čeka se otvaranje istrage /

Ramljakova kaznena prijava 'teška' 7,8 milijardi kuna: ne odnosi se samo na Ivicu Todorića

Image
Foto: Tomislav Miletic/Robert Anic/PIXSELL

Vjerojatno neće doći do toga da DORH Todorića i druge odgovorne privede na ispitivanje, već će ih privesti u trenutku kad se otvori istraga

11.10.2017.
8:48
Tomislav Miletic/Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak prije par dana je iznio konačne rezultate revizije koncerna Agrokor te poručio hrvatskoj javnosti kako je DORH-u podnio kaznenu prijavu protiv odgovornih u Agrokoru.

Jutarnji doznaje kako je kaznena prijava koju je Ramljak podnio teška 7,8 milijardi kuna, a odnosi se na Ivicu Todorića, članove uprave, ali i Nadzornog odbora Agrokora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje se kako su time obuhvaćeni i neki članovi obitelji Todorić.

Tri stavke kaznene prijave

Tri su stavke u kaznenoj prijavi koju je podnio Ante Ramljak. Prva je teška 2,3 milijarde kuna i odnosi se na troškove za pripremu IPO-a. Radi se o ugovoru kojeg je Ivica Todorić sklopio s Agrokorom d.d. Sporazum prema kojem se reguliraju troškovi povezani s inicijalnom javnom ponudom (IPO) društva i/ili dijela društva Agrokor, a koji se prema tom sporazumu odnose na troškove raznih savjetnika i ostale troškove povezane s navedenom transakcijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VIŠE PROČITAJTE:

Navedenim sporazumom je ugovoreno da će Ivica Todorić nadoknaditi spomenute troškove u slučaju da se IPO dogodi, a u protivnom će troškove snositi Agrokor.

Ugovor je raskinut, a troškovi su ostali koncernu. U sklopu revizije utvrđeno je da se samo dio tih troškova odnosi na IPO, a velik se dio odnosio na privatne troškove obitelji Todorić.

U drugoj se stavci radi o 1,6 milijardi kuna, a unutar toga je i 650 milijuna kuna zajma kojeg je Todorić dao sam sebi. Treća se pak stavka odnosi na zajmove koje je Agrokor dobivao ali ih nije knjižio, a ponekad ih je umjesto kao dug knjižio kao kapital. Tu su i 2,9 milijarde neproknjiženih zaduženja kod poslovnih banaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Financijski forenzičari će sada prionuti na posao i pročešljati izvješća, a nakon toga će biti otvorena istraga, no ne zna se kada će to biti.

Jutarnji piše kako vjerojatno neće doći do toga da DORH Todorića i druge odgovorne privede na ispitivanje, već će ih privesti u trenutku kad se otvori istraga. Čak i ako odgovorne osobe tada budu u inozemstvu, kao što je sada Ivica Todorić u Londonu, kazneni postupak će se dogoditi. Ako se iz inozemstva ne bi dobrovoljno vratili, moguće je i raspisivanje europskog uhidbenog naloga ili čak međunarodne tjeralice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo