RADNICI S COVID ODJELA TREBAJU PSIHOLOŠKU POMOĆ? / 'Bolesnici nas gledaju nemoćno, hvataju zrak, s rukavicama ih gladimo po kosi...'

Image
Foto: Profimedia

'Vidite da su trenuci pri kraju i da ne možete ništa napraviti osim onoga ljudskog, pokušati Covid pacijentima nešto lijepo toplo reći'

27.11.2020.
19:38
Profimedia
VOYO logo

Medicinskim sestrama Covid odjela u bolnicama u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji, veoma je teško, dok je u Zagrebu uobičajeno teško. Rekla je to za HRTAnkica Prašnjak, šefica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Image

31.08.2013., Zagreb - Clanovi Predsjednistva Strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehnicara odrzali su konferenciju za novinare o strategiji djelovanja u predstojecem strajku. Ankica Prasnjak. Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Prašnjak je opisala s koliko se problema suočavaju medicinske sestre te je rekla da su u tijeku pregovori oko dobivanja stimulacije za one koji rade na Covid odjelima. Naglasila je da je rad na Covid odjelima težak zbog zaštitne opreme u kojoj moraju raditi kao i zbog malog broja medicinskih sestara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ĐIKIĆ OTKRIO ŠTO NAM JE SAD NEOPHODNO PA OPET KRITIZIRAO PLENKOVIĆA: /

'Nadao sam se čuti bar jednu rečenicu isprike, ono jučer nije bio primjereno'

Image
ĐIKIĆ OTKRIO ŠTO NAM JE SAD NEOPHODNO PA OPET KRITIZIRAO PLENKOVIĆA: /

'Nadao sam se čuti bar jednu rečenicu isprike, ono jučer nije bio primjereno'

'Zdravstveni radnici s Covid odjela trebaju psihološku pomoć'

"Bolesnici vas gledaju nemoćno. Hvataju zrak. Vrlo je teško raditi u tim odijelima. Medicinskim sestrama nije lako ni psihološki podnijeti sav teret s kojim se suočavaju. Mislim da je zdravstvenim radnicima koji su u kontaktu s Covid pacijentima potrebna psihološka pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trudite se maksimalno pomoći čovjeku, a vidite da su trenuci pri kraju i da ne možete ništa napraviti osim onoga ljudskog, pokušati mu nešto lijepo toplo reći. U tim rukavicama, uzeti ga za ruku, pogladiti po kosi, dati neku utješnu riječ. U svakoj toj radnji čovjek daje sebe. Nije to jednostavno. I tako iz dana u dan, pa naravno da je to onda jedno izgaranje i da ostavlja posljedice. Nadam se da neće biti trajne, pa da će mjerodavni naći načina da zaposle psihološku pomoć", rekla je Prašnjak za HRT.

'Radi se od danas do sutra'

Prašnjak je navela još problema s kojima su suočene medicinske sestre pa tako kaže da one ne znaju o koliko će novih bolesnika brinuti i da se radne smjene doznaju u zadnji tren. "Radi se od danas do sutra", veli Prašnjak i dodaje da je posebno teška situacija medicinskim sestrama koje na svoj posao moraju putovati iz udaljenih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdila je da su i medicinske sestre u timovima koji će sutra dočekati prve pacijente u tercijarnom centru Arene Zagreb. Upozorila je da je u Hrvatskoj mali broj medicinskih sestara, osobito sada kada su pojačane potrebe u nekim bolnicama. Zatvoreni su odjeli koji se ne odnose na Covid pacijente, a bolesnici tamo također moraju biti zbrinuti, dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada zvone tri zvona ne možete istovremeno opskrbiti tri pacijenta. Situacija od trećeg mjeseca dosta je napregnuta i ljudi su umorni. Kao što svi upozoravaju, tako i ja upozoravam i molim, da se odgovorno i ozbiljno ponašamo jer nas neće imati tko njegovati i nećemo imati postelje u koje trebamo leći. Ne radim paniku, ali mislim da je sada već dobro 'zakuhalo'", rekla je Ankica Prašnjak za HRT.

Ističe da pacijenti razumiju situaciju i da su oni tihi te da rijetko tko s njima ima problema. "Obavezno se treba povećati kvota upisa u medicinske škole", kazala je govoreći o nedostatku medicinskih sestara u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo