plenković potvrdio /

Radi se na aplikaciji za pronalaženje kontakata zaraženih: 'Vodit ćemo računa o privatnosti korisnika'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Kada aplikacija bude gotova obavijestit ćemo javnost, dodao je premijer

13.5.2020.
14:20
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković rekao da je su na današnjoj sjednici užeg kabineta Vlade bitne tri točke.

''Prva je pozitivan dojam Europske banke obnove i razvoja, oni su prognozirali dosta manji pad BDP-a. Također, ohrabruje njihova procjena rasta dogodine. Pad sedam posto i onda odmah rast od šest posto. Očekujem da ćemo i nastaviti s njima kvalitetnu suradnju", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković EK-ov paket za turizam i promet ocijenio iznimno važnim

Uoči sastanka užeg kabineta Vlade Plenković je rekao da je upravo na inicijativu Hrvatske i njegovu osobno na Europskom vijeću otvorena rasprava o činjenici da veliki broj članica EU-a među bitnim granama industrija označava turizam.

Stoga mu je i drago, kako je dodao, da je EK izišao s takvim dokumentima kao prijedlozima prema državama članicama što da rade u kontekstu slabljenja panedmije na globalnoj i nacionalnim razinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska uskoro organizira ponovni sastanak ministara turizma u EU

"Među takvim nacionalnim razinama je sigurno i Hrvatska, te će ministar turizma Gari Cappelli, kao što je činio i do sada, odmah nakon objave tih EK-ovih dokumenata organizirati idućih dana novi sastanak ministara turizma EU-a kako bi se dogovorili za operativnu provedbu", najavio je Plenković.

Ocijenio je pritom i kako je za Hrvatsku važno da s faznim popuštanjem mjera ide ka cilju da što je više moguće reaktivira svoje gospodarstvo, pa i turizam, te će s te strane mjere već poduzete za olakšavanje prelaska granice iz gospodarskih razloga postupno sve više biti i u funkciji revitalizacije turizma.

"Na tom su tragu i razgovori Hrvatske sa susjednim zemljama koje su jednako uspješne u borbi protiv covida19 kao i Hrvatska", kazao je Plenković.

Na pitanje s kojim se državama već razgovaralo o suradnji u turizmu te kada očekuje da bi prvi gosti mogli stići, odgovorio je da se razgovara s "puno" zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministar turizma razgovara sa svojim kolegama, a ja sam razgovarao s velikim brojem svojih kolega na razini premijera - od Slovenije, Mađarske, Austrije, Slovačke, Češke, Njemačke i niza drugih koje su zainteresirane", rekao je Plenković.

Po njegovim riječima Hrvatska je više nego privlačna destinacija za sve koji nas poznaju, a nama je u interesu da se gosti koji će doći ponašaju kao i hrvatski građani u koronakrizi tj. izrazito odgovorno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sezona, kako je dodao, "neće biti kao ranije, ali ćemo od nje pokušati napraviti ono što ne maksimalno moguće".

Plenković: Radimo na aplikaciji za praćenje oboljelih od koronavirusa

Premijer Plenković rekao je da prema dogovoru država članica EU-a Hrvatska već tjednima radi na aplikaciji za praćenje oboljelih od koronavirusa, a jedna od tvrtki koja radi na tome je i APIS, pritom istaknuvši da će se u potpunosti štititi privatnost građana.

"Nove tehnologije omogućuju puno više nego što je to bilo bez njih. Hrvatska u ovom trenutku radi na aplikaciji, dakle tehnički stručnjaci koje smo za to zadužili. Kada to bude gotovo, mi ćemo vas obavijestiti", rekao je Plenković novinarima uoči užeg kabineta Vlade.

Vezano za raspuštanje Sabora, za što se neslužbeno priča da bi se moglo dogoditi idućeg tjedna u ponedjeljak ili petak, rekao je kako ne zna o čemu se priča, ali će sutra na sastanku parlamentarne većine razgovarati i o tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je kako je Hrvatska dobro vodila bitku protiv koronavirusa, javnozdravstvena slika je izrazito dobra i nema elementa koji ne bi dao za pravo za nastavak s otpuštanjem restriktivnih mjera i reaktivacije gospodarstva.

"Sada smo u situaciji da, pogotovo s aspekta HDZ-a, ključne stranke u Vladi, procijenimo s našim parterima kada je trenutak da idemo po novo većinsko povjerenje birača i nakon toga s obnovljenim mandatom rješavamo probleme", poručio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon o obnovi Zagreba nakon potresa ide u javnu proceduru

Vezano za zakon o obnovi Zagreba, najavio je da će nacrt zakona danas popodne ili sutra prije sjednice Vlade krenuti u javnu raspravu u dogovoru svih resora koji su sudjelovali, kao i u dogovoru s Gradom Zagrebom i predstavnicima brojnih udruga i struka.

"Naš je cilj da zakon, s obzirom na njegov značaj, prođe ozbiljnu i cjelovitu javnu raspravu i kroz nju budemo otvoreni za sugestije koje mogu poboljšati njegov sadržaj", rekao je. 

Ponovio je da će se uz to kroz rebalans proračuna osigurali ukupno 141 milijun kuna, svim građanima čije su zgrade i kuće nastradale omogućit će se do 20.000 kuna za sanaciju, dok će onima koji su trenutno izvan svojih stanova, a nemaju drugu nekretninu, osigurati plaćanje najamnine.

Također rade na pripremi zahtjeva za sredstva putem Europskog fonda solidarnosti, koji će Hrvatskoj omogućiti dodatne financijske kapacitete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potres s tolikim brojem stradalih zgrada i objekata zahtijeva cjelovit pristup. Želimo da zakoni koje donosimo budu kvalitetni i da budu okvir za djelovanje na dugi rok, a ne da se u kratkom roku donose zakoni koji možda ne bi bili dovoljno dobri. Zato smo u dogovoru s gradonačelnikom Bandićem odlučili ići u proceduru", poručio je Plenković.

Upitan nije li se moglo brže s tim zakonom kad su neke druge, poput "Lex Agrokor", brže napravili, odgovorio je kako smatra da su napravili kvalitetan proces konzultacija, da se u tom zakonu jako moraju osloniti na različite tehničke struke, ali i još nije bilo potresa ovakvih razmjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo biti sigurni da svi zainteresirani građani daju svoj doprinos, ne samo političke stranke i saborski zastupnici", istaknuo je premijer.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo