SVAĐA ZBOG UKRAJINACA / I Plenković 'dobio po ušima' u Saboru: 'Za njega je ovo win-win situacija. Vas, HDZ-ovci moji, za Ukrajinu boli briga'

Da bi Sabor potvrdio obuku potrebna je dvotrećinska većina

30.11.2022.
8:21
VOYO logo

Saborski zastupnici danas raspravljaju o Vladinom prijedlogu Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini - EUMAM. Da bi Sabor potvrdio tu odluku potrebna je dvotrećinska većina. Sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga RH u EUMAM-u u utorak su podržali saborski odbori za obranu i zakonodavstvo. No, oporba se protivi takvom prijedlogu ocjenjujući ga neustavnim.

SDP i Zeleno-lijevi blok predlažu kompromisno rješenje, a Most odbija sudjelovati u, kako tvrde, protuustavnoj raspravi. SDP i Zeleno-lijevi blok zajednički će uputiti inicijativu za koju smatraju da bi mogla pomiriti predsjednika RH i premijera, te dobiti širi društveni konsenzus među građanima i saborski konsenzus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije početka rasprave Peđa Grbin (SDP) zatražio je stanku. "Mi u SDP-u ne možemo dopustiti ovakav napad na demokratski poredak, ne možemo pustiti da Ustav padne i da zbog sukoba dva ega izgubimo ono što smo gradili 30 godina.". Stanku su zatražili i ostali zastupnici u ime svojih klubova.

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović poručio je zastupnicima: "Ili ste za Ukrajinu ili ispred vrata objesite ovaj znak" i pritom je pokazao komad papira sa slovom 'Z' inače simbolom na brojnim ruskim tenkovima prilikom invazije na Ukrajinu, koji je zatim pokidao. Uslijedile su burne reakcije, na što je Jandroković komentirao: "Polako kolege, što ste se uzvikali? Kolega Zekanović je dobiti opomenu" te dodao da oporba vrijeđa vladajuće, a ne može prihvatiti kritiku na svoj račun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAKON SASTANKA PREDSJEDNIŠTVA /

Plenković: 'Imat ćemo vrlo zanimljivu raspravu i glasanje o obuci ukrajinskih vojnika'

Image
NAKON SASTANKA PREDSJEDNIŠTVA /

Plenković: 'Imat ćemo vrlo zanimljivu raspravu i glasanje o obuci ukrajinskih vojnika'

Banožić zastupnicima obrazložio misiju EU-a za vojnu pomoć

Na početku rasprave ministar obrane Mario Banožić iznio je obrazloženje za sudjelovanje u obuci. Podsjetio je da su države članice EU-a i NATO-a započele s donacijama oružja Ukrajini te da su određene saveznice započele s pružanjem obuke (Velika Britanija i Kanada). Dodao je da su krenule i potpore na bilateralnim osnovama kako bi napori potpore Ukrajini bili koordinirani.

"Donesena je 17. listopada odluka o misiji EU-a za vojnu pomoć za potporu Ukrajini na dvije godine te će se provoditi na teritoriju članica Unije. Ona se ne razlikuje od misija u Maliju, Mozambiku...Osim što je napravljen presedan da se misija provodi na teritoriju EU-a. Države mogu sudjelovati upućivanjem timova za obuku na svom teritoriju ili na teritorijima članica. Misija je fleksibilna kako bi se mogla brzo prilagoditi. Upravo ove karakteristike za unaprjeđenje usvojene su u ožujku ove godine, a treba ih provoditi individualno i kolektivno", rekao je Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O uspostavi misije počelo se raspravljati potkraj kolovoza, a Hrvatska je od samog početka podržala proces. Operativni troškovi procijenjeni su na 106,7 milijuna eura, a provode ih članice, pa tako i RH. Postoji mogućnost povrata troškova obuke i ostalih troškova. Hrvatska bi sudjelovanjem nastavila aktivan doprinos i provodila svoju ustavnu misiju doprinosom međunarodnoj sigurnosti", dodao je.

"Vlada predlaže da u ovoj misiji EU-a sudjeluje do 80 pripadnika oružanih snaga RH uz mogućnost rotacije, do 100 ukrajinskih pripadnika može prijeći u Hrvatsku. Financijska sredstva osiguravaju se na razini Ministarstva obrane u državnom proračunu", rekao je Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jandroković ministru: 'Dajte napravite fotokopije'

Ante Deur rekao je da predsjednik Zoran Milanović nije potpisao ovaj prijedlog, što do sada nikada nije bio slučaj, te zamolio za pojašnjenje da ovdje nema situacije koja ugrožava RH.

"Odluke, kao i sve do sada, od 2012. više od 20-ak, donesene su upravo temeljem članka 7 ustava, stavak 3 i 5. Jasno kažu da države saveznica mogu prijeći granice RH temeljem odluke Sabora, koje predlaže Vlada uz suglasnost Predsjednika. Kada ona ne postoji, ide se na izglasavanje dvotrećinske većine", rekao je Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jesu li te odluke javno dostupne i može li se zastupnicima osigurati da vide postoje li već takve odluke koje je predsjednik potpisivao? Jesu li to tajni ili javni dokumenti?" pitao je Jandroković ministra i zamolio da napravi fotokopije kako bi se riješile 'ustavne dileme' i utvrdilo da nema kršenja ustava. Banožić je odmah priložio desetak takvih kopija.

Stipo Mlinarić upitao je zna li RH odakle je doletio dron pored kojeg su se 'Banožić i Plenković naslikavali'. "Nismo se naslikavali pored nikakve rupe, bili smo na lokaciji. Obavještajni podaci odnose se na podatke drugih NATO članica. Na osnovu podataka koji su klasificirani u drugim zemljama, oni se nisu mogli iznositi u javnost'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josip Đakić podsjetio je Banožića da je predsjednik Milanović rekao kako odbija razmatranje prijedloga koji je javan i dostupan. "Pojasnite nam o čemu se radi i po kome je ova misija uspostavljena?"

"Temeljem članka 43 i 43 Ugovora o EU-u išlo se u misiju vojne pomoći koja nije ništa novo u odnosu na 2014. kada je bila na civilnoj razini bila misija, ovdje je vojna pomoć, dakle samo nastavak onoga što smo imali kao pomoć Ukrajini u 2014. godini", rekao je Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Gdje vam je ovlast Vlade RH?'

Ivana Posavec Krivec istaknula je da ima problem s procedurom. "Imate li vi dileme s dopisom kojeg ste uputili predsjedniku na suglasnost? Moja dilema je, gdje je zaduženje za vaše postupanje i gdje je ovlast Vlade RH da vi to u ime Vlade možete učiniti?" Ubacio se Marko Pavić s komentarom da takvih problema nije bilo kada je Kotromanović bio ministar u Milanovićevoj vladi te zaradio opomenu.

"Ni ustav ni zakon ne propisuju ovlaštenje ni proceduru međutim, poslovnikom Vlade propisano je da nadležno tijelo mora priložiti mišljenje ureda tijela državne uprave u čiji djelokrug ulaze pitanja. Dakle, ministar obrane kao čelnik nadležnog tijela, sukladno poslovniku vlade", pojasnio je Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministar nije rekao da ima ustavnu ovlast nego je iščitavao poslovnik Vlade", rekla je Posavec Krivec. Jandroković je rekao da Ustav to ne mora propisivati. Banožić je također podsjetio da je Kotromanović tražio suglasnost po istoj proceduri. "Nikada do sada nije uskraćena prethodna suglasnost na sudjelovanje u operacijama i misijama", rekao je.

Podsjetio je na odlučivanje o ulasku Finske i Švedske u NATO. "Kada su me drugi ministri pitali zašto Hrvatska ne podržava... moramo biti svjesni da javnost ima svoju težinu", rekao je Banožić. "Predsjednik saborskog odbora već je nekoliko puta radio upite Vladi koje je po nečijoj naredbi morao propitati. Žao mi je što nije bilo više ljudi kad bi mi se poslije toga ispričavao. Ovo jučer bila je još samo jedna potvrda tome", rekao je o jučerašnjem napuštanju vođenja sjednice odbora od strane Franka Vidovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Andro Krstulović Opara podsjetio je da se ovdje govori o pomoći zemlji u ratu čiji su predstavnici nedavno bili i u Hrvatskom saboru. "Što je potrebno učiniti da Hrvatska bude na ispravnoj strani?" pitao je, a Banožić mu je zahvalio na pitanju. "Ovakav način javnosti ove rasprave i tumačenja jesmo li učinili nešto nelegalno, dovodi u pitanje legalnost rada HV-a do sada", rekao je Banožić.

Banožić: 'Ova misija ne razlikuje se od ostalih osim po presedanu...'

"Nikada do sada nismo imali situaciju da se Hrvatska očituje o misiji koja nije pod pokroviteljstvom NATO pakta odnosno, jedna od zaraćenih strana bude napadnuta. Je li vam poznato zbog čega je NATO odbio pokroviteljstvo ovakve misije?", rekao je Željko Sačić te podsjetio da se time preuzimaju rizici. "Kao zastupnik ste već odlučivali o misiji EU. Bilo je i drugih o kojima smo odlučivali. Hrvatska je slala vojnike u države koje su bile u ratu, primjerice Afganistan", uzrujano je rekao Branko Baćić, Jandroković je rekao da se 'slaže sa sadržajem', ali da je dobio opomenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ante Deur rekao je da kada čuje Sačića, da mu je to 'kao da čuje starog jugoslavenskog generala'. Marijan Pavliček podsjetio je Deura da je Sačić pet godina sudjelovao u obrani Hrvatske u ratu. "Ponovit ću izjavu Stoltenberga. Nakon što se susreo s ukrajinskim vojnicima u UK, pozdravio je misiju te kazao da je komplementarna s naporima koje NATO provod. Istaknuo sam da se ova misija ne razlikuje od obučnih misija osim presedana da se provodi na teritoriju EU-a", rekao je. Podsjetio je da je do sada prikupljeno preko 90 suglasnosti na isti način kako se ovdje pokušava prikazati da nije po zakonu.

Ivan Penava zamolio je Banožića da obrazloži zašto po prvi puta na svoj teritorij dovodimo oružane snage zemlje koja je u ratu i tako ugrožavamo vlastite nacionalne interese. "Kada ste prisutni u samom zapovjedništvu kao što je predloženo, vi razvijate i svoje zapovjednike unutar središta gdje su i časnici ostalih EU zemalja. U druga dva modula, jedan u zemljama EU-a i jedan u RH, jasno se govori da i HV radi na svojim sposobnostima. Prihvate li aktivnosti, jača se dalje EU savez i u budućim operacijama i misijama", rekao je Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gari Cappeli rekao je kako bi volio 'da shvatimo kako su i drugi raspravljali o pružanju pomoći nama gledajući svaki zarez'. Zamolio je Banožića da pojasni 'Strateški kompas'. Banožić je rekao da je to dokument koji je prihvaćen i da je tim bilo jasno kako će se razvijati situacija u Ukrajini.

Pavić: 'Zbog čega je došlo do neslaganja?'

"Ne piše bezveze u Ustavu da ovakvu odluku donosi Vlada uz suglasnost Predsjednika na temelju informacija koje mi nemamo. Je li se provela ustavna procedura? Niste dostavili dokumente. Nemamo pojma zbog čega nije došlo do neslaganja, pojasnite", zamolio je Željko Pavić. Banožić nije odgovorio na ovo pitanje osim što je rekao da su sve informacije javne i da će ih 'rado dostaviti'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josip Borić rekao je da je sve ustavno i da praksa postoji. "Oni sad žele problem jer očito žele postati Zokijevi pješaci. A to ne pomaže narodu Ukrajine, koji su bili ovdje ispred nas i za koje smo donosili deklaraciju." "Rekao sam da je ovo u interesu HV-a kao razvijanja partnera i saveznika NATO-a. Siguran sam da ćemo dvotrećinskom većinom riješiti ovaj problem do kojeg nije smjelo ni doći", rekao je Banožić.

Zekanović : 'Zorane, pomozi oporbi!'

"Ja se nadam da se stanar na Pantovčaku probudio i bacio oko na ovu sjednicu, da vidi svoja potrčka ovdje kako su izrešetani. Pozivam ga, ako ima imalo empatije, da pristane na ovu odluku da ih spasi, da imamo 101 ruku ovdje. Zorane, pomozi oporbi!", povikao je Zekanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domagoj Hajduković rekao je da ne može vjerovati o čemu se raspravlja. "U normalnim okolnostima Sabor ne dobiva prepiske između vas i predsjednika. Sada prvi put kad smo to vidjeli, vidimo da niste radili po zakonu nego se pozivate na presedane. Hrvatski pravni sustav nije presedan", rekao je Hajduković.

"Ja sam se jasno pozvao na konkretne članke Ustava, a vi mi recite temeljem čega je to nisam imao pravo zatražiti?" pitao je Banožić. Dodao je da su na razini glavnoga stožera i ministarstva bili razgovori. "Ja sam siguran da je načelnik Glavnog stožera upoznao Ured predsjednika i da je on upućen", rekao je Banožić."Ne znam reći zašto nije dana suglasnot. Obrazloženje, osim onog priopćenja koje ste pročitali, ja nisam dobio", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladen Karlić izrazio je žaljenje zbog Milanovićevog postupka i što 'zamagljuje prekrasnu ideju EU-a. "Ne mogu shvatiti da netko ne može dati suglasnost i pomoći državi koja je u napadu", rekao je. "Samo zato što sam rekao 'ne' u trenutku kad sam rekao da se krši Zakon o obrani, od tada imam ovakve situacije", požalio se Banožić.

Majda Burić izjavila je kako smatra da bi potpora Ukrajini trebala biti jednoglasna. "Oni kažu ovako, mi jesmo za Ukrajinu ali glasat ćemo protiv i cijelo vrijeme ćemo problematizirati Ustav i zato ćemo biti protiv iako ćemo javnost uvjeravati da smo za. To je nekakav narativ za koji molim komentar", rekla je te oporbu nazvala 'glasnogovornikom Pantovčaka'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beljak viknuo Jandrokoviću: 'Vi ste diktator!'

"Rekao sam kako je to izgledalo sa Finskom i Švedskom. Stvara se slika da smo protiv podrške Ukrajini", rekao je Banožić.

Krešo Beljak pitao je Banožića je li razgovarao s Milanovićem prije nego što je a priori obećao podršku Hrvatske? "Očito niste računali da imate predsjednika i brojnu opoziciju. Ne mislite li da bi trebali prvo sjesti s predsjednikom, a onda davati obećanja? Nećete obrukati Hrvatsku nego sebe, vi ne zastupate Hrvatsku nego HDZ", rekao je Beljak koji je zaradio četiri opomene zbog čega je zamoljen da napusti sabornicu. "Vi ste diktaror!! Zdravo!" viknuo je Beljak i napustio sabornicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imam situaciju gdje sam predsjednika desetak puta tražio da razgovaramo međutim samo stanje da izbjegava razgovor s Ministarstvom dovelo je do ove situacije. Ministarstvo obrane unatoč svemu želi raditi u interesu vojske i građana", rekao je Banožić.

Maja Grba Bujević pitala je je li poštovana jednaka procedura u prethodnim slučajevima prema Predsjedniku kao i ova? "Da, procedura je jasna. Jasno smo rekli da je riječ o vojnoj pomoći, a ne nikakvoj obuci. Riječ je o vojnoj misiji i procedura je više nego jasna. Zastupnici su temeljem neprovjerenih informacija izlazili van s komentarima", rekao je Banožić.

Sandra Benčić rekla je da su tri od četiri aktivnosti vezana uz ratna djelovanja. "Zašto to niste stavili u prijedlog nego nam sada objašnjavate? Molimo da nam onda dostavite sve odluke koje su išle po stavcima 7 i 9 Ustava. Zašto niste stavili aktivnosti u kojima ćemo sudjelovati u samu Odluku?", pitala je. "U pitanju su obučne aktivnosti koje trebaju doprinijeti smanjenju žrtava. Naravno da ćemo dostaviti sve što je otvoreno za javnost", rekao je.

Ovime su završene replike zastupnika te je započela rasprava.

Grbin: 'Nećemo vam dopustiti da ovo svedete na priču tko je za Rusiju, tko za Ukrajinu'

Peđa Grbin održao je žestok govor. "Hrvatski sabor odlučuje onda kada misija ima ili može imati borbeni karakter, kada naši vojnici ili oni koji dolaze mogu sudjelovati u sukobu. Ako se ovdje radi o borbenom djelovanju i mogućnosti borbenog djelovanja, onda nam lažete. Ako se ovdje radi samo o obuci i vježbi, onda sabor nema što odlučivati. Onda je to odluka vlade i predsjednika.

Ministar vanjskih poslova je otišao u Bruxelles i dogovorio nešto bez dogovora s predsjednikom. Zašto je Radman nešto obećao, a nije dogovorio? Zato što vi želite prikriti svoje afere i probleme u Hrvatskoj. To je istina. Da problem želite riješiti, pročitali biste što je Milanović napisao u svom dopisu. Plenković bi uputio dopis u ime vlade i sve bi bilo riješeno", rekao je Grbin.

"Ovo nije pitanje solidarnosti s Ukrajinom", nastavio je. "Vas, HDZ-ovci moji, za Ukrajinu boli briga. Za Plenkovića je 'win-win' situacija u kojoj se odbija slanje i obuka ukrajinskih vojnika. On nju ne želi, ovo je samo za dnevno političke svrhe prepucavanja. Ne pristajemo na moralne ucjene. Mi jesmo za pomoć Ukrajini, ali nudimo vam izlaz iz krize u koju ste doveli Sabor i politiku.

Predložili smo zaključak koji je usklađen s Ustavom i koji misiju obuke i pomoći ukrajinskim snagama i slanju naših trenera u druge države svodi u ustavne okvire - da se radi o humanitarnoj misiji, pomoći zdravstvenih radnika, razminiranju. Obratite se predsjedniku s jasnim stavom oko toga na što RH pristaje, a ne što ne. U protivnom, pokazat ćete da samo ovdje želite providiti političko prepucavanje.

Odluka je na vama, ne na nama i nećemo vam dopustiti da ovo svedete na priču tko je za Rusiju, a tko za Ukrajinu jer nitko nije doveo u pitanje tko je ovdje agresor, a tko žrtva. Znamo koliko takva priča boli i koliko dokazivanje nakon 30 godina zna biti teško. Znamo tko ovdje ruši i bombardira, ali nećemo pod cijenu moralne ucjene biti u poziciji da kršimo hrvatski Ustav.

Njegovo provođenje se svakoga dana u RH dovodi u pitanje. Poštovanje prava i ustavnosti u Hrvatskoj rušite od prvoga dana otkada ste ga izglasali i sada mu želite zabiti zadnji čavao u lijes", rekao je Grbin i dobio aplauz od dijela zastupnika.

"Amerikanci su rat započeli kada su poslali instruktore u Koreju i Vijetnam. Hrvati, ajmo krenut s instruktorima pa ako bude mrtvih, da moramo do Staljingrada", rekao je Sačić-Pavliček, kritizirajući obuku te, u također u žestokom govoru, 'zaradio' aplauz zastupnika.

Penava: 'Vladi, pored svih problema, padne na pamet da dovede vojsku druge države'

Vladi RH, pored svih problema, padne na pamet da u Hrvatsku dovede vojsku druge države i to koja nije članica NATO-a. Jeste li vi svjesni da smo po tome legitimna meta? Zašto nam dovodite rat u Hrvatsku? Prije desetak dana ukrajinska vojska se pohvalila da je ubila Irance koji obučavaju ruske vojnike.

Je li to legitimno? Je. Zašto ne bi Rusija učinila isto? Pad drona na naš glavni grad pokazao je koliko smo slabi, nekompetentni, nesuvereni. S politikom koju vodi Andrej Plenković nema nas tko čuvati osim dragog boga", rekao je Ivan Penava te podsjetio da još nemamo informaciju o tome 'tko je ispalio projektil na naš glavni grad'.

"Ne trebaju nam dronovi, sateliti, obalna straža, podmornice. Gdje bi vršili obuku? U Slunju, kojem ste se odužili na način o kojem najbolje govori popis stanovnika", dodao je. "Nemojte slijediti briselsku vanjsku politiku i ministra Radmana koji osuđuje Putina, a vlastite zločince nije osudio", zaključio je.

Hrvatska bi obuku trebala pomagati na tri načina

Vlada predlaže da u misiji sudjeluje do 80 pripadnika Oružanih snaga RH uz mogućnost rotacije i da u Hrvatsku može ući do 100 pripadnika ukrajinskih snaga uz mogućnost rotacije u 2022., 2023. i 2024. godini.

Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović prethodno je odbio dati suglasnost za sudjelovanje hrvatskih vojnika u misiji EU-a za pomoć Ukrajini. Tvrdi da to nije u skladu s Ustavom, kao i da ministar obrane nije ovlašten tražiti predsjednikovu suglasnost za to pitanje.

U slučaju pozitivne odluke Hrvatskog sabora, hrvatska vojska pomagat će Ukrajini na tri načina.

“Da naši časnici budu u zapovjednim strukturama ove misije, da hrvatski vojnici budu dio onih vojski unutar EU-a koje će biti spremne obučavati ukrajinske vojnike, mahom u Poljskoj i Njemačkoj te mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju i u Hrvatskoj”, objasnio je ranije premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

Rade Šimićević rekao je kako ima osjećaj da predsjednik uvijek želi biti kontra. "Svojim primjerom želim pokazati hrabrost da treba ponekad reći Ne. Samo tako možemo ići naprijed", rekao je Banožić.

Misija EUMAM trajat će dvije godine i provodit će se na teritoriju država članica EU-a.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo