Stvorit će holding /

Ramljak potvrdio: 'Dioničari koji su ulagali u Agrokor izgubili su svoju investiciju'

Kompanije Agrokora bit će prebačene u novu holding kompaniju u vlasništvu vjerovnika te će se očistiti od loše stare imovine i dijela dugova

20.12.2017.
20:18
VOYO logo

Predstavivši nacrt nagodbe izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak je otkrio kako će izgledati budućnost kompanija koje su zasad u koncernu. "Osnova strukture nagodbe je to da se napravi jedno novo ogledalo, nova holding kompanija sa svim društvima operativnima koji će biti osnovani na nivou te holding kompanije, imovina stare strukture će se onda prebaciti na nove strukture."

U novoj verziji Agrokora Ledo će, primjerice, biti očišćen od loše stare imovine i dijela dugova koji će vjerovnici otpisati, dok će se drugi dio duga prebaciti na novu kompaniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ramljak je potvrdio da se postojeći dioničari moraju pomiriti s tim da su izgubili investiciju ulažući u Agrokorove tvrtke. "Mislim da je gubitak dionica koje su dioničari imali kod svih naših operativnih kompanija vrlo izvjestan", kazao je izvanrednik povjerenik, podsjetivši da je ulaganje u dionice i trgovanje na burzi ionako vrlo rizičan poslovni poduhvat, a gubitak vrijednosti je rizik s kojim se svi dioničari moraju znati nositi.

Potvrđeno je i da će svaki vjerovnik će biti i vlasnik te će imati dio koji će se kroz dug otplaćivati u sljedećem razdoblju. Dug nikome neće biti odmah otplaćen u stopostotnom iznosu, već će se refinancirati ili pretvoriti u vlasništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon dužeg vremena, danas smo imali privremeno vjerovničko vijeće, jedan brifing s kolegama novinarima u kojima smo prezentirali prve obrise, nacrte, strukture nagodbe prema vjerovnicima. Mislim da je važno istaknut da smo danas dobili podršku svih članova vijeća na ovu strukturu nagodbe u kojoj su nam dali jasnu podršku da s ovom strukturom su oni zadovoljni i da prema toj strukturi dalje možemo raditi na detaljima oko postotka oporavka cijelog duga prema vjerovnicima i to je ono što nam sad slijedi u sljedeća 2,3 mjeseca da na osnovu ovog nacrta, ove arhitekture te nagodbe onda utvrdimo i konačne postupke, a to je ono što svih najviše interesira koliki će biti oporavak njihovih dugova", kazao je.

Koja je osnova strukture?

Osnovna strukture je to da se formira potpuno nova umanjena grupa sa operativnim kompanijama u koju će se onda prenijet imovina tj. zdravi dio poslovanja i manje više prenijet će se i dio duga na tu novu kompaniju sa dio vlasničke strukture, a sve ono što ostane na staroj strukturi, na starom Agrokoru će se praktički onda otpisati dug tj. otvorit će se stečajevi i likvidacije tih kompanija.

Hoće li u svojem imenu zadržati riječ Agrokor ili to odlazi u povijesti?
Ja mislim da bi svi voljeli više da to bude novo ime.

Objasnite nam koliko novca imate za vraćanje duga, koliki će otpis biti kome će se vraćati više, a kome manje i kada će biti glasovanje ?
U ovom trenutku, kao što sam rekao još uvijek nismo u mogućnosti izaći javno sa brojkama, a to je ono što u principu sve interesira koliki će biti postotak otpisa, a koliki oporavak duga to još pregovaramo. Ono što je važno u cijelom ovom postupku, a to je da se razumije kako ide prvenstveno naplate i kojih tražbina dolazi u tom prvenstvu, u tom jednom vodopadu naplate. Prije svega idu osigurani vjerovnici, nakon toga super senior kreditori koji su napravili financiranje ove grupe u šesti mjesec kroz refinanciranje starog dijela duga tj. rollup tzv. nakon toga neosigurani i zadnji u redu naplate idu oni koji u principu praktički imaju međukompanijska potraživanja, tj. unutar grupe međukompanijska. U naplati svega toga skupa će se ić na novi dug koji će se onda otplaćivat, to dolazi u prvenstvu otplate taj novi d ug, a veći dio će preć na kapital tj. na dioničku strukturu i oni dolaze tek nakon što se naplate vjerovnici što su ušli u otplatu duga.

Dobavljači su upozoravali da neće pristati na otpis znači li da će oni staviti po stranu taj uvjet ?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja mislim da su predstavnici tj. gospođa Vidaković rekla da je to njihov početni uvjet za pregovore.

Glasovanje?
 Pa ne, potrebna nam je većina od 67% ukupne sume cijelog iznosa duga, tako da mislim da tu neće biti posebnih razreda, nego ukoliko vjerovnici sa 67% i više glasova budu glasovali za nagodbu, onda je ona prihvaćena i potpisana. Ja moram reć da ja ne bi bio zaodovoljan da se potpiše sa 67 posto nego da se potpiše sa 90 posto jer onda to znači da je jedna velika većina vjerovnika zadovoljna s tim koliko će dobiti u oporavku i da smo onda to napravili.

Aktivnost dioničara ? Kakva je situacija dioničara u Ledu ?
Trgovanje na burzi je nažalost vrlo rizičan poslovni poduhvat i posao. Prema ovoj strukturi nagodbe dioničari Leda i svi ostali u ovom gube potpunu vrijednost svojih dionica. Početna stavka je da uspostavimo vrijednost kompanije tj.  svih kompanija pojedinačno koje ćemo postavit u novu strukturu. To je početna postavka u određivanju i koliko će se postotak duga vratit.

Jeste li odustali od nekih kompanija ?
 Pa zasada manje više, a sjećate se da sam ja govorio i kad smo potpisivali super senior facility u 6 mjesecu da je to zadnji kredit i da kompanije moraju svaka od njih pokazat da moraju samostalno opstat i da njihov cash flow se mora generirat da stoje samostalno na nogama neovisno o podršci ostatka grupe. Ono što zasada imamo je da je 90 i više od 95 posto kompanija došlo do te faze. Sa nekim kompanijama trebamo kroz ovaj period još dodatno radit na poboljšanju njihove profitabilnosti, ali 25 operativnih kompanija su vrlo stabilne, posluju dobro i na njih ćemo se oslanjat.

Osporavanje tražbina?
 Sa osporavanjem tražbina na kraju će sud donijeti odluku da li će se neke tražbine priznati ili ne. Mi moramo kroz nagodbu napravit rezervaciju i za taj dio tražbina i čekati konačnu sudsku presudu. Nagodba neće stajati zato što su neke tražbine osporene, tu nema prepreka, ali moramo voditi računa da i ti iznosi ukoliko se presudi u korist vjerovnika moraju onda uć u ukupnu masu ovog oporavljenog dijela kredita i dugova. U tom dijelu mislim da nam neće predstavljati veliki problem, ali postotak oporavka ukoliko se vrate u cijelu masu će morat bit manji za ostale vjerovnike. Želja u konačnici mi je - da ostavim zdravu kompaniju I da otiđem na odmor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo