OPASNO ZA ŽIVOT / Rasulo u Zadru! Neopremljena vozila hitne pomoći kvare se u najgorim trenucima

Od 40 sanitetskih vozila Zadarske županije samo ih je 28 u funkciji

23.5.2019.
17:47
VOYO logo

Vozači sanitetskih vozila u Zadru u kojem je vozni park u raspadu žale se da rent-a-car vozilo ne može zamijeniti vozilo sanitetskog prijevoza koje je opremljeno za prijevoz pacijenata.

Sanitet je do lani bio pod mjerodavnosti Doma zdravlja, kažu iz Zavoda za hitnu medicinu, i poručuju kako rent-a-carom šalju samo one pacijente koji sjede i prevoze se od kuće do neke institucije. Ostale prevoze opremljena vozila hitne, ali samo do sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 40 sanitetskih vozila Zadarske županije samo ih je 28 u funkciji, a i ona se kvare. Nije rijetkost da se tijekom prijevoza pacijenta u Zagreb pokvare usred Like. Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije prije godinu dana naslijedio je vozni park od Doma zdravlja.

"Dom zdravlja četiri godine nije nabavio niti jedno vozilo i nažalost zbog toga imamo ovakvu situaciju. Trećina voznog parka je u lošem stanju, vozila su neupotrebljiva, štete su goleme, traže velike popravke, neka su potpuno neiskoristiva", rekao je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije Predrag Orlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

​Stoga se snalaze, kažu, na sve moguće načine. Prije sezone za sanitet ustupaju vozila hitne pomoći, a u zadnje vrijeme unajmljuju i kombije rent-a-cara.

"Vi imate vozilo? Imate. Hoćete voziti dok ne stane? Nećete. Gledate ulje, gledate ovo, gledate ono. Znači, netko je plaćen za to, samo što nitko ne gleda", kazao je Mihovil iz Zadra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi trebamo jako puno toga, samo bojim se, malo je novca. Ima i malo novca, a možda se novac i ne troši na prave stvar", rekla je Danica Perković iz Ljubača.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novih 11 vozila, vrijednih gotovo 5 milijuna kuna, naručena su, ali dolaze tek u srpnju i rujnu. "Pacijenti nisu ugroženi", poručuju iz Zadarske županije, osnivači Zavoda za hitnu medicinu, "ali prije se nije moglo zbog ponuditelja koju su žalbama poništavali natječaje."

"U zadnja dva natječaja, dok je sanitet bio pod Domom zdravlja, poništeni su natječaji za javnu nabavu. Nažalost, zakon je takav i treba ga poštovati", izjavio je zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadnji natječaj je uspio pa se već pripremaju i drugi natječaji u sklopu kojih bi se u idućih pet godina trebala zamijeniti sva dotrajala sanitetska vozila.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo