Tradicionalni gosti /

Raste broj stranih turista u Hrvatskoj: 'Ne možemo očekivati ni blizu rezultate kao rekordne 2019.'

Broj međunarodnih letova se povećava, no njihova popunjenost je ispod 50 posto

16.7.2020.
19:33
VOYO logo

U Hrvatskoj pak brojke stranih turista rastu. Od milijun turista koji su u Hrvatsku došli u prvih 15 dana srpnja 875 tisuća su bili stranci, što je 47 posto od njih koji su došli u istim danima prošle godine.

Puni se i Dubrovnik koji je dočekao svoje goste broj jedan: Britance. Stigli su iz Manchestera i Londona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 300 putnika iz Londona i Manchestera sletilo je u Dubrovačku zračnu luku, a svoje putovanje planirali su zadnji trenutak.

Image
BRIGA ZA SEZONU /

HTZ: 'Milijun turista u 15 dana srpnja, 47 posto lanjskog broja. Očekujemo da će broj rasti'

Image
BRIGA ZA SEZONU /

HTZ: 'Milijun turista u 15 dana srpnja, 47 posto lanjskog broja. Očekujemo da će broj rasti'

"Put smo planirani nakon korone. Na let je bilo sve u redu, nije bilo osjećaja anksioznosti. Svi gledali nositi maske i održavati socijalnu distancu gdje se moglo, sad je sve u redu", kazao je Paul iz Manchestera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Došli smo ovdje jer se moramo vratiti u normalu, to je moja filozofija. Dok poduzimamo mjere opreza sve će biti u redu", izjavila je Carol iz Manchestera.

"Let je bio odličan. Doživljaj je bilo malo čudan u Manchesteru s novim mjerama protiv Covd-19. Sve u svemu, došli smo ovdje zbog sunca. Veselimo se sljedećih devet dana u Hrvatskoj", rekao je Matthew iz Glasgowa.

Broj međunarodnih letova se povećava, no njihova popunjenost je ispod 50 posto. Od ove sezone nema velikih očekivanja, ali dolazak britanskih gostiju vraća nadu.

"Teško je davati sad neke precizne prognoze jer svi znamo da će ova sezona biti izrazito last minute sezona", kazala je Ana Hrnić, direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možemo reći zapravo da popularnost našeg grada je stabilna iako to možda turističke brojke ovog trena ne pokazuj. Ako govorimo o našem turzmu u Dubrovniku, onda je jasno da ne možemo biti zadovolji ako uspoređujemo s prošlogodišnjim iznimnio velikim ostvarenjima", izjavila je Jelka Tepšić, zamjenica dubrovačkog gradonačelnika.

Visoka brojke neće ostvariti ni hoteli koji su svoja vrata otvorili usprkos koroni i dolaskom tradicionalnih gostiju ostvarili su osjećaj sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi se nismo vodili znači popunjenošću, nego smo htjeli pokazat našim partnerima na tržištima da smo spremi i današnji dolazak s tržišta velike britanije samo je dokaz toga da smo bili na ispravnom putu", rekla je Zrinka Marinović, voditeljica PR-a grupacije hotela u Dubrovniku.

Na putu za Dubrovnik iz Velike Britanije moći će se doći iz osam gradova dva do tri puta tjedno, ovisno o zainteresiranosti, a do kraja ovog tjedna Dubrovnik će biti povezan s 51 destinacijom.

U dubrovačkoj zračnoj luci RTL-ova Andrea Žarak razgovara sa Ivanom Maslaćem, direktorom komercijalnih poslova u Zračnoj luci Dubrovnik.

Danas je u luci prošlo samo 16 aviona koji su bili u dolasku, a u srcu sezone prošle godine bilo ih je oko 80.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas se prvi puta otvorilo Ujedinjeno Kraljevstvo, tako da su sletila dva leta. Što se tiče postotka, mi smo sada otprilike na 15 posto i rastemo. Postotak je uvijek najveći vikendom, pa tako i ovaj vikend očekujemo 40 posto letova u odnosu na prošlu godinu. Međutim, očekujemo da će broj putnika biti nešto niži. Load faktori u početku su poprilično veliki s obzirom na politiku vaučera, a mi se nadamo da će potražnja za Dubrovnik, kao i dosadašnjih godina, biti dobra", rekao je Maslać.

Popunjenost letova pala je ispod 50 posto pa se ne očekuje siti broj putnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo otprilike da bi srpanj i pogotovo kolovoz mogli biti do 20 ili 22 posto. Na razini godine ne možemo očekivati ni blizu rezultate kao rekordne 2019., a mislim da ih nećemo u narednih nekoliko godina ostvariti. To je sasvim sigurno, ne samo mi, nego i cijela Europa i svijet", poručio je Maslać.

Hrvatsku se u trenutnoj situaciji opisuje kao last minute destinaciju. Bili smo i jedina destinacija koja je povezana sa SAD-om.

"Što se tiče SAD-a, bili smo povezani sa American Airlinesom koji je na razini cijeloga svijeta otprilike 25 posto logn haul destinacija otkazao, tako da je vjerojatnost za 2021.godinu da direktna linija bude vrlo mala", rekao je Maslać za RTL.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo