ISTRAŽIVANJE U SLAVONIJI / Prve reakcije i usporedne analize RTL-ove ankete - svaki četvrti ispitani sigurno neće izići na izbore!

HDZ pobjeđuje u dvije najistočnije izborne jedinice, četvrtoj i petoj koje se protežu od Virovitice do Osijeka i od Požege do Vukovara. Tako bar pokazuju rezultati velikog istraživanja koje je naručio RTL a koje donosi raspoloženje biračkog tijela po izbornim jedinicama i po prvi puta, s brojem mogućih mandata. Koliko svaka stranka u Slavoniji dobiva mandata?

12.10.2015.
22:39
VOYO logo

Ravna Slavonija, no kad je u pitanju politika - Slavoncima nije sve tako ravno. Evo kako razmišljaju. Prema anketi koju je za RTL provela Promocija plus - u 4. izbornoj jedinici od Virovitice do Osijeka – pobjedu odnosi Domoljubna koalicija predvođena HDZ-om s 43 posto glasova – i 7 mandata. SDP-ova koalicija dobiva  32 posto i 5, a HDSSB 13 posto glasova - i 2 zastupničke fotelje. 

Image
prva predizborna istraživanja /

Ekskluzivno: Tko osvaja Slavoniju? Saznajte u RTL-ovoj anketi na 10 tisuća ispitanika!

Image
prva predizborna istraživanja /

Ekskluzivno: Tko osvaja Slavoniju? Saznajte u RTL-ovoj anketi na 10 tisuća ispitanika!

Isti poredak i u 5. izbornoj jedinici gdje od Lipika do Vukovara –  s 45 posto glasova HDZ-ova koalicija odnosi 8 mandata, SDPova s 30 posto uzima 5, a HDSSB sa 6 posto – 1 mandat! I za desne i za lijeve - rezultati očekivani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekivano, mogu reći da je očekivano, HDZ unazad dvije godine aktivno radi na dizanju svog članstva!", izjavio je Ivan Anušić, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije

"Mi smo računali da ćemo jedan broj glasova sigurno dobit manje, ali ovo nije neko radikalno smanjenje", dodaje Domagoj Hajduković, predsjednik Županijskog odbora SDP-a Osječko-baranjske županije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad se zbroje 4. i 5. izborna jedinica – HDZ-ovoj koaliciji ide 15,  SDP-ovoj 10 mandata, a HDSSB-u 3. 

"2011. su nam ankete davale 3 zastupnika, mi smo dobili 6 i ako ćemo uzeti u obzir ove vaše ankete sigurno da nam one daju određen optimizam, vjetar u leđa i da ćemo u najmanju ruku ponovit rezultat od prošlih parlamentarnih izbora", poručuje Karlo Šatvar, zamjenik predsjednika HDSSB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ništa ne očekujem, ko i dosad, ne znam za kog ću glasati", bio je odgovor jednog Slavonca.

Ne tako daleko, ali ipak ispod izbornog praga i u 4. i u 5. jedinici su Živi zid i MOST.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su preslabi u odnosu na ove velike dve jake stranke.Kolko god oni bili potkovani, čak možda i bolji od ovih rivala, mislim da nemaju tu neku snagu koja im je potrebna", kazao je jedan građanin.

Zanimljivo - prema anketi - svaki četvrti ispitani - sigurno neće izići na izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detaljnu razradu svih podataka iz istraživanja možete pronaći unašem STATISTIČKOM CENTRU.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo