Stigla i policija / Prosvjed na Markovu trgu: Pozivaju Zagrepčane da donesu fotografije razrušenih domova

Image
Foto: Vijesti.hr

Traže donošenje Zakona o obnovi Zagreba nakon potresa prije raspuštanja Sabora

17.5.2020.
14:17
Vijesti.hr
VOYO logo

Članovi platforme Zagreb je naš i stranke Nova ljevica u nedjelju su stigli na Markov trg gdje će, kako kažu, ostati cijelu noć.

Namjera im je ostati tu do ponedjeljka i dočekati zastupnike jer žele glasanje o Zakonu o obnovi Zagreba nakon potresa prije raspuštanja Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozivaju sve Zagrepčane da im se pridruže i pokažu fotografije svojih razrušenih domova zastupnicima prije nego što oni u ponedjeljak uđu u sabornicu.

Image
Foto: Vijesti.hr

Smatraju da se ništa ne može napraviti prije donošenja zakona, a prozvali su i premijera Plenkovića da su mu važnije izborne kalkulacije od opasnih krovova nad glavama građana Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Markov trg stigla je i policija, ali zasad nema potrebe za njezinim djelovanjem.

Okupljeni su razvili i transparent na kojem piše ''Zagreb vam ovo neće zaboraviti''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovor Vlade

"Tema potresa i obnove nije tema za politizaciju i performanse. Vlada je u petak u javnu raspravu uputila Prijedlog Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. Pozivamo sve zainteresirane da iznesu svoje sugestije i uključe se u raspravu, jer će obnova trajati godinama, a zakon je izuzetno kompleksan.

U međuvremenu, poduzete su sve hitne i nužne aktivnosti. Iz Vlade podsjećaju da je kroz rebalans proračuna osigurano 141 mil. kn za sanaciju krovišta, zabatnih zidova, dimnjaka i sufinanciranje novih bojlera, a na inicijativu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, donesena je i Odluka o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedno, Vlada priprema program mjera, radi se na procjeni šteta i pripremi dokumentacije za financiranje iz Europskog fonda solidarnosti, zajma Svjetske banke i drugih izvora", odgovorili su prosvjednicima iz Vlade.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo