Potvrđuje to i priča jedne 40-godišnje žene koja je nedavno potpuno dehidrirana završila na Hitnoj pomoći nakon što se srušila na svom radnom mjestu. Nakon nekoliko dana bolovanja ponovno se vratila u užarenu kuhinju bez klime u kojoj se temperature penju i do 70 stupnjeva.
"Doktorica mi je na Hitnoj rekla da se ovih dana ljudi koji rade u kuhinjama ruše u nesvijest kao čunjevi na kuglanju, pa dolaze na Hitnu primiti infuziju zbog iscrpljenosti i dehidriranosti. Doktori nam savjetuju mirovanje i odmor, a mi to sebi ne možemo priuštiti jer bismo izgubili posao, pa se za dva dana brzinski oporavimo i vratimo na posao ", rekla je žena Slobodnoj Dalmaciji.
Poslodavci se ponašaju poput goniča robova
A čini se i da njezin poslodavac ne poštuje ugovorene uvjete rada pa tako radnici restorana na poslu ostaju mnogo dulje nego što bi trebali. "Konkretno, meni je radno vrijeme osam sati, a zbog ogromnog protoka gostiju – angažiran je samo jedan kuhar i dva pomoćna kuhara i oni rade dvije smjene – svakodnevno radim 10-12 sati u kuhinji bez klime. Pitam se gdje su sve te inspekcije kojima se hvalimo i što uopće ti inspektori rade."
Žena iz ove priče uz sve to još je i potplaćena. Radi, naime, za svega 5.000 kuna mjesečno. "Rušim se, cijelo tijelo me boli. Samo pijem i pijem, ne mogu jesti, nemam apetita. Gade mi se te pizze, bifteci, ramsteci i topli sendviči koje svakodnevno pripremam", tvrdi kuharica.
Mora ostati, nema drugog izbora
No, kako kaže, nema drugog izbora. "Prometa ima, itekako, ali gazda malo plaća, a ja nemam izbora. Moram ovo raditi i prehraniti troje djece – kaže nam naša sugovornica koja radi u jednom takvom prehrambenom objektu iz noćne more nazvanom beach bar."
Otišla bi ona, tvrdi, i u inozemstvo gdje su radnici bolje plaćeni, no nema kome ostaviti djecu. Suprug joj se, inače, bavi istim poslom, no njegova plaća još je i niža. Zarađuje 3.000 kuna, a s djecom žive u podstanarskom stanu. Jedva spajaju kraj s krajem.
"Ne čudi me što mladost iz Slavonije više ne želi dolaziti na Jadran. Potegli su u Irsku, Njemačku... Tamo su bolje plaćeni za isti posao, ovdje se gazde samo žele obogatiti u tri mjeseca posla. A nas tko šljivi. Možemo i crknuti u kužini", zaključuje frustrirano.