u srijedu najavila da će od Europske unije zatražiti deblokadu izvoza više od tri milijuna doza AstraZenecinog cjepiva, testirajući tvrdnju Brisela da ne blokira isporuku cjepiva toj zemlji. Europska unija u utorak je osporila tvrdnju da blokira isporuke cjepiva Australiji, koja dramatično zaostaje u planu cijepljenja, dodajući da nije odgovorna za činjenicu da se AstraZeneca ne drži dogovorenih obaveza prema drugim zemljama.

Australski premijer Scott Morrison rekao je kako je EU zatražila da Australija povuče zahtjeve za dozvolu izvoza tog cjepiva, a da su pisma u kojima su zahtijevali dopremu cjepiva ostala neodgovorena. Morrison je kazao da će, ako EU sada pokazuje volju da pusti dopremu cjepiva, opet zatražiti deblokadu isporuke 3.1 milijune doza Australiji. Prema planu isporuke, tih 3.1 milijuna doza cjepiva trebale su biti u Australiji krajem ožujka. “Mi očito želimo tih tri milijuna doza”, kazao je Morrison novinarima u Canberri.

Morrison je najavio da će Australija, ukoliko EU dozvoli izvoz cjepiva, jednu milijunu doza donirati Papui Novoj Gvineji, koja se bori s epidemijom i rastućim brojevima zaraženih. Europska unija prošlog je mjeseca, na zahtjev Italije, blokirala isporuku 250 tisuća doza AstraZenecinog cjepiva Australiji, pozivajući se na nestašicu cjepiva u Europi. Kasnije je odbila zahtjev Australije da ponovno ispitaju odluku o blokadi, što je prvi slučaj takvog odbijanja otkako je EU uspostavila mehanizam nadzora protoka cjepiva krajem siječnja.

Spor oko nabave cjepiva između Australije i EU podvlači se s masivnom nestašicom AstraZenecinog cjepiva diljem Unije i utjecajem koji bi imao izvoz bilo kojeg cjepiva na zemlje koje su također naručile doze. Australska vlada je za propast plana cijepljenja u toj zemlji okrivila zastoj u isporuci 3.1 milijuna doza cjepiva AstraZenece koja su joj trebala biti dostavljena krajem ožujka.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr