MEĐUNARODNA VOJNA VJEŽBA /

Prvi put razmješten u Hrvatskoj: Moćni sustav protuzračne obrane čije rakete imaju domet i do 170 km su predstavili Amerikanci vojsci u Zemuniku

Za vrijeme vježbe koja traje do 22. svibnja rakete s patriota neće se ispaljivati na hrvatskom teritoriju

19.5.2021.
21:00
VOYO logo

Na vojnom poligonu u Zemuniku prezentiran je moćni i skupi američki sustav protuzračne obrane “Patriot”. Dio je to međunarodne vojne vježbe “Immmediate Response", a iako se vježbe gađanja neće odvijati na našem teritoriju, ovaj sustav po prvi puta je razmješten u Hrvatskoj. Amerikanci to smatraju potvrdom partnerskog odnosa s Hrvatskom vojskom, ali i spremnošću na zajednički odgovor na moguće sigurnosne prijetnje.

Američki Patrioti, moćni navođeni sustav protuzračne i proturaketne obrane zemlja-zrak čije rakete imaju domet i do 170 kilometara, predstavljeni su u Zemuniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Zahvalni smo partnerima što nam se pružila prilika da se možemo pobliže upoznati sa sustavima i isto tako da možemo razmijeniti saznanja i iskustva u području provedbe pružanja protuzračne zaštite u ovako složenim operacijama“, izjavio je zapovjednik Pukovnije Protuzračne obrane Hrvatske kopnene vojske, brigadir Alen Šimunić.

„Sudjelovao sam zajedno sa svojim kolegama na taktičkoj razini suradnje s kolegama američke vojske gdje smo iz prve ruke dobili uvid u sustav Patriot te postupke I procedure kojima se oni koriste“, smatra zapovjednik Voda za upravljanje paljbom Pukovnije protuzračne obrane HV-a, poručnik Mate Bratović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upoznavanje s mogućnostima sustava za čiji radar Amerikanci tvrde da može pratiti sve što leti u krugu od 100 kilometara nije omeo ni blatnjav poligon.

„U američkoj vojsci imamo uzrečicu: “Ako nije kišno, nije vježba”, kazao je  zapovjednik 10. Zapovjedništva proturaketne i protuzračne obrane Vojske SAD-a, brigadni general Gregory Brady.

Patriotov radar, dvije bitnice i rakete Poljska i Rumunjska kupile su za preko 4 i pol milijarde dolara.

Image
stiže oprema /

Pripreme za međunarodnu vježbu koja se dijelom održava i u Hrvatskoj su u završnoj fazi. Prvi put je stigao američki protuzračni sustav Patriot

Image
stiže oprema /

Pripreme za međunarodnu vježbu koja se dijelom održava i u Hrvatskoj su u završnoj fazi. Prvi put je stigao američki protuzračni sustav Patriot

„Sustav Patriota je skupa bojevna platforma. Ali, novac koji ulažemo za taj sustav da bi bio raspoloživ za obranu tolikog broja ljudi i ovakav sustav kakav se nalazi u ovoj zračnoj bazi je dragocjen za ono što može napraviti“, kazao je brigadni general Gregory Brady.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S hrvatske strane važnu ulogu ima Bojna zračnog motrenja i navođenja HRZ-a koja ima jednu od zapovjednih uloga u vježbi s 60-ak borbenih aviona nad Jadranom. 

„Uvezali smo naše radarske sustave na razmjestivi centar 606. Air Control Squadrona koji se nalazi na Lošinju, a trenutni napor je na Središtu za nadzor zračnog prostora koje kontrolira, zajedno sa ostalim centrima grčkim, talijanskim, slovenskim, zajedno s Avaxima kontroliraju provedbu aktivnosti u zraku“, rekao je zapovjednik Bojne zračnog motrenja i navođenja HRZ-a pukovnik Krešimir Tafra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vrijeme vježbe koja traje do 22. svibnja rakete s patriota neće se ispaljivati na hrvatskom teritoriju.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo