RASKINULI MU UGOVOR / Rupe u zakonu: liječnik radio u Švedskoj, a od HZZO-a dobivao novac za privatnu ordinaciju

Image
Foto: Thinkstock.com

Standardni tim sa 1700 pacijenata, prema podacima HZZO-a, dobiva oko 66 tisuća kuna mjesečno

9.5.2017.
18:03
Thinkstock.com
VOYO logo

Obiteljski liječnik i prvi predsjednik Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Mario Malnar od prošlog ljeta živi i radi u Švedskoj. U početku je njegov odlazak bio privremen, jer je želio završiti dodatnu edukaciju te je odlučio zadržati privatnu ordinaciju obiteljske medicine i ugovor s HZZO-om, piše Jutarnji list.

Tijekom odsustva u njegovoj ordinaciji radili su drugi liječnici, a on je dobivao ugovoreni novac od HZZO-a za rad ordinacije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HZZO smatra da je Malnar na taj način povrijedio sve odredbe ugovora te mu je raskinuo ugovor, zbog čega je Malnar izgubio koncesiju. Iz HZZO-a su poručili: “Najteže sankcije izriču se zbog protuzakonitog postupanja nespojivog s obavljanjem djelatnosti ili zbog opetovanog i upornog kršenja ugovornih obveza”.

No, dr. Malnar smatra da nije radio ništa protuzakonito te je čak pokušao dobiti suglasnost od Ministarstva i HZZO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zatražio sam od Ministarstva dopuštenje, a potom i pauziranje privatne prakse, no nisu mi ni odgovorili”, ispričao je Malnar, dodavši da je tijekom odsustva barem jednom mjesečno radio u ordinaciji, a nekad i češće. Malnar ovakav vid rada smatra potpuno legalnim i u skladu sa zakonom i ugovorom s HZZO-om.

“Prva ideja mi je bila edukacija u Švedskoj, no kako nisam dobio od Ministarstva nikakav odgovor vezan uz produljenje ili pauzu privatne prakse, a tamo sam dobio odličnu ponudu, odlučio sam se za bolje”, priča Malnar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ugovor mu je raskinut, a u Hrvatskoj liječničkoj komori, piše Jutarnji list kažu kako o ovom slučaju nemaju nikakvih saznanja s obzirom na to liječnik Mario Malnar nije član HLK. To znači da njegova licenca koja omogućava rad u Hrvatskoj više nije važeća te da do njezina obnavljanja ne može raditi u Hrvatskoj.

No Malnarov slučaj nije jedini takav u Hrvatskoj. HZZO trenutačno raskida tri ugovora s koncesionarima jer su zapošljavali drugog liječnika u svojoj ordinaciju.
“Mjera pokretanja postupka za raskid ugovora izrečena je jednoj ordinaciji u djelatnosti dentalne zdravstvene zaštite jer je nositelj tima izgubio dozvolu za rad mjerodavne komore, ista mjera izrečena je i za tri ordinacije ugovorene u djelatnosti opće/obiteljske medicine iz razloga jer ugovoreni zdravstveni radnici privatne prakse nisu obavljali privatnu praksu osobnim radom, što je protuzakonito”, kažu u HZZO-u, dodavši da je jedna od njih je radio na kruzeru, dok je u ordinaciji radio liječnik “na crno”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Standardni tim sa 1700 pacijenata, prema podacima HZZO-a, dobije oko 66 tisuća kuna mjesečno. Taj novac uključuje glavarinu od oko 8400 kuna, zatim hladni pogon od 17.443 kune te se, uz spomenute elemente prihoda, dio prihoda ostvaruje i prema izvršenju dijagnostičko-terapijskih postupaka te prema ponuđenim dodatnim mogućnostima (sudjelovanje u skupnoj praksi, provođenje preventivnih programa, ordinacija s 5 zvjezdica), na koji način standardni tim prosječno mjesečno dobije 42.000 kuna.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo