PRVI HRVAT KOJI SE DVA PUTA ZARAZIO: / 'Kad sam mu rekao da sam već imao koronu, bacio je test u smeće. A onda je krenula temperatura 40 i bolovi...'

Image
Foto: HRT screenshot

Stjepo Jelečević dva je puta dobio koronu, posljednji put početkom kolovoza nakon ljetovanja u Hrvatskoj

29.8.2020.
19:48
HRT screenshot
VOYO logo

U posljednje vrijeme sve je više vijesti o tome kako su se ljudi dva puta zarazili koronavirusom, a to se dogodilo i Stjepi Jelečeviću, čiju priču donosi HRT.

Prvi je to Hrvat, koliko je poznato, kojemu se dogodila reinfekcija koronavirusa. Liječnici isprva nisu sumnjali na reinfekciju, no potvrdio ju je test nakon hospitalizacije. Drugi put se gospodin Jelečević, koji inače živi u Njemačkoj, zarazio početkom kolovoza na odmoru u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi put se zarazio na odmoru u Hrvatskoj

"Kad sam mu rekao da sam u travnju imao koronu, on je taj test bacio u smeće i rekao da nema potrebe da radi drugi test i da ne mogu dobiti drugi puta koronu. Međutim, 3 dana poslije toga sam završio u bolnici", govori Stjepo."Imao sam temperaturu i preko 40, i imao sam baš jake bolove. Zadnjih 15 godina nisam imao takve probleme i bolove".

Struka i dalje ne zna kako reagira bolesnik kod reinfekcije jer nema dovoljno primjera i dokaza. Postoji tako mogućnost da je Stjepo bio nosilac virusa sva četiri mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se utvrdi postojanje tih čestica, to i dalje ne znači da je infekcija napravljena SARS-CoV-2 virusom. Moguće je da se radi samo o molekulama koje su preživjele i koje su potpuno funkcionalne", kaže liječnik i znanstvenik prof.dr.sc. Dragan Primorac, javlja HRT.

U samoizolaciji je, čeka novo testiranje

Ipak, reinfekcija kod nekih bolesnika ne znači i ponovnu pojavu bolesti. Ako postoji imunosno pamćenje, trebala bi to biti dovoljna zaštita od ponovne zaraze. "Prirodno je da nakon imuno odgovora takozvani titar antitijela, protutijela kojima se mi između ostalog borimo virusom, a ovaj polako pada i imuni sustav se kontrahira", kaže dr. Stjepan Jonjić, KBC Rijeka, Zavod za histologiju i embriologiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi oni koji su bili seropozitivni i koji su imali IGG protutijela u 5. mjesecu, ja sam bio nemalo iznenađen, u 7. mjesecu nitko od njih nije imao povišena protutijela", rekao je Primorac.

No, ova činjenica ne utječe negativno na razvoj i mogući uspjeh cjepiva. "Tijekom vakcinacije nakon prirodne infekcije, mi potičemo naš imuni sustav da generira antitijela ili protutijela koja su specifična za antigene tog virusa", kaže Jonjić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A gospodin Stjepo Jelečević će ostati u samoizolaciji do početka rujna kada bi trebao otići na testiranje.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo