'UNOSI SMUTNJU I NERED' / Pupovac napao predsjednicu: 'Oni koji su u 90-ih uveli ZDS smatrali su se nasljednicima ustaša'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL, Sanjin Strukic/PIXSELL

Pupovac je rekao da ne postoji razlika između pokliča Za dom spremni u Domovinskom ratu i onog u vrijeme NDH

27.2.2019.
12:39
Goran Stanzl/PIXSELL, Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac danas je ispred zgrade Vlade kazao kako ne postoji razlika između ustaškog pozdrava "Za dom spremni" i istog pozdrava koji je u Domovinskom ratu koristio HOS, kao što je to prošlog tjedna kazala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. 

"Ne postoji razlika. Možda postoji razlika među ljudima koji su to izvikivali, odnosno sigurno postoji. Možda neki znaju što to znali, a neki ne znaju što to znači", rekao je Pupovac danas za N1

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imali su Pavelićeve slike u uredu"

"Ali oni koji su u vrijeme Domovinskog rata uveli taj pozdrav su znali što to znači. I zato su slike poglavnika Pavelića imali u svojim uredima, zato su se pozdravljali sa dizanjem desne ruke u zrak i pozdravljali su se sa Za dom spremni i smatrali su se nasljednicima ustaša", kazao je Pupovac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje što to znači kada sada dolazi od predsjednice države, Pupovac je kazao da znači "da se unosi smutnja i nered među ljude, odnosno da se i dalje drže otvorena vrata za ustaško nasilje u Hrvatskoj i da se  sam Domovinski rat zapravo povezuje s time", zaključio je Pupovac. 

Podsjetimo, predsjednica Klinda Grabar-Kitarović je prošlog tjedna u intervju Hrvatskom radiju kazala da treba razlikovati poklič "Za dom spremni" koji su u Domovinskom ratu koristile pojedine postrojbi i onaj koji su koristile ustaše tijekom NDH. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

""Postoji razlika između ustaškog pozdrava 'Za dom spremni' i pokliča 'Za dom spremni' koji postoji u statutima i ratnim insignijama pojedinih hrvatskih postrojbi koje su prvotno nastale izvan sustava Hrvatske narodne garde i slično, i koje i dan danas u svojim statutima legalno imaju pozdrav 'Za dom spremni'", kazala je GRabar-Kitarović.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo