365 je prošlo dana / Prvih godinu dana Milanovićevog mandata. Macan: To je on! Njemu je nekad fora ić kontra i onda voli šamarati

Krešimir Macan za RTL Direkt komentira početak mkandata aktualnog predsjednika

11.2.2021.
22:40
VOYO logo

Kao vlak bez voznog reda, nikad se nije znalo kada će i na koga naletjeti. Posljednji u nizu frontova predsjednik je otvorio prošlog tjedna komentarom o sve brojnijim javnim svjedočanstvima o seksualnom uznemiravanju. "Kada o tome zapomažu glumice koje iz kreveta ne izlaze za manje od pet milijuna dolara, to baš ne vidim kao nešto čime bih se trebao zanimati", rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović prije nekoliko dana.

Na to su mu iz udruge B.A.B.E. istog dana poručili da ga može biti sram, na što ih je on izvrijeđao da su kao zaboravljive holivudske glumice, pa one uzvratile da su dužne reagirati na obeshrabrivanje žrtava seksualnog nasilja. Divljački, da, divljački, kako je napisao na Fejsu, napala ga je sitna hrvatska falanga, bio je idući komentar, da bi mu i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova spočitnula kako olako spominje i relativizira traume žrtava seksualnog uznemiravanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je uzvratio da za nju, odnosno od nje nitko ništa čuo nije i da joj je priopćenje poput obrasca za poreznu prijavu. Pa je književnica Vedrana Rudan rekla da bi spas bio da Milanović u krevetu hrče do kraja mandata, a on onda njoj da je polupismeno, vulgarno piskaralo.

Image
ustaška obilježja /

Plenković: 'Milanović me nazvao dok sam sa sinom slagao lego kockice. Nisam shvatio što je to dramatično'

Image
ustaška obilježja /

Plenković: 'Milanović me nazvao dok sam sa sinom slagao lego kockice. Nisam shvatio što je to dramatično'

"Naravno da predsjednik ima pravo izreći svoj stav, ali isto tako valjda dopušta da se njegov stav smije komentirati", kazala je Sanja Sarnavka, aktivistica za ljudska i ženska prava. Ovo nije bio prvi put da se predsjednik obračunava sa ženama i da pritom koristi ne baš državničke termine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uh, jučer sam tim samodopadnim narikačama propustio reći ono što ih stvarno ide", izjavio je Milanović krajem rujna. "Neću ljude koji smatraju da na parter, na hrvački meč, u figurativnom smislu, mogu doći s nožem, da im se ne vrati. Bile to žene, muškarci, tako svejedno. Želiš da te se tretira kao Amazonku, budi spremna na to", ustvrdio je dan kasniije. A tog lanjskog utorka 18. veljače kada je preuzeo dužnost sve je prštalo od pružanja ruku i uključivosti, vrhunac inauguracijskog govora bio je legendarni stih Ekatarine Velike.

"Ovo je kuća za nas, za sve nas", poručio je Milanović. Iz kuće je odmah izbacio sve biste, a ispostavilo se da u njoj baš i nema puno obzira prema neistomišljenicima. Nakon što ga prva dva mjeseca gotovo uopće nije bilo u javnosti, prve iskre s Vladom pojavile su se oko koronavirusa. Glavni sukob bio je oko ustavnosti odluka Stožera. I do ljeta je famozna tvrda kohabitacija postajala samo sve tvrđom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik Milanović je svojevrsni enfant terrible hrvatske političke scene, ne uklapa se ni u jedan narativ, ne upada ni u jednu ladicu, i mora mu se priznati da je u tome autentičan, takav je bio i kao premijer i zato on i govori - znali ste koga birate", poručio je politički analitičar Mate Mijić.

"On je političar koji očito radi stvari koje se drugi političari u Hrvatskoj nisu usudili napraviti. Kad to kažem ne mislim naravno izričito da je to što radi uvijek dobro", kazao je Jamin Klarić, urednik politike na Telegramu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako se Milanović usudio jasno postaviti prema korištenju pozdrava "za dom spremni", pa i u HOS-ovu grbu. I unatoč tim odlascima s ratnih obljetnica, upravo je desnica često hvalila predsjednikove istupe, pisalo se kako je prometnuo u njihova ljubimca, hvalilo kako je državnik kakvog se čekalo, za klasu bolji od prethodnika, da je lav s Pantovčaka krenuo na gizdave gazele.

"Aktualni mandat iskorištava za obračune s ljudima koji mu već dugi niz godina idu na živce, s određenim javnim osobama čije poruke i djelovanje ne podržava i sada ih s Pantovčaka prokazuje", pojasnio je Mijić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako se ono kaže, što izgubiš na mostu, dobiješ na ćupriji, nije isključeno da će negdje drugdje, u neku drugu biračku bazu zahvatiti s nekakvim čvršćim stavovima u javnosti, sa svađom s ljudima s kojima nije bilo uvriježeno da se političari lijeve ili građanske provenijencije svađaju", ustvrdio je Klarić. 

Godinu Milanovića u RTL Direktu je komentirao Krešimir Macan.

Prije godinu dana smo sjedili u istom ovom studiju kad je Milanović izabran za predsjednika. Jesi li očekivao ovakvu prvu godinu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa bio je predsjednik s karakterom, ali nitko nije ovo baš očekivao. Imao je on svoje izlete, ali pokazao je taj katakter i dosljedan je.

Je li ovo normalno, kao što je najavljivao u kampanji? To je kao trebala biti kontra Kolindi Grabar Kitarović i njezinoj kampanji i njenom mandatu? Je li normalnije ili nije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je počeo govoriti one stvari koje se kod nas zbog političke korektnosti baš i ne govore i onda to ispadne da možda nije uobičajeno, ali dio javnosti to odobrava jer se o tim temama nije govorilo baš. On uvijek nalazi neku sredinu.

Što kažeš na komentare desnice i podršku desnice? Kao da on artikulira o nekim temama o kojima i desnica razmišlja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O nekim temama se slažu, ali opet ne slažu se oko HOS-a. On je svoj i zastupa neke vrijednosti. On smatra da znakovlje HOS-a treba maknuti onako kako ga se sad upotrebljava. Ja mislim da nije on skroz isključiv. On je isključiv u smislu da se rade provokacije na događanjima. Desnici se to ne sviđa, kao ni konsenzus u Kninu. Desnica to selektivno bira ono što im paše i onda oni likuju. Dakle, on kad napadne nekoga tko je meta desnice, onda oni to iskoriste. S druge strane, kada napravi iskorak koji je za pomirenje, ostakli ne znaju što će jer im to ne paše. Kada se on i premijer ne svađaju, rejtinzi im rastu. 

Što se tiče korone, prvo je imao izjave tipa karijes, serijsko rukovanje, neustavan stožer, pa je kasnije malo promijenio priču, govorio da je to ozbiljna bolest, da se treba razmišljati o obveznom cijepljenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puno smo naučili do sada i znamo kako stvari funkcionirjau. Oni  supruga su se javno cijepili. On je jako protiv antivaksera. I mislim da sve u svemu tu ima pozitivan score. 

Neobična je ova najnovija svađa. Govorimo o seksualnom uznemiravanju na fakultetima, prijavljuju se neki profesori, i onda odjednom on i Uma Thurman i 5 milijuna dolara?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je on, to je Zoran Milanović. Njemu je nekad fora ić kontra i onda voli šamarati.Kao da uživa u tome. Imate nekad dojam da mu je zaista dosadno pa nema ništa drugo. Trebao je okrenuti ploču u ovom slučaju, i dati podršku. Svi drugi su to napravili. Mislim da mu to čisto izleti. Kad fula, onda se inati do kraj. Ne može reći da je pogriješio.

Trump je imao Twitter, MIlanović ima Facebook. Netko ga spomene ili kritizira, i može biti siguran par sati poslije stiže ljuti fejzbuk status. Koliko je realno da će MIlanovića do kraja mandata Facebook zabraniti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Facebook je kod nas glavni kanal komuniciranja. Ima duge objave. Neće njega zabraniti kao Trumpa. Kontra svih opravila su te njegove duge objave, mogao bi to malo kraće. 

Zanimljiv je odnos predsjednika i premijera. Govorimo li tu o nadmudirvanju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mi smo iz iste ekipe, ajmo vidjet tko će biti bolji'. To je taj princip. To nije bilo niti jednom dobro kad je krenulo, ali kad su stali krneuli su rasli. On ima bolju suradnju s Plenkovićem u praksi nego Kolinda. Ne petlja se tamo gdje nema ustavne ovlasti. Koristi svoje ovlasti i drći se Ustava. Ima osebujan stil i pogriješi. On ima autoritet, ali možda bi mogao bolje usmjeriti neke stvari. 

Nije mu bila baš jednostavna godina. Što bi izdvojio kao njegov najznačajniji potez?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konsenzus u Kninu te Grubori i svi kasniji događaji. To je jedan novi iskorak Hrvatske prema manjinama i budužćnost nakon svega što se doađalo u Domovinskom ratu.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo