sve u sjeni spornog zapošljavanja /

Rasprava u Saboru: Marić hvalio makroekonomske pokazatelje, Stazića brinuo kum Bože Petrova

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Stazić je upozorio da se u Hrvatske vode namjerava dovesti kum Bože Petrova za kojeg nitko izvan Metkovića nije čuo

24.11.2016.
15:16
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo
Image
reakcija /

Grmoja potvrdio da kum Bože Petrova dolazi u Hrvatske vode: 'To je politička funkcija...'

Image
reakcija /

Grmoja potvrdio da kum Bože Petrova dolazi u Hrvatske vode: 'To je politička funkcija...'

Ministar financija Zdravko Marić, koji je u četvrtak u Saboru predstavio rebalans državnog proračuna, pohvalio se da su u prvih šest mjeseci svi makroekonomski pokazatelji u uzlaznom trendu, proračunski prihodi povećani za 1,5 milijardi kuna, a rashodi u odnosu na planirane smanjeni za 700 milijuna, no raspravu nisu zaobišla ni politička prepucavanja tijekom kojih je SDP-ov Nenad Stazić upozorio je da se u Hrvatske vode namjerava dovesti "kum Bože Petrova za kojeg nitko izvan Metkovića nije čuo".

Deficit proračuna, izvijestio je Marić, smanjen je sa 7,4 milijarde kuna na 5,3 milijarde kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"BDP je u prvih šest mjeseci zabilježio realan rast od 2,7 posto, pozitivni su indikatori industrijske proizvodnje, prometa, trgovine na malo, pokazatelji u turizmu, no posebno treba istaknuti da u 2016. građevinske aktivnosti bilježe značajan porast. Prosječan broj registriranih nezaposlenih osoba u prvih šest mjeseci je za 13,5 posto manji u usporedbi sa godinom prije", rekao je Marić.

Što se tiče fiskalnih pokazatelja, u prvih šest mjeseci ukupni prihodi državnog proračuna ostvareni su u iznosu od 56,3 milijarde kuna, što je 49 posto godišnjeg plana, a u odnosu na isto razdoblje prethodne godine to je rast od 10,5 posto. Posebno je izdvojio porezne prihode koji su u prvom polugodištu ostvareni za 8,1 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatske vode dovodi se kum Bože Petrova

Na njegovo izlaganje replicirao je SDP-ovac Nenad Stazić rekavši mu da je krivo predvidio deficit Hrvatskih voda od 171 milijun kuna, jer će taj deficit biti u najmanju ruku 10 puta veći zbog kadrovskih rješenja koje se tamo spremaju.

"Upravno vijeće Hrvatskih voda, na čijem je čelu Mostov ministar Slaven Dobrović, drastično je izmijenilo statut i snizilo kriterije za izbor zamjenika ravnatelja, a novine pišu da se to radi zato da bi se tamo mogao dovesti kum predsjednika Sabora Bože Petrova, izvjesni Mario Bukmir za kojeg vjerojatno nitko nikada nije čuo izvan Metkovića. Do sada je za to mjesto bio potreban VSS i pet godina iskustva na rukovodećim funkcijama. S obzirom da to ovaj gospodin nema, uvedeni su novi kriteriji", obrušio se Stazić.

Za konkretni slučaj, Marić je ustvrdio da ništa ne zna. "Namjere s kojima ćemo se voditi su profesionalizacija i depolitizacija, u konačnici bolji i efikasniji rezultati tih državnih poduzeća", poručio je ministar finacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS-ov Ivan Vrdoljak u raspravi je upozorio na opasni trend usporavanja rasta industrijske proizvodnje, a zabrinjava ga i deflacija od 1,4 posto pa je pitao Marića kakva će biti reakcija na to. Vrdoljak je posebno pozdravio kontrolu rashoda. "Na ovom rebalansu se to vidi. Je li to zato što nije bilo Vlade", zapitao se.

SDP-ov Mirando Mrsić nezadovoljan je jer u proračunu nije povećana stavka koja je važna za mlade ljude i demografiju, a to su sredstva za aktivne mjere politike zapošljavanja. Mjera koja je pokazala da mladim ljudima Hrvatska može pružiti šansu i osigurati godinu dana radnog iskustva ostala je ista kao u proračunu 2016., rekao je Mrsić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mostovca Maru Kristića posebno je obradovalo 20 milijuna namijenjenih za jedinice lokalne samouprave koje su, kaže, bile zakinute zbog loše, odnosno netransparente indeksacije dok mu je nevjerojatan deficit koji je nastao u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u visini od 757 milijuna kuna.

Maras pozvao ugostitelje na prosvjed

SDP-ov Gordan Maras uvjeren je da nema nikakve potrebe za povećanjem PDV-a u turizmu na 25 posto. "Pozivam odavde sve ugostitelje u Hrvatskoj da se organiziraju i dođu sljedeći tjedan pred Hrvatski sabor da kažu svoje mišljenje", poručio je Maras.

To je isprovociralo predsjedavajućeg Željka Reinera koji je ustvrdio kako "kolega Maras poziva na neposluh". "To nije prihvatljivo i nemoguće je da saborski zastupnik poziva ljude na cestu, da na taj način cesta određuje politiku. Mi smo izabrani da ovdje donosimo zakone i upravljamo državom zajedno sa Vladom i predsjednicom, a ne da manipuliramo cestom", rekao je Reiner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maras mu je uzvratio da se ponaša u "neakademskom stilu". "Zbilja se čudim da akademik može raspravljati na ovaj način. Vi ste gospodine Reiner obilazili šatore, jel' tako? I sada ćete vi meni dijeliti lekcije, a ja sam pozvao ljude da iskažu svoje nezadovoljstvo tamo gdje je Vlada to odredila, a to je Markov trg. Više vas neću zvati akademiče Reiner jer se ne ponašate kao hrvatski akademik", poručio mu je Maras.

Predsjedavajući Gordan Jandroković pozivao je na prestanak vrijeđanja. "Možemo razmjenjivati mišljenja, ali da ne idemo na osobne uvrede", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rasprava o rebalansu proračuna odvijala se u gotovo praznoj sabornici u kojoj je povremeno bilo tek desetak zastupnika, dok je za raspravu bilo prijavljeno samo desetak klubova i zastupnika.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo