EVO ŠTO UČINITI / Računi stigli u kunama, a treba ih platiti u eurima. Građani u novim problemima, HP objašnjava

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija

Inače, Gradska plinara Zagreb zakinula je čak 2000 zagrepčana koji račune plaćaju trajnim nalogom pa im iznos u kunama naplatila u eurima. Nakon toga ispričali su se te obećali povratak sredstava

5.1.2023.
9:22
Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Do kraja prilagodbe na euro do 15. siječnja moguće je plaćanja obavljati i u kunama i u eurima. No taj jasno određen rok, čini se, stvara pomutnju kako kod klijenata tako i kod djelatnika financijskih institucija.

Na odbijanje kunske naplate u dvije poslovnice Hrvatske pošte (HP), onu u Splitu i u Kaštel Kambelovcu požalio se nezadovoljan građanin novinarima portala grada Kaštela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebao sam platiti račun za odvoz smeća, imao sam tiskanu uplatnicu čiji je iznos bio u kunama. U Splitu u poslovnici Hrvatske pošte su mi rekli da to ne mogu napraviti te da odem u tvrtku po novu uplatnicu sa iznosom u eurima", požalio se nezadovoljan građanin.

"I u pošti u Kambelovcu mi nisu mogli izvršiti uplatu uplatnice čiji je iznos u kunama. Morao sam uzeti novu uplatnicu i iznos napisati u eurima", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
oglasili se /

Poslali račune u kunama, a trajne naloge naplatili u eurima. Plinara šokirala Zagrepčane

Image
oglasili se /

Poslali račune u kunama, a trajne naloge naplatili u eurima. Plinara šokirala Zagrepčane

Ponukani nezadovoljstvom čitatelja kojemu su djelatnici dviju poslovnica Hrvatske pošte odbili primiti tiskanu uplatnicu u kunama i obaviti plaćanje novinari portala grada Kaštela obratili su se HP-u koji pojašnjava:

"Prvih 14 dana 2023. godine moguće je plaćanje obaviti i u kunama i u eurima. Međutim, prilikom ručnog ispunjavanja naloga za plaćanje potrebno je u nalogu napisati iznos u eurima. Još jednom napominjemo da je taj nalog zatim moguće platiti i u kunama i u eurima tijekom razdoblja dvojnog optjecaja. Ako se radi o ispisanim računima, konverzija se radi automatski na šalteru", kažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Hrvatske pošte ističu i kako se ovakve situacije ne bi smjele događati te su uputili ispriku uz obećanje da će kontaktirati djelatnike navedenih poslovnica.

Novinari tog portala kontaktirali su i banke na području grada Kaštela gdje im je rečeno da građani uplate mogu obaviti bez obzira na to radi li se o tiskanoj uplatnici piše li na uplatnici dugovanje u kunama ili u eurima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, ovo nije jedini slučaj aljkavosti koja prati prelazak s kune na euro u Hrvatskoj. Gradska plinara Zagreb zakinula je čak 2000 zagrepčana koji račune plaćaju trajnim nalogom pa im iznos u kunama naplatila u eurima. Nakon toga ispričali su se te obećali povratak sredstava.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo