stigli su / Proveli smo dan sa stranim policajcima u Hrvatskoj i otkrili kako turisti reagiraju na njih

17 policajaca iz šest zemalja stiglo je u Rovinj, a ovu sezonu provest će u Istarskoj županiji

4.7.2018.
7:00
VOYO logo


Policajci iz Mađarske, Austrije, Slovenije, Srbije, Poljske, Italije i Njemačke Hrvatskoj će pomoći da bude još sigurnija destinacija. Broj stranih policajaca proporcionalan je broju gostiju iz njihovih matičnih država, a njihov izbor ovisi i o poznavanju Hrvatskog jezika.

"U Poljskoj živi Horvat, to bi bio muž moje mame. Ja sam se naučio od njega Hrvatski. On živi s nama u Poljskoj", kazao je Zdislaw Dworzynsi, policajac iz Poljske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turisti podržavaju akciju

Turisti koji su već na obali poručuju kako im se sviđa što na ulicama mogu sresti policajca koji je iz njihove države. Ipak na uniforme vlastite policije u stranoj državi turisti još nisu navikli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U početku su začuđeni. Moj je zadatak da ih obavijestim o razlozima našeg prisustva", kazao je  Andrea Ive, pripadnik talijanskih Karabinjera.

"Turisti se osjećaju puno bolje kada vide svoju uniformu, kada čuju svoj jezik. A nama je to jako bitno i nakon toga u slučaju obrada, pomoć, pogotovo ako su ti turisti oštećeni a i ako su počinitelji određenih kaznenih djela", kazao je Alen Klabot, načelnik PU Istarske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policajci će smjene odrađivati u paru s hrvatskim kolegama diljem gradova na obali, a u Hrvatskoj će ostati do 1. rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo