NAKON SASTANKA PREDSJEDNIŠTVA / Plenković: 'Imat ćemo vrlo zanimljivu raspravu i glasanje o obuci ukrajinskih vojnika'

Image

. Svi će članovi vladajuće većine biti za, a kako će oporbeni zastupnici glasati, nije naš problem, rekao je Plenković

28.11.2022.
17:58
VOYO logo

U središnjici HDZ-a održana je sjednica šireg Predsjedništva stranke, a nakon sjednice predsjednik HDZ-a i Vlade obratio se novinarima.

"Prihvaćanjem i oporbenih amandamana pokazujemo otvorenost za sugestije oporbe. Očekujemo da se sutra izglasa proračun”, poručio je Plenković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na susret s bavarskim premijerom i austrijskim kancelarom. “Zadovoljni smo i posjetom terminalu LNG-a u Omišlju. Ogroman interes i jedne i druge zemlje za suradnju po pitanju povećanju kapaciteta LNG terminala”, kazao je Plenković.

Izrazio je i zadovoljstvo trenutnim rejtingom stranke koji ocjenjuje kao ohrabrenje i poticaj da nastave dalje sa svojim aktivnostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Imat ćemo vrlo zanimljivu raspravu i glasanje o obuci ukrajinskih vojnika'

Najavio je da se uskoro očekuje i rasprava o prijedlogu sudjelovanja Hrvatske u obuci ukrajinskih vojnika. “Podsjećam da ovo nije nikakva vježba koja će trajati dva tjedna, nego misija koja će trajati najmanje dvije godine te u kojoj će sudjelovati mnoge zemlje. Imat ćemo vrlo zanimljivu raspravu i glasanje na tu temu”, rekao je.

dgovarajući na pitanja na čije glasove računaju oko prijedloga za sudjelovanjem Hrvatske u obuci ukrajinskih vojnika, Plenković je kazao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Smatramo normalnim i prirodnim ako je nekom okupiran teritorij, stradalo je puno ljudi, organizirani su lažni referendumi, ako se nekom uništava energetska infrastruktura, ako se zbog toga svi mi suočavamo s krizama, sve su to stvari koje utječu na naš život. Postoji i naše iskustvo kada smo bili žrtva velikosrpske agresije. Smatram da je naša odluka ispravna, moralna, sukladna međunarodnom pravu i zastupa hrvatske interese. Sve što ovdje radimo je jedino ispravno i jedino moguće. Sve drugo što bi činili bi bilo nemoralno i krivo. Svi će članovi vladajuće većine biti za, a kako će oporbeni zastupnici glasati, nije naš problem. To je njihov problem, njihova tema i odgovornost. Njih morate pitati.”

Susreo se i sa slovenskim predsjednikom

Premijer Andrej Plenković je u ponedjeljak prilikom susreta sa slovenskim predsjednikom na odlasku Borutom Pahorom zahvalio na potpori Slovenije ulasku Hrvatske u europodručje i šengenski prostor, priopćeno je iz vlade. Borut Pahor boravi u posjetu Hrvatskoj, svom posljednjem službenom putovanju u ulozi slovenskog predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Premijer Plenković je zahvalio na potpori Slovenije ulasku Hrvatske u europodručje i šengenski prostor, čime se ostvaruju dva strateška cilja vlade. Izvijestio je i o planovima Hrvatske vezano uz proširenje kapaciteta LNG terminala na Krku, istaknuvši kako Hrvatska ostaje otvorena za buduću suradnju sa Slovenijom", stoji u priopćenju.

Šef vlade je istaknuo odlične odnose dviju država koje ostvaruju značajnu gospodarsku suradnju, a posebice raduje veliki broj slovenskih turista na hrvatskoj obali. Predsjednik Pahor naglasio je kako je uvijek nastojao poticati pozitivnu atmosferu u međudržavnim odnosima te je na istome zahvalio i premijeru Plenkoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čestitao Hrvatskoj na ulasku u šengen

Izrazio je uvjerenje u daljnji razvoj bilateralnih odnosa te čestitao Hrvatskoj na skorom ulasku u europodručje i šengen, ocijenivši to kao dva velika postignuća. Zaključio je da je na korist i Hrvatske i Slovenije da se i dalje grade i razvijaju dobrosusjedski odnosi.

Pahor je ranije na sastanku sa svojim domaćinom, predsjednikom Zoranom Milanovićem, rekao da nije slučajno što je došao u Hrvatsku u svoj posljednji posjet nekoj zemlji kao slovenski predsjednik i da je, od svih susjeda, upravo Hrvatskoj "pridavao najveću pozornost". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo