A ŠTO JE S PRIVATNIMA? / Provjerili smo stanje javne hidrantske mreže u Zagrebu: 'Požare gase vatrogasci, a ne hidranti'

Image
Foto: Filip Kos/PIXSELL

U sustavu javne vodoopskrbe grada Zagreba ima više od 25.000 hidranata

4.12.2018.
18:26
Filip Kos/PIXSELL
VOYO logo

Gašenje požara u skladištu Prima na istoku Zagreba u nedjelju otežalo je to što hidranti nisu radili. Međutim, iz zagrebačkog Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama demantirali su navode pojedinih medija da se vatrogasci nisu mogli spojiti na gradsku hidrantsku mrežu, odnosno da nisu mogli do vode iz hidranata koji se nalaze uz objekt.

''Gradska hidrantska mreža u punoj je funkciji, a na požarištu nisu bili u funkciji hidranti koji se nalaze unutar objekta Prima'', istaknuli su iz Ureda. Medijima se u nedjelju bio obratio i vlasnik Prime Renato Radić kazavši da su oni tamo u najmu i da nemaju veze sa zaključanim hidrantima. 

Zašto hidrantska mreža unutar objekta nije funkcionirala, bit će poznato nakon što policija dovrši očevid, a nas je zanimalo i detaljnije kakva je situacija s hidrantima u Zagrebu. Između ostalog, ima li ih dovoljno i tko je zadužen za njihovo održavanje te obavlja li dobro taj posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U Zagrebu ima oko 25.000 hidranata i stanje je zadovoljavajuće. Mi imamo našu GIS bazu podataka u koju su ti hidranti upisani i na taj način ih brzo nađemo'', kazao je za Vijesti.hr zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zagreb (JVP) Siniša Jembrih.

''Potrebno je razlikovati hidrante koji su dio javne vodoopskrbne mreže u nadležnosti javnog isporučitelja od hidranata koji se nalaze u poslovnom krugu objekata, a koji su dio interne instalacije koju održava vlasnik poslovnog objekta'', istaknuli su u tvrtki Vodovod i Opskrba za Vijesti.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Siniša Jembrih

''Hidranti koji su dio interne instalacije, u nadležnosti vlasnika, spojeni su putem posebnog protupožarnog cjevovoda i vodomjera, a odvojeni su od cjevovoda i vodomjera koji se koriste za sanitarnu potrošnju pitke vode'', objasnili su i dodali da Sektor vodoopskrbe u sklopu svojih redovnih aktivnosti kontinuirano obilazi i provjerava hidrante na javnoj vodoopskrbnoj mreži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni navode nešto veći broj hidranata u sustavu javne vodoopskrbe grada Zagreb, 27.000, te poručuju da je stanje hidrantske mreže funkcionalno.

Image

Dramatični prizori iz Zagreba: Gori prodajni centar namještaja, deseci vatrogasaca gase požar

Image

Dramatični prizori iz Zagreba: Gori prodajni centar namještaja, deseci vatrogasaca gase požar

Da tvrtka Vodovod i Opskrba svoj posao u ovom dijelu obavlja korektno, navodi i Jembrih te napominje da su preventiva, pregledi i davanje dozvola u rukama MUP-a, u ovom slučaju Policijske uprave zagrebačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u postupcima izdavanja lokacijske i građevinske dozvole prema Zakonu o gradnji i Zakonu o prostornom uređenju potrebno je pribaviti posebne uvjete i potvrdu na glavni projekt na temelju kojeg se odobrava gradnja, a između ostalog, obavezno je zatražiti potvrdu MUP-a određene policijske uprave - sektora inspekcijskih poslova kojom se potvrđuje da je projektna dokumentacija usklađena sa zakonima iz područja zaštite od požara.

Na tehničkom pregledu prije izdavanja uporabne dozvole, obavezno kao članovi povjerenstva sudjeluju predstavnici MUP-a te se vrši kontrola izvedenih mjera zaštite od požara što uključuje pitanje hidrantske mreže, vatro dojave, automatskih sustava za gašenje požara i ostale mjere. 

Image
Foto: Filip Kos/PIXSELL

Dok od policije čekamo rezultate očevida te da MUP pribavi detaljne podatke o stanju hidrantske mreže, pitali smo Jembriha o navodima da su u nedjelju sporni hidranti bili zapečaćeni ili zaključani i koliko im je to stvorilo dodatne probleme u gašenju požara. U toj je akciji, podsjetimo, sudjelovalo 50 vatrogasaca s 14 vatrogasnih vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Zapečaćeno? Ne znam točno što to znači? Ili hidrant radi ili ne radi, ili ima vode na njemu ili nema'', kazao je Jembrih i istaknuo: ''Važno je napomenuti da požare ne gase hidranti, nego vatrogasci. Mi uvijek dođemo na požar s vodom, sva naša vozila imaju dovoljno vode za prvo gašenje (to može biti i do 20.000 litara) tako da uspješnost gašenja ne ovisi o stanju hidranata. Možda ako ih nema u krugu od nekoliko kilometara, ali to se rijetko događa''.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo