Knin pun ponosa /

Proslava slobode i mira u Kninu: na ulicama u mimohodu od tvrđave do crkve prvi put kročili i branitelji sudionici Oluje

Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Svi putevi i danas su vodili u Knin baš kao i prije 22 godine.

5.8.2017.
18:40
VOYO logo

Baš kao i prije 22 godine hrvatska zastava zavijorila je na kninskoj tvrđavi. Podigli su je branitelji i članovi obitelji poginulih. 

“Ježim se, to mi je velika čast na žrtvu mog supruga i evo suze mi kreću.”, rekla je Jasna Radić, supruga poginulog hrvatskog branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za 22 obljetnicu - 22 plotuna ispaljena iz 7 topničkih oružja hrvatske kopnene vojske. A što sve imaju, u Kninu su pokazale i zračne snage. Od MIG-ova, preko novih borbenih helikoptera kiowa, pa sve do protupožarnih aviona air tractora i kanadera, koji su nakon počasnog leta odletjeli na požarište i zavrijedili pljesak okupljenih.

Na ulicama Knina u mimohodu od tvrđave do crkve prvi su put kročili i hrvatski branitelji sudionici Oluje. Prisjećajući se dana kada je kraljevski grad oslobođen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To nam je dalo dodatnu neku motivaciju, suze su krenule na oči, sreća, zadovoljstvo, to je sve za što smo težili da Knin bude slobodan, da hrvatska čizma bude u njemu kao i dan danas.”, kaže hrvatski branitelj Josip Adžić.

I izveli su to vrhunski, jer Oluja je operacija o kojoj se uči u američkim vojnim školama - podsjeća to i  ministar obrane prisjećajući se 5. kolovoza ‘95.

“Puna ratna oprema, vojnik, trebate pješke od onog vrha u dva dana pješke doći do tu, možete zamisliti šta to pod ovim uvjetima znači, ali imali smo tajnu, tajna te pojede upravu su naši ljudi, hrabri i odvažni hrvatski branitelji.”, rekao je minister obrane Damir Krstičević.

I zato oni koji su tada bili u Kninu, obljetnicu ne žele propustiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ponosan sam na te dane, drago mi je kad dođem vidim svoje suborce, branitelje, to je jedan ponos.”, kaže Mario Bilać, hrvatski branitelj.

Ponos koji nitko ne želi skrivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Možemo reći da je Oluja bila pobjedonosna operacija bila je to bitka svih bitaka, oluja svih oluja u kojoj smo pokazali da su hrv vojnici operaciju provodili ne rata radi nego mira radi.”, kazao je general zbora Drago Lovrić, bivši načelnik Glavnog stožera OS RH.

Prisjetilo se i poginulih u Domovinskom ratu.

“Prije Oluje od 1991. Hrvatska je imala preko 14 000 žrtava i to je ono što moramo naglašavati da smo bili podvrgnuti brutalnoj agresiji  da su naši ljudi gubili živote samo zato što su bili Hrvati.”, rekao je minister branitelja Tomislav Medved.

Kći poginuog branitelja pozvala je na zajedništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Molim vas, ne borimo se jedni protiv drugih, borimo se zajedno, budimo pokretačka snaga za vrijednosti razvijenog društva”, kazala je Nikolina Mataija, kći poginulog branitelja.

Oluja je označila kraj ratne agonije. Dan je to kojeg se Hrvatska sjeća s ponosom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo