HEROJI NEBA / Proveli smo dan s hrabrim pilotima Protupožarne eskadrile: odmaraju jedino kad slete po gorivo

Sve hrvatske protupožarne zračne snage su proteklih dana u pogonu non stop. Kanaderi, air tractori i vojni helikopteri gase požare na cijeloj obali. Pauza - jedino za slijetanja po gorivo i smjenu posade u zračnoj bazi Zemunik

21.7.2015.
18:50
VOYO logo

Natporučnik Smajo sprema se ponovno poletjeti. Jučer je na tri požarišta na šibenskom području branio kuće od vatre. Takvi su zadaci uvijek delikatni.

"Sve je zadimljeno, ima dalekovoda, a i ljudi su dolje, moramo paziti gdje bacamo vodu da nekoga ne ozlijedimo. Kako vatra ide blizu kuća naravno da je adrenalin na visokom nivou", kaže pilot airtractora natporučnik Denis Smajo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za posade kanadera i air tractora zadnjih dana nema predaha.

"U 4 ujutro sam dobio poziv, u 5 na posao i do navečer do 9 sam tu, cijelo vrijeme. A u kabini znam biti do 8 sati koliko je i dozvoljeno. Znači, malo pojedemo, malo popijemo koju kavu i opet u kabinu", objašnjava Smajo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U operativnom centru Protupožarne eskadrile telefoni ne prestaju zvoniti, a dežurni časnik u svakom trenutku zna gdje je koja posada.

"Nama stižu prvenstveno zapovijedi gdje gori i koliko traže aviona i onda ovisno o dostupnosti, šaljemo posade", otkriva dežurni časnik u operativnom centru PPE natporučnik Igor Mindoljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stalno je na snazi visoka pripravnost

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su bile angažirane na gašenju 38 požara: 12 u Zadarskoj, 9 u Šibensko-kninskoj, 7 u  Dubrovačko-neretvanskoj, 6 u Splitsko-dalmatinskoj i 4 u Istarskoj županiji.

Posljednjih dana u zraku zna istodobno biti cijela eskadrila. Tada na kraju dana pune ruke posla imaju i zrakoplovni tehničari koji nose veliku odgovornost za ispravnost aviona i sigurnost posada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobra organizacija i požrtvovnost svih pripadnika tajna su efikasnosti i uspješnosti žute eskadrile čiji dolazak na požar često znači spas u zadnji čas.

HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo