RATOBORNI PETROV: / 'Na čemu su oni? Ako padne Orešković, na ekranu u Saboru čitat ćete popis političkih mrtvaca'

Image

Politička je drama na vrhuncu, , no čelnik Mosta i potpredsjednik Vlade Božo Petrov ne očekuje nove izbore, ali ni preslagivanje nove saborske većine.

7.6.2016.
8:19
VOYO logo

Kako je kazao u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju, Božo Petrov se nada da će HDZ natjerati svojeg predsjednika na abdikaciju te da će vlada Mosta i HDZ-a nastaviti raditi bez "utega“, Tomislava Karamarka. U situaciji kada Karamarko i ne pomišlja na odstupanje, a politički analitičari tvrde da je Vlada formalno pala, Božo Petrov i ostali Mostovi ministri tvrde da su radni tjedan započeli kao da se ništa ne događa.

Petrov je u intervjuu kazao da Hrvatska i dalje ima Vladu. "Vlada po Ustavu uvijek postoji. Pa tako i ova Vlada nastavlja raditi. To što gospodin Karamarko ne vidi da je zbog afere "Konzultantica" postao teret ovoj Vladi, to je drugi problem. Ako je čovjek slijep i ne shvaća pojam političke odgovornosti, to je njegov problem. Ne želim da se jedan čovjek poistovjećuje s Vladom ili da se naša nesuradnja s njim u Vladi poistovjećuje s cijelom njegovom strankom. Javnost je upoznata da i tamo postoje glasovi razuma koje valja pozdraviti", rekao je Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i sjednicu Predsjedništva HDZ-a, s koje su izišle informacije o povišenim tonovima, pa čak i svađi Tomislava Karamarka i Milijana Brkića. Rekao je da očekuje da će članovi HDZ-a shvatiti situaciju i prepoznati što se zbog njihova problema u stranci događa u Vladi i državi.

"Ako je Karamarko presubjektivan i ne vidi svoju odgovornost u svemu ovome, onda valjda postoje drugi koji o tome mogu promišljati hladnije i objektivnije glave. Mi im se u stranačke odluke nećemo miješati, ali se nadam da će HDZ pokazati da ne nosi bez veze u svom nazivu pojam demokratski. Za mene, jedna se osoba ne bi trebala izjednačavati sa strankom, a to je slučaj i u HDZ-u i u SDP-u. I to je žalosno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ POKREĆE POSTUPAK ZA OPOZIV OREŠKOVIĆA: Tomislav Karamarko izlazi pred novinare u 10.30

Ne kaje se što je odabrao HDZ

Ipak, Petrov kaže da se ne kaje što je formirao Vladu s HDZ-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo se pokajali zbog toga. Nakon izborne noći mogli smo birati hoćemo li ići u Sabor ili preuzeti odgovornost. Bili smo svjesni da nam neće biti lako ni s HDZ-om ni sa SDP-om, jer smo znali na kakav način te stranke funkcioniraju. Već na početku nam se Milanović činio neiskren i formirali smo Vladu s HDZ-om, koja je stvarno dobro funkcionirala pet mjeseci."

"Problem je počeo kad smo shvatili da gospodin Karamarko ne razumije što je to politička odgovornost i kad je cijelu državu podredio vlastitom političkom pozicioniranju", rekao je Petrov koji je ponovio da smatra da nema stvarnog sukoba između Mosta i HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

OŠTRE RIJEČI NA PREDSJEDNIŠTVU HDZ-A: Radije ću biti s orlovima, nego s licemjerima. Orlovi jedu mrtve, a licemjeri žive!

"Nećete pronaći ni jednu ozbiljniju situaciju u kojoj se nekoliko ministara posvađalo ili prekinulo komunikaciju. Nećete naći čak ni nakon istupa da su zastupnici prekinuli komunikaciju. Dogodilo se naše inzistiranje na tome da Karamarko podnese ostavku jer sve njegove afere nose prevelik teret Vladi i državi. Nije mi jasno kako on to ne može vidjeti i osjetiti bilo naroda nego želi survati Hrvatsku u ponor, a svoju stranku na izbore u kojima bi mogla doživjeti takav debakl da se nekoliko izbornih ciklusa ne bi oporavila".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Petrov pojasnio problem s Kovačićem

Image

Petrov pojasnio problem s Kovačićem

Vezano uz scenarij događanja u Saboru, Petrov kaže da Mostovih dvanaest zastupnika ostaje pri opozivu Karamarka.

"Nažalost, predsjednik Sabora diktira točke dnevnog reda, pa se može dogoditi da HDZ stavi glasovanje o povjerenju premijeru Oreškoviću prije toga. Ako postoji i mrvicu političke kulture i korektnosti, očekujem da će se ipak najprije glasovati o Karamarku. Iako ne vidim razlog zbog čega bi se glasovalo o povjerenju predsjedniku Vlade? Što je to on konkretno loše napravio? Možda se Karamarko uvrijedio što nas je Orešković obojicu pozvao da iziđemo iz Vlade, ali ne vjerujem da je to učinio u lošoj namjeri, nego da omogući funkcioniranje Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DOGODILO SE ONO ŠTO SE ČINILO NEMOGUĆIM: SDP će u Saboru podržati HDZ-ov zahtjev!

"Na čemu su oni"?

Image

Petrov kaže da se ne boji preslagivanja u Saboru. "Nemam se čega bojati. Jedino mi je žao zbog svih građana Hrvatske koji imaju lošu percepciju da se u Vladi ništa ne radi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S druge strane, znam što će biti ako se dogode novi izbori i koliko će Hrvatska financijski izgubiti. A mi smo blokirani samo zbog gospodina Karamarka. Mi u Mostu nismo patili za pozicijama. U ovoj smo priči samo zato što osjećamo odgovornost prema državi. Ako Karamarko uspije presložiti vladajuću većinu, mi ostajemo u Saboru. I to za nas nije smak svijeta."

"Ako postoje oni koji će čovjeku čiji odlazak iz Vlade tražimo mi, premijer, njegov stranački zamjenik i dio HDZ-ova predsjedništva, dati ruku da postane predsjednik Vlade, onda ćete sva ta imena i prezimena vidjeti na ekranima u Saboru. Mislim da će to biti popis političkih mrtvaca koji ionako znaju da u slučaju ponovljenih izbora njih ne bi bilo ni blizu Sabora."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nevjerojatno je da čovjek koji bi po svim etičkim načelima trebao odstupiti sada traži da postane premijer. A njegov stranački poslušnik nas još poziva da ga i Most podrži kao premijera manjinske vlade! Mogu se samo pitati "na čemu su oni“, što su to neki konzumirali na Predsjedništvu HDZ-a!?"

PRVOBORAC VLADAJUĆE STRANKE O KRIZI VLASTI: HDZ se upustio u jednu vrlo opasnu i kobnu avanturu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stabilizacija saborske većine

Petrov kaže da ne vidi zašto bi tražio mogućnost neke nove većine u Saboru. "Mi smo dali povjerenje gospodinu Oreškoviću zajedno s HDZ-om i dok me netko ne uvjeri u drukčije, ne vidim zbog čega bismo mijenjali to stajalište. Oni koji u HDZ-u smatraju da Orešković ne radi dobro svoj posao trebat će to mnogo bolje argumentirati od obrane taštine jedne osobe. Most neće preslagivati Vladu ni sa SDP-om ni s HDZ-om."

"U slučaju odstupanja Tomislava Karamarka doći će samo do stabilizacije saborske većine, to je pojačavanje, a ne preslagivanje. U to vjerujem. S druge strane, bit će zanimljivo vidjeti što će se dogoditi ako HDZ ne uspije presložiti Vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ još ima vremena da povuče potez kojim bi sačuvao ovu vladu, smatra Petrov.

"Do tada tinja i nada da izbora možda neće biti. Izbori nisu skupi kad je demokracija u pitanju. Oni su vrijedni svoje cijene. Problem je druga blokada države u smislu tehničke vlade u dvije godine. To je daleko veći problem od samih izbora. I zato se kao odgovoran građanin još nekako nadam glasu razuma. Ali jedino je dobro u ovoj priči to što ni Milanović ni Karamarko neće više sami sastavljati ni sljedeću vladu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako HDZ to shvaća, onda se samo treba dogoditi da Karamarko odstupi sada, a ne za dva-tri mjeseca kad bude izborno potučen. Možda ga ipak njegovi članovi Predsjedništva uvjere da treba odstupiti. Vjerujem da će se tenzije tada stišati. Ministri će nastaviti raditi svoj posao. Dakle, do izbora ne mora doći. Prijevremenih izbora će biti jedino ako ne bude hrabrosti u HDZ-u. Ali iskreno ne znam postoji li kritična masa u HDZ-u koja će uvjeriti Karamarka da ovo što radi nije za dobrobit zemlje nego za njegovu osobnu korist", zaključio je šef Mosta.

NOVA ANKETA OTKRIVA: SDP uvjerljivo vodi, Most i Živi zid su se zamijenili

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo