Ima i jedna dobra vijest /

Prošla godina za DORH je bila jedna od najturbulentnijih: Afera Mason, Mamići, curenje mjera...

Dvije najznačajnije akcije koje su imale u 2020. bile su Janaf i afera Vjetroelektrana

1.6.2021.
20:25
VOYO logo

Godinu je dana otkako je na čelno mjesto najmoćnije institucije u državi glavna državna odvjetnica, Zlata Hrvoj Šipek. I dok se ona obraćala javnosti prezentirajući rezultate svoga rada - njezinom prethodniku Draženu Jeleniću počeo je - zbog afere Mason - postupak pred državnoodvjetničkim vijećem. Osim te afere, teme su bile i slučaju Mamić, ali i curenje mjera.

Posljednjih godinu dana - one su glavne u borbi protiv kriminala. Dvije najznačajnije akcije koje su imale u 2020. bile su Janaf i afera Vjetroelektrana. U obje su bili uključeni visoki državni dužnosnici i poznati gospodarstvenici. I u obje su pukle mjere. Tko je krtica, još ne znaju.

Zlata Hrvoj Šipek, glavna državna odvjetnica:
"Za neke predmete imamo naznake, ali nažalost ne i dokaze da bi se moglo procesuirati te osobe, ali ovaj dio utvrdili smo sa sigurnošću da nije procurilo iz državnog odvjetništva i uskoka."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
AZRIN HIT IZ 1982. /

Milanović citirao Štulića kako bi poslao poruku Tomaševiću: 'Ako želiš da mijenjaš ljude...'

Image
AZRIN HIT IZ 1982. /

Milanović citirao Štulića kako bi poslao poruku Tomaševiću: 'Ako želiš da mijenjaš ljude...'


Prošla godina - poručuju - za DORH je bila jedna od najturbulentnijih. Zbog afere Mason otišao je Dražen Jelenić. Zbog potresa su uništene brojne zgrade, tužitelji su radili od kuće, neke rasprave su bile on line. Stegovni postupak protiv Jelenića pokrenut je 10 mjeseci nakon afere, dok je još radio kao zamjenik.

"Nije ugrožavao rad DORHa iz razloga što se vodilo računa i signirali su mu se oni spisi, davali su mu se u rad oni predmeti gdje to nije moglo biti u pitanju, a prema rasporedu pitanja koji je prethodno napravljen", rekla je Šipek. 

A kakav će biti raspored osječkih sudaca koje je Zdravko Mamić prijavio za primanje mita - još je pod velom tajne. Izvidi još nisu gotovi.

Vanja Marušić, ravnateljica USKOK-a: "Još smo u fazi izvida i još nas vezuje ona tajnost do donošenja one meritorne odluke koja će uslijediti nadam se u vrlo skorom roku.
Mjesec dana, tri, pola godine?
Ne mogu se vezivati, ma ne, ne, ne može se govoriti o mjesecima. Vrlo skorom roku."

Kada je u pitanju korupcija i organizirani kriminalitet - to je i dalje u porastu.Na zahtjev USKOK-a prošle godine 503 osobe stavljene su na mjere. Izdano je 349 naloga. I to 71 posto odnosilo se na organizirani kriminal. 29 posto na korupciju.

Prošle godine 641-oj osobi oduzeta je i zamrznuta imovina.Točnije, oduzeto je više od 196 milijuna kuna.A zamrznuta je imovina u vrijednosti 60 i pol milijuna.

Dobra vijest je da je porastao senzibilitet za nasilje u obitelji jer je u posljednje vrijeme sve veći broj prijava, ali i osuđujućih presuda.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo