IMAMO NAJGORE BROJKE OD POČETKA PANDEMIJE: / Capak: 'Naši epidemiolozi su na izmaku snaga'

Image
Foto: Daniel Kasap/POOL/HINA

Zbog dnevnog povećanja broja novozaraženih osoba, Hrvatska je uvela nove epidemiološke mjere koje se tiču organizacije većih okupljanja,

11.7.2020.
8:35
Daniel Kasap/POOL/HINA
VOYO logo
  • U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 140 novooboljelih i jedna preminula osoba
  • HZJZ je uveo strože mjere za ulazak državljana trećih zemalja u Hrvatsku, ali i za nošenje zaštitnih maski
  • Brazil bilježi rekordan broj preminulih, a SAD novozaraženih osoba

STANJE PO ŽUPANIJAMA:

  • Grad Zagreb: 35 novih slučajeva
  • Zagrebačka županija: 6 novih slučajeva; 1 smrtni slučaj
  • Krapinsko-zagorska županija: 1 novi slučaj
  • Varaždinska županija: -
  • Međimurska županija: Nema novih slučajeva
  • Bjelovarsko-bilogorska županija: Nema novih slučajeva
  • Koprivničko-križevačka županija: -
  • Virovitičko-podravska županija: 1 novi slučaj
  • Osječko-baranjska županija: 50 novih slučajeva
  • Vukovarsko-srijemska županija: 12 novih slučajeva
  • Brodsko-posavska županija: 7 novih slučajeva
  • Požeško-slavonska županija: Nema novih slučajeva
  • Sisačko-moslavačka županija: Nema novih slučajeva
  • Karlovačka županija: 4 nova slučaja
  • Primorsko-goranska županija: Nema novih slučajeva
  • Istarska županija: 4 nova slučaja
  • Ličko-senjska županija: -
  • Zadarska županija: 7 novih slučajeva
  • Šibensko-kninska županija: Nema novih slučajeva
  • Splitsko-dalmatinska županija: 12 novih slučajeva
  • Dubrovačko-neretvanska županija: Nema novih slučajeva

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

I Crna Gora rekordna

21:05 - Crnogorske zdravstvene vlasti potvrdile su u subotu novih 87 zaraženih koronavirusom, što je najveći broj u jednom danu u Crnoj Gori od početka panedemije, i smrt dvije osobe od posljedica covida-19.

Od sredine lipnja u Crnoj Gori je registrirano 840 slučajeva zaraze, dva i pol puta više nego prvom valu kada su, od sredine ožujka do početka svibnja, od koronavirusa u toj zemlji oboljele 324 osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Broj aktivnih slučajeva na 100 tisuća stanovnika u Crnoj Gori iznosi 129“, priopćeno je iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje.

Od koronavirsa u Crnoj Gori ukupno su preminule 23 osobe, devet u prvom i 14 u drugom valu zaraze. Epidemija je proglašena u pet općina sjeveru Crne Gore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Amerika opet rekordna

20:30 - Sjedinjene Države su s više od 66.000 registriranih novih slučajeva zaraze covidom-19 tijekom petka ponovno oborile vlastiti rekord broja novozaraženih u jednom danu, po posljednjim podacima sveučilišta Johns Hopkins.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD je u posljednja četiri dana tri puta obarao vlastiti rekord u broju slučajeva zaraze novim koronavirusom, po podacima sveučilišta.

Florida, jedna od država s najvećim porastom broja slučajeva, izvijestila je o više od 10.000 slučajeva u danu. Na Floridi su se počeli otvarati Disneyevi zabavni parkovi i ljetovališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Georgia, također jedno od žarišta zaraze, oborila je vlastiti rekord s više od 4000 novih slučajeva. U toj se državi sukobljavaju demokratska gradonačelnica glavnog grada Atlante, koja pokušava zadržati epidemiološke mjere protiv širenja zaraze, i republikanski guverner, koji to odbija.

Gradonačelnica Keisha Lance Bottoms upozorila je na "alarmantan" nagli rast novih slučajeva covida-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bijela kuća umanjuje težinu novih naglih širenja zaraze u više država ustrajavajući, usprkos dokazima, da se rast broja slučajeva dešava samo zbog više testiranja, i ukazujući na stopu smrtnosti.

Iako je broj smrtnih slučajeva bio u padu sada počinje ponovno rasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


18:50 - U Dnevniku N1 televizije gostovao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak koji je komentirao rekordan broj oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije to eksponencijalni rast, to bi bio veći broj novoboljelih svaki dan, to su ogromne brojke, ali nažalost imamo porast koji ne želimo i nismo očekivali da će biti takav. Otvaranjem aktivnosti znali smo da će nam se pojaviti veće brojke, ali ovo su sad velike brojke i zabrinuti smo zbog toga. Molimo građane da se pridržavaju mjera jer to očito sad ne funkcionira", rekao je Capak i dodao: "Virus cirkulira, ali ne bih rekao da situacija izmiče kontroli. Naši epidemiolozi rade 24 sata dnevno. Situacija je sve teža i teža, treba sve kontakte od tiha 140 osoba pronaći, upisati, odrediti... To je težak i naporan posao, imamo ukupno sto epidemiologa. Oni su na izmaku snaga."

'Bili smo previše liberalni'

Rekao je i kako se za sada ne razmišlja o novim mjerama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Broj ljudi na javnim okupljanjima u drugim zemljama je manji nego kod nas. S obzirom da smo turistička zemlja u propisivanju novih mjera bili smo previše liberalni. Zato smo donijeli nove mjere za veća okupljanja. Kao s noćnim klubovima, uveli smo kontrole i oni više nisu izvor zaraze. Sad uvodimo nadzor nad raznim okupljanjima, postrožili smo mjere i preporuke."

Komentirao je i važnost nošenja maski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kontinuirano razgovaramo o postepenom uvođenju maski u život građana. U tome smo oprezni, krećemo postepeno od mjesta gdje je rizik najveći, a potom na mjesta gdje nije zasad toliki rizik od zaraze", rekao je Capak i dodao da se razgovara o sankcijama za nenošenje maski: "Kao Stožer smo protiv represije jer one izazivaju revolt kod građana, posebno ako nisu precizno i pravedno razrađene. Provest ćemo široku edukaciju o koristi nošenja maski.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

17:20 - U Brodsko-posavskoj županiji sedam je novozaraženih koronavirusom, a načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Stjepan Bošnjaković, koji je od petka u samoizolaciji zbog kontakta s oboljelom osobom, nije među oboljelima, doznaje se u subotu u Stožeru.

"Negativan sam na COVID-19! Maloprije je stigla i službena potvrda, odnosno negativan nalaz mog jučerašnjeg testiranja. Dobra je to vijest za mene i moju obitelj, ali i za sve one koji su u zadnje vrijeme bili u kontaktu sa mnom i s članovima moje obitelji. Moram ostati još četiri dana u izolaciji jer će tada proteći 14 dana od mog kontakta s pozitivnom osobom", objavio je Bošnjaković na svom facebook profilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


17:00 - Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u subotu međunarodnu zajednicu na zajedničku borbu protiv pandemije koronavirusa te se založila za suradnju s međunarodnim organizacijama poput Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo ako na ovu globalnu prijetnju pronađemo globalne odgovore, bit ćemo u stanju pobijediti ovu i buduće pandemije", rekla je Merkel u svom redovitom subotnjem obraćanju putom podcasta.

Ona je u svom obraćanju, koje je posvećeno Danu svjetskog stanovništva Ujedinjenih naroda istaknula kako povećani broj stanovnika iziskuje i pojačane napore u borbi protiv izazova poput pandemije koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njemačka vlada podržava aktualne napore u borbi protiv koronavirusa i sudjeluje u programima međunarodnih organizacija kao što su SZO (Svjetska zdravstvena organizacija) MMF (Međunarodni monetarni fond) i Svjetska banka", rekla je Merkel.

Njemačka se isto tako zalaže, kako je dalje rekla Merkel, i za globalnu i pravednu raspodjelu cjepiva i lijekova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Srbiji 345 novozaraženih i 12 preminulih

15:42 - Prema podacima sa stranice COVID19.rs u Srbiji je u proteklom razdoblju zabilježeno 345 novih slučaja zaraze i 12 smrti. Time je ukupno zabilježeno 18.073 oboljelih i 382 preminulih. Aktivnih slučajeva zaraze je 3911, a na respiratorima se nalazi 139 osoba. Od početka epidemije u Srbiji je ukupno testirano 487.378 osoba, a od jučer 7032.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

15:01 - Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije danas nije priopćio o novim slučajevima zaraze koronavirusom, no zato su podsjetili na trenutno stanje u županiji.

"U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima 73 aktivna slučaja zaraze korona virusom (COVID-19). U kućnoj izolaciji se nalazi 68 osoba te je pet osoba hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 525 osoba. Ukupno je testirano 2541 osoba. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba", priopćili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Nema novooboljelih u Međimurju

14:57 - e-Međimurje piše kako u Međimurskoj županiji nema novooboljelih osoba.


Jedan novi slučaj u Krapinsko-zagorskoj županiji

14:21 - "Na području Krapinsko - zagorske županije u protekla 24 sata evidentirana je jedna osoba pozitivna na koronavirus (Krapina). Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko - zagorske županije je osam. U samoizolaciji se nalazi 121 osoba. U protekla 24 sata testiran je 51 uzorak, od kojih je 49 negativno, jedan nalaz je pozitivan, dok se za jedan uzorak čekaju rezultati", poručili su iz tamošnje stožera.


Momčad Züricha u karanteni

14:20 - Nekoliko nogometaša švicarskog prvoligaša Züricha zaraženo je koronavirusom zbog čega je upitno sudjelovanje tog kluba u nastavku prvenstva. U petak je objavljeno kako je pozitivan na COVID-19 na testiranju bio branič Züricha Mirlind Kryeziu, a u subotu su potvrđeni novi slučajevi kako među igračima tako i u stručnom stožeru pa će čitava momčad morati u karantenu do 17. srpnja.

"U stalnoj smo komunikaciji sa Švicarskom nogometnom ligom i analizirat ćemo sljedeće korake. Trenutačno ne možemo dati nikakve daljnje informacije", objavio je Zürich. Sedam kola prije kraja prvenstva Zürich se nalazi na petoj poziciji na ljestvici, a morao je odgoditi utakmice protiv Siona u subotu i Basela u utorak.


Janša upozorio Slovence na porast broja zaraženih

14:17 - Slovenski premijer Janez Janša apelirao je u petak na svoje građane da se dosljedno u zemlji i inozemstvu pridržavaju epidemioloških mjera i pravila, kako bi se izbjeglo dramatično povećanje novih slučajeva zaraze koronavirusom.

"Nalazimo se na raskrsnici, samo dosljedno pridržavanje nužnih restrikcija, karantenskih odredaba i higijenskih pravila u kod kuće, na radnom mjestu, prilikom putovanja i na odmoru može spriječiti masovna oboljenja, smrti i kolaps zdravstva, te ponovno zaustavljanje javnoga života", napisao je Janša na svom Twitteru, komentirajući najnovije podatke o broju zaraženih.

Vlada je prije toga objavila da je u zadnja 24 sata u Sloveniji testiranjem 1159 osoba potvrđeno 34 novozaraženih, dvostruko više nego prethodni dan, a to je i najveći registrirani broj dnevnih zaraza od 16. travnja. Time se broj ukupno zaraženih od početka epidemije povećao na 1827, Do sada je među zaraženima umrlo ukupno 111 ljudi, a aktivnih slučajeva zaraze je još 256, prema podacima ministarstva zdravstva.

Glasnogovornik slovenske vlade za Covid-19 Jelko Kacin izjavio je u subotu za medije da epidemiolozi imaju težak zadatak da utvrde sve kontakte zaraženih koji su otkriveni u zadnja 24 sata i da je za sada pronađena četvrtina tih kontakata. Slovenski epidemiolozi zadnjih dana upozoravaju da je sve više lokalnih prijenosa infekcije širom zemlje, te pozivaju na odgovorno ponašanje mlade među kojima je za razliku od početka prvog vala epidemije sada najviše onih koji su među novozaraženima.


Stožer potvrdio 140 novooboljelih i jednu preminulu osobu

14:05 - Nacionalni stožer civilne zaštite priopćio je najnovije podatke o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj:

"U protekla 24 sata zabilježeno je 140 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1088. Među njima su 124 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru tri pacijenta. Jedna osoba je preminula.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 3672 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 118 preminulo, a 2466 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 4756 osoba. Do danas je ukupno testirano 92.808 osoba, od toga 1322 u posljednja 24 sata.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je, s obzirom na epidemiološku situaciju, donio Odluku o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 koja će se primjenjivati od 13. srpnja 2020. godine.

Ovom Odlukom se uvodi nužna mjera obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za sljedeće kategorije osoba: zaposlenike zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjete dopuštene vozače, ostale zaposlenike u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnike u javnom prometu, zaposlenike u trgovačkoj djelatnosti i kupce za vrijeme boravka u prodavaonicama, zaposlenike u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka te druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo."


U Sisačko-moslavačkoj županiji nema novooboljelih

13:40 - Stožer civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije priopćio je kako u zadnja 24 sata nije zabilježio nove slučajeve zaraze koronavirusom.


Državljani BiH masovno napuštaju Hrvatsku u strahu od samoizolacije

13:40 - Nakon što je Nacionalni stožer civilne zaštite ponovno odlučio zatvoriti granice i uvesti 14-dnevnu samoizolaciju za državljane BiH koji ulaze u Hrvatsku, mnogi žitelji susjedne zemlje koji nemaju dvojno državljanstvo su odlučili ranije prekinuti svoje godišnje odmore i zaputiti se prema graničnim prijelazima, u strahu da će ostati zarobljeni u Hrvatskoj, piše Dnevni avaz.

HAK javlja da se na graničnim prijelazima u Staroj Gradišci i Slavonskom Brodu na izlaz iz Hrvatske čeka po pola sata, a slične informacije stižu i s drugih izlaza prema BiH. No, ministar zdravstva Vili Beroš kaže kako državljani BiH nemaju razloga za zabrinutost niti za raniji odlazak iz Hrvatske.

"Državljani BiH ili Srbije koji su prije stupanja novih mjera na snagu već došli na Jadran nisu dužni javljati se epidemiologu, ići u samoizolaciju niti raditi test na koronu", poručio je Beroš za 24sata.


Novi rekord u BiH; 316 novozaraženih u jednom danu

12:46 - Novih 316 slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u subotu u Bosni i Hercegovini, izvijestili su tijekom dana entitetski zavodi za javno zdravstvo. Ovaj najveći rast broja zaraženih u jednom danu u BiH od pojave koronavirusa potvrđen je nakon što je u protekla 24 sata u laboratorijima testirano nešto više od 1500 uzoraka. Zaraza je pri tom potvrđena kod 197 osoba s područja Federacije BiH te kod 119 iz Republike Srpske. U petak je bilo 310 novozaraženih.

Pojedinačno je najveći broj novozaraženih u Sarajevu gdje je potvrđeno 60 takvih slučajeva s slijedi Banja Luka s 27 novozaraženih. U BiH su na snazi pojačane mjere higijensko-epidemiološke zaštite uz zabranu okupljanja više od 50 osoba.

Od ponoći je stupila na snagu i odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite Hrvatske po kojoj je osobama s putovnicom BiH privremeno zabranjen ulazak u Hrvatsku uz iznimku onih koji imaju opravdani razlog. U takve se ubrajaju i turisti s potvrdama o uplaćenom smještaju no i oni moraju posjedovati dokaz o provedenom PCR testiranju na koronavirus s negativnim rezultatom koji ne smije biti stariji od 48 sati. Osobe iz BiH s hrvatskom putovnicom u Hrvatsku mogu ulaziti bez ograničenja jer ih se tretira kao i sve druge državljane članica EU za koje nema restrikcija.


Nema novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

12:45 - "U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Ukupno je hospitalizirano pet osoba u OB Dubrovnik. Od početka pandemije na analizu je poslano 4524 uzoraka. U samoizolaciji se nalazi 153 osobe, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizlacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 39 slučaja kršenja samoizolacije", poručili su iz dubrovačko-neretvanskog Stožera civilne zaštite.


12 novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

12:08 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 226 obrađenih testova sa područja Splitsko-dalmatinske županije 12 je novooboljelih osoba i to 10 iz Splita, te po jedna iz Solina i Otoka. Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba osmero su kontakti prethodno oboljelih osoba, od kojih je dvoje vezano za nedavno svadbeno okupljanje. Ostale četiri osobe nalaze se u epidemiološkoj obradi.

Čak 489 osoba nalazi se u samoizolaciji. Četiri osobe hospitalizirane su KBC-u Split na bolničkom lječenju, poručuju iz županijskog Stožera.

Image
Foto: Foto: Milan Šabić/PIXSELL
Image
Foto: Foto: Milan Šabić/PIXSELL

Šest novozaraženih u Zagrebačkoj županiji

12:05 - Na području Zagrebačke županije u subotu je šest novozaraženih koronavirusom, jedna je osoba preminula, a ukupno je dosad zabilježeno 199 zaraženih osoba. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije trenutno je aktivnih 56 slučajeva, izliječeno je 135 osoba, a osam ih je preminulo.

Podaci koji se svakodnevno objavljuju u isto vrijeme odnose se na podatke zaprimljene iz županijskog Zavoda do 11 sati, dok Nacionalni stožer objavljuje podatke dobivene do 14 sati. Iz toga proizlazi eventualna razlika u brojevima, stoji u priopćenju.


U Sloveniji udvostručen broj novozaraženih; danas ih je 34

12:02 - U Sloveniji je u zadnja 24 sata na koronavirus testirano 1159 osoba, te su potvrđena 34 nova slučaja zaraze, objavila je u subotu slovenska vlada. To je dvostruko više u odnosu na prethodni dan, kad je novih dnevnih zaraza bilo 17. Glasnogovornik vlade za covid-19 Jelko Kacin naveo je tim povodom na Twitteru da takav broj dnevnih zaraza nije samo medicinski problem nego zahtijeva i velike napore epidemiologa iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ). Oni nastoje što prije otkriti što više kontakata sa zaraženima, upozoriti ih na opasnost i poslati u karantenu, naveo je Kacin.

Trenutno je zbog infekcije koronavirusom u bolnici 16 osoba, no nitko od njih ne treba intenzivnu njega, potvrdilo je ministarstvo zdravstva. Od početka epidemije do sada u Sloveniji je testiranjem otkriveno ukupno 1827 slučajeva zaraze, a trenutačno je po službenim procjenama aktivnih slučajeva 256. U zadnja 24 sata nije bilo nijednog novog smrtnog slučaja među zaraženima, pa ukupan broj umrlih od početka epidemije ostaje 111. Najviše potvrđenih novih slučajeva zaraze u zadnja 24 sata bilo je u Velenju (7) i u Hrastniku (5), te po tri u Ljubljani i Cerknici, a među zaraženima je strani državljanin, prema podacima ministarstva zdravstva. Potvrđeno je kako je u domu za starije u Hrastniku zaraza potvrđena kod jedne zaposlenice koja je sada u izolaciji, dok se intenzivno testiraju i štićenici i prati njihovo zdravstveno stanje.

Predsjednici vlada Slovenije i Hrvatske u petak su na sastanku u Otočecu od Krki razgovarali o usklađivanju i koordinaciji epidemioloških mjera u obje države, te se složili da se u tom pogledu dodatno intenzivira suradnja nacionalnih ustanova za javno zdravlje i epidemiologa na dnevnoj bazi, a najavili su da će se u slučaju potrebe ponovo sastati i premijeri kako bi razmotrili situaciju i koordinirati mjere. Janša je izjavio da su se na sastanku složili da turizam nije visoko rizična djelatnost kad su u pitanju situacije koje najčešće dovode do novih zaraza u sadašnjoj fazi. Premijer Plenković kazao je da je zadovoljan što je epidemiološko stanje u županijama uz jadransku obalu, gdje je i sada velik broj slovenskih turista, dobro i da su one zapravo u "zelenoj", epidemiološki sigurnoj zoni iako u Hrvatskoj broj dnevnih zaraza na nacionalnoj razini jako raste u zadnje vrijeme.


Šibensko-kninska županija bez novih slučajeva zaraze

11:55 - "U Šibensko-kninskoj županiji nema novooboljelih. Na liječenju u šibenskoj bolnici i dalje su dvije osobe. Od jučer je uzeto 78 uzoraka od kojih je dosad testirano njih 37", priopćio je tamošnji Stožer.


Bill Gates pozvao na pravednu raspodjelu lijekova i cjepiva protiv COVIDA-19

11:52 - Milijarder filantrop Bill Gates pozvao je da lijekovi za covid-19 i potencijalno cjepivo budu dostupni zemljama i ljudima kojima su najpotrebniji, a ne "onome tko više plati", rekavši da će oslanjanje na tržišne uvjete produljiti smrtonosnu pandemiju.

"Ako jednostavno dopustimo da lijekovi i cjepivo odu onome tko najviše plati, umjesto ljudima i mjestima gdje su najpotrebniji, imat ćemo dužu, nepravedniju i smrtonosniju pandemiju", rekao je osnivač Microsofta u video poruci objavljenoj u subotu tijekom virtualne konferencije na temu covida-19 koju je organiziralo Međunarodno društvo za borbu protiv AIDS-a. "Trebamo da čelnici donesu ove teške odluke o distribuciji koja se temelji na jednakosti, a ne samo na čimbenicima koje određuje tržište."

Sa stotinama projekata kojima je cilj pronaći cjepivo i vladama u Europi i SAD-u koje ulažu milijarde dolara u istraživanja, ispitivanja i proizvodnju, postoji zabrinutost da bi bogatije nacije mogle za sebe osigurati obećane lijekove protiv koronavirusa, ostavivši zemlje u razvoju praznih ruku. Europska komisija i Svjetska zdravstvena organizacija upozorile su na nezdravo nadmetanje u pronalasku lijeka koji će biti ključan za spašavanje života i rješavanje ekonomskog kaosa koji je izazvao virus, dok su neki dužnosnici u Washingtonu rekli da će im prioritet biti američki građani.

Gates je rekao da su napori počeli prije dva desetljeća kao borba s globalnom HIV/AIDS krizom, kad su se zemlje udružile kako bi pronašle i lijek učinile dostupnim u većem dijelu svijeta uključujući i Afriku te da to može služiti kao model da se lijek za covid-19 učini široko dostupnim. Kao primjere je izdvojio Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije iz 2002. godine i Predsjednikov izvanredni plan za AIDS sa sjedištem u SAD-u kojima je cilj bio dostaviti ljudima lijekove da se bore s nekima od najsmrtonosnijih bolesti.

"Jedna od najboljih lekcija u borbi protiv HIV-a/AIDS-a je važnost izgradnje velikog, poštenog globalnog distribucijskog sustava kako bi lijekovi stigli do svih", rekao je Gates.


Lauc: 'Kod nas situacija još nije loša, no najesen bi situacija mogla biti gora'

11:50 - Mikrobiolog i član Znanstvenog savjeta Vlade RH, Gordan Lauc, gostujući na N1 televiziji prokomentirao je jučerašnjih 116 zabilježenih slučajeva zaraze te nove epidemiološke mjere. Poručio je kako cjepiva neće biti do sljedeće sezone, ali i da to ne znači da se ne možemo dobro nositi s epidemijom.

"Kod nas situacija još nije loša, porast zaraženih poziva na oprez, no imamo ih manje no druge zemlje poput SAD-a, sve što možemo je ponašati se odgovorno, truditi da ne širimo virus dalje i zato je najbolje poštivati preporuke koje daje Stožer. Virus nije nestao, nije se bitno promijenio, no došlo je ljeto i klinička slika je bitno blaža, moramo paziti da se on ne širi dalje, a širi se u kontaktu čovjeka s čovjekom. Naučili smo da puno ljudi može biti infektivno, a da nemaju simptome u tom trenu. Moramo početi od sebe: priča je jednostavna, uzmete masku, stavite je preko nosa i u tom trenu ste puno manje zarazni. Manji diskomfort i možete spasiti druge. To je ono čemu ćemo se morati naviknuti", rekao je Lauc.

Dodao je da bi bilo najbolje zabraniti velika okupljanja, no da sporo širenje virusa ljeti pogoduje nešto blažim mjerama, ali ipak je upozorio: "Kada najesen dođe drugi val i sve respiratorne infekcije, vjerojatno će neki takvi događaji morati biti zabranjeni".

Aplikaciju za praćenje kontakata, koja bi, prema najavama trebala biti aktivirana do kraja ovog mjeseca, Lauc ocjenjuje dobrom. "Postoje osobne slobode u koje ne treba ulaziti, no moja osobna sloboda prestaje ako ugrožavam zdravlje drugih. To će se morati balansirati, virus neće uništiti civilizaciju, no to je teška bolest, imamo i mladih koji su teško bolesni i moramo se čuvati. Vjerujem da će mnogi htjeti znati jesu li možda bili u kontaktu s nekime tko je zaražen, aplikacija će biti dobrovoljna i nadam se da će je mnogi htjeti koristiti ".

Na pitanje možemo li najesen očekivati dodatno pogoršanje jer tada počinju i druge respiratorne bolesti, Lauc je rekao: "Virus se i ljeti može prenijeti s osobe na osobu, naša istraživanja su pokazala da je težina bolesti s faktorom pet do 10 manja tijekom ljeta, sada imamo dobru situaciju zbog sezonalnosti virusa što nas upozorava da bi najesen situacija mogla biti puno gora. Gotovo sigurno ćemo imati cjepiva registrirana krajem godine ili početkom sljedeće, no dok se kliničke studije ne završe nećemo znati koliko su učinkovita i hoće li nas i koliko dugo štiti od virusa. Ona će sigurno pomoći, no neće riješiti sljedeću sezonu, Mi moramo izbjeći preklapanje epidemije gripe i koronavirusa. Gripa dolazi najesen, srećom imamo cjepivo i važno je da se što više ljudi cijepi da ne bi osoba u istom trenu imala oba virusa što bi bilo pogubno".

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Sedam novooboljelih u Brodsko-posavskoj županiji

11:30 - "U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije sedam je novih pozitivnih osoba na virus SARS-CoV-2. U tijeku je epidemiološka obrada njihovih kontakata. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 114, dok je broj aktivnih slučajeva 69", poručili su iz brodsko-posavskog Stožera.


35 novozaraženih u Zagrebu

11:18 - U Zagrebu je 35 novooboljelih osoba od koronavirusa, od kojih je 27 kontakt već zaraženih, priopćio je u subotu Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". .

"U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar“ provedeno je 394 testiranja na SARS-CoV-2. U Gradu Zagrebu zabilježeno je 35 novih slučajeva. Posljedično tome, za 164 osobe određena je mjera samoizolacije", istaknuli su u priopćenju.

Naglasili su da je od 35 novooboljelih osoba od koronavirusa, njih 27 su kontakti prethodno oboljelih osoba, sedam je osoba za sada negativne epidemiološke anamneze, a jedna je osoba zarazi bila izložena u noćnom klubu. Trenutno je u Gradu Zagreba 387 aktivnih slučajeva i 1039 aktivnih samoizolacija, ističu u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".


Nema novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji, dvije osobe ozdravile

11:12 - Županijski stožer civilne zaštite Primorsko-goranske županije priopćio je kako u posljednja 24 sata nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, ali i da su se dvije osobe oporavile.


12 novih slučajeva u Vukovarsko-srijemskoj županiji

11:10 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata otkriveno je 12 novih pozitivnih osoba, od kojih su četiri iz Vinkovaca, dvije iz Vukovara i po jedna iz Cerne, Andrijaševaca, Đeletovaca, Gunje, Lovasa i Iloka. Stožer je priopćio kako je ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije 100, od kojih su 42 osobe izliječene. Trenutno su u županiji četiri osobe hospitalizirane.


Četvero novooboljelih u Karlovačkoj županiji

11:08 - Stožer civilne zaštite Karlovačke županije priopćio je kako su u protekla 24 sata testiranjima otkrivene četiri novooboljele osobe; jedna iz Duge rese i troje iz Ogulina. No, broj zaraženih bi mogao biti i veći, jer je pristiglo tek 10 nalaza, a epidemiolozi su jučer obavili 40 testiranja.


Od ponedjeljka obvezno nošenje maski

10:48 - Nacionalni stožer civilne zaštite donio je jučer odluku o "nužnoj mjeri obaveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski", koja stupa na snagu od ponedjeljka, 13. srpnja.

Odlukom se uvodi obvezno nošenje maski za vrijeme trajanja epidemije. Maske moraju nositi zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjeti dopušteni, vozači i putnici u prijevoznim sredstvima javnog prometa, zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama, zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka idruge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo.


50 novozaraženih u Osječko-baranjskoj županiji

10:45 - U posljednja 24 sata u Osijeku testirano je 174 uzoraka od kojih je čak 50 pozitivnih na Covid-19 što je najveća brojka od početka pandemije. Od toga čak je 42 iz Đakova (37 časne sestre iz samostana), četiri iz Osijeka i po jedna iz Belog Manastira, Belišća, Tenje i Višnjevca.

Ukupno je 329 aktivnih slučajeva koronavirusa u Osječko-baranjskoj županiji. Hospitalizirano je 27 osoba, 5 više nego jučer. 2 osobe su na respiratoru. U samoizolaciji su 762 osobe, 44 više nego jučer. Policija nije zabilježila kršenja mjera samoizolacije, priopćili su iz Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije na konferenciji za medije.


Mobilna COVID-19 aplikacija stiže u RH do kraja mjeseca

10:29 - Mobilna aplikacija Covid-19 za evidenciju kontakata u Hrvatskoj u fazi je testiranja i u procesu odobravanja za objavu na trgovinama aplikacija Google Trgovina Play i Apple App Store, odgovoreno je jučer Jutarnjem listu iz tvrtke APIS čiji stručnjaci rade na izradi hrvatske verzije aplikacije. Također su ponovili da će aplikacija biti objavljena ovog mjeseca. Kako su rekli u APIS-u, aplikacijaje u nadležnosti Ministarstva zdravstva koje je zaduženo za njezino predstavljanje i aktiviranje. Ime aplikacije bit će objavljeno prilikom njezina predstavljanja, navodi dnevnik u broju od subote.

Korištenje aplikacije u susjednoj Sloveniji jučer je odobrio tamošnji parlament. Zasad nije poznato hoće li i u Hrvatskoj biti predložen posebni zakonski okvir za korištenje aplikacije koji bi morao odobriti i Sabor. Da bi aplikacija u Hrvatskoj uopće mogla raditi prilikom posljednjeg ažuriranja operativnih sustava na Android i iPhone telefonima u postavke telefona je “ubačena" podloga za rad aplikacije u Hrvatskoj. Na iPhoneu taj alat se naziva “izrada log zapisa za praćenje izloženosti bolesti Covid-19”, dok je na Android telefonima pod nazivom “praćenje izloženosti Covid-19".

Ovo ažuriranje korisnici pametnih telefona u Hrvatskoj ne mogu koristiti dok nema aplikacije, ali su uredaji spremni za njezino instaliranje i korištenje. Kao što je već prije najavljeno, hrvatska aplikacija funkcionirat će na potpuno dobrovoljnoj bazi. Svaka akcija bit će dobrovoljna čak i to da osoba koja je zaražena to i upiše u aplikaciju, što je glavni preduvjet da se njezini kontakti upozore da su bili , u doticaju s njom. Putem aplikacije neće biti moguće geolociranje vlasnika mobitela, donosi Jutarnji list.

Image
Foto: profimedia
Image
Foto: profimedia

Foto: Ina Fassbender/AFP/Profimedia

4000 Nijemaca se prijavilo za testiranje cjepiva

10:28 - Oko 4000 volontera prijevilo se da sudjeluje u istraživanju pronalaska cjepiva za koronavirus u sveučilišnoj bolnici u Tuebingenu. "To je prava luksuzna situacija, za razliku od uobičajenih kliničkih ispitivanja", rekao je u petak direktor studije Peter Kremsner. "Inače imamo problem s pronalaskom dovoljno testnih subjekata."

Klinička studija započela je u sveučilišnoj klinici sredinom lipnja, kako bi se testirala tolerancija na cjepivo koje je razvila biofarmaceutska kompanija CureVac iz Tuebingena. Otad, oko 50 ljudi je primilo lijek. Prema Kremsneru, nisu se pojavile neuobičajene nuspojave. Dosad je sve bilo u redu, Kremsner je rekao, dodavši da studija nije otkrila senzacionalne ili zabrinjavajuće detalje. Neće moći sudjelovati svi koji su se prijavili. Ukupno će cjepivo primiti 168 ljudi, uz Tuebingen, također u centrima u Ghentu u Belgiji te Hanoveru i Münchenu. Kliničko ispitivanje je takozvana faza 1. Ako bude uspješno, uslijedit će ispitivanja sa znatno većim brojem testova.

CureVac radi na takozvanim mRNA cjepivima. mRNA je tip glasničke RNK koja sadržava gradivne instrukcije za izgradnju proteina. Za svoje cjepivo, znanstvenici CureVaca omogućili su mRNA-u gradivne instrukcije za protein koronavirusa Sars-CoV-2. Nakon cijepljenja, ljudske stanice stvaraju ovaj protein, koji tijelo prepoznaje kao strani. Tijelo stvara antitijela i druge imune stanice protiv njega.


Sedmero novozaraženih u Zadarskoj županiji

10:10 - "Sedam je novooboljelih osoba na području Zadarske županije. Dvije osobe povezane su s nedavnim vjenčanjem, a ostale osobe zarazile su se na nekom drugom mjestu. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 126 osoba, a nalazi svih testiranih osoba iz Doma umirovljenika i vrtića su negativni. Tijekom jučerašnjeg dana u Opću bolnicu Zadar zaprimljena su tri bolesnika, tako da su na COVID-1 odjelu OB Zadar sada ukupno hospitalizirane četiri osobe. Njihovo stanje za sada je stabilno. Ukupno su na zadarskom području 43 oboljele osobe", priopćili su iz Stožera Zadarske županije.


U Istri četiri nova slučaja zaraze

9:58 - "Tijekom protekla 24 sata, uzorkovanjem na terenu i u Općoj bolnici Pula, uzeto je 168 uzoraka briseva. Ispitivanjem u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, potvrđeno je četvero pozitivnih. Kod dvije osobe radi se o kontaktu s već pozitivnom osobom. Za jednu osobu je obrada u tijeku. U četvrtom slučaju radi se o štićenici Doma za starije i nemoćne osobe "Atilio Gamboc", Umag", poručili su iz Stožera civilen zaštite Istarske županije.

Poručili su i kako su koronavirus štićenici Doma otkrili tijekom pregleda zbog osnovnih zdravstvenih problema, a u zarazu su posumnjali nakon mjerenja temperature. U tijeku je epidemiološka obrada, izvid i uzimanje uzoraka te poduzimanje protuepidemijskih mjera u Domu za starije i nemoćne osobe "Atilio Gamboc" u Umagu.


Nema novozaraženih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

9:33 - "Na području Bjelovarsko-bilogorske županije nema novozaraženih osoba koronavirusom. U protekla 24 sata testirano je 46 osoba. Za 44 osobe stigli su negativni nalazi, a za dvije osobe nalazi se još očekuju", poručili su iz tamošnjeg Stožera.


Plenković: 'Aplikacija za praćenje kontakata stiže za 10-ak dana'

9:30 - Na jučerašnjem sastanku hrvatskog i slovenskog premijera, Andreja Plenkovića i Janeza Janše, istaknuto je kako je Slovenija zadovoljna što će Hrvatska uvesti strože epidemiološke mjere na granicama. Janša je istaknuo i da bi se Slovenija, prema vlastitim kriterijima našla na svojoj "žutoj listi", dok je Plenković istaknuo kako se oko 92.000 slovenskih turista na našoj obali mogu osjećati sigurno, piše Večernji.

Dvojica premijera dogovorila su svakodnevne kontakte epidemiologa i stručnjaka te razgovore o lakšem prijelazu granice hrvatskih državljana, a Plenković je najavio nove mjere te aplikaciju za praćenje građana za koje se sumnja da su bili izloženi koronavirusu.

"Aplikacija za praćenje kontakata, koja će biti kompatibilna ne samo sa slovenskom, već će funkcionirati diljem EU, stiže za 10-ak dana i bit će u skladu sa svim pravilima za zaštitu podataka", poručio je Plenković iz Otočca ob Krki.


Beroš nastoji sniziti cijene testiranja

9:24 - Ministar zdravstva, Vili Beroš jutros je na Facebooku poručio kako će pokušati osigurati prihvatljivije cijene testiranja za građane. Testiranje u zdravstvenim ustanovama za osobe koje nemaju simptome košta i do 1500 kuna, a serološki se testovi mogu obaviti po cijeni od oko 150 kuna

"Testiranje na Covid-19 za sve hrvatske građane, kod kojih prema procjenama epidemiologa postoje indikacije, u potpunosti je besplatno. U Hrvatskoj se koristi jedan od najboljih testova s vrlo visokim postotkom pouzdanosti. On jest nešto skuplji, ali važna nam je točnost rezultata. Za sve građane koji se, zbog svojih potreba, žele testirati, pokušat ćemo osigurati što prihvatljivije cijene testiranja", napisao je Beroš.


Novozaraženi muškarac u Virovitičko-podravskoj županiji

9:05 - Na konferenciji za medije Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije iznio je podatke o epidemiji na tom području. Priopćili su da je u županiji zabilježena još jedna COVID-pozitivna osoba.

"Imamo još jednu pozitivnu osobu. Svi kontakti od jučer oboljele osobe su negativni, uključujući obitelj i kolege s posla, što je dobar znak. Novopozitivna osoba je muškog spola, 53 godine života, koja ima blaže simptome bolesti, povišenje temperature i probleme respiratornog trakta, liječi se ambulatno i u kućnoj je izolaciji. U samoizolaciji je 38 osoba, tri člana obitelji i 35 suradnika s posla, s time da je predviđeno da ćemo testirati devet najbližih kontakata", poručio je županijski epidemiolog Miroslav Venus.

Dodao je da oba slučaja svoje podrijetlo vuku s jedne maturalne zabave.


Odluka o prelasku hrvatske granice za državljane trećih zemalja

8:30 - Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je odluku o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza osobama iz trećih zemalja. Ona se ne odnosi na državljane EU niti na zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i suradnike, stručnjake za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje, prekogranične radnike, prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno, diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija, putnike u tranzitu, osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes, te osobe koje putuju radi školovanja i osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga (npr. vlasnici su nekretnine u Republici Hrvatskoj) ili imaju koji drugi neodgodiv osobni razlog, a koji žive u trećim zemljama.

Svi državljani trećih zemalja koji dođu u Hrvatsku, a koji putuju radi školovanja i osoba koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga (npr. vlasnici su nekretnine u Republici Hrvatskoj) ili imaju koji drugi neodgodiv osobni razlog, moraju proći obveznu 14-dnevnu samoizolaciju, koja se može skratiti na sedam dana ako o svome trošku naprave PCR test na koronavirus i dobiju negativan nalaz.

Mjera samoizolacije se ne odnosi na državljane trećih zemalja zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i suradnike, stručnjake za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje, prekogranične radnike, prijevoznike robe i drugo prometno osoblje, diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija, putnike u tranzitu, osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes, ako u roku od 12 sati napuste državu pod uvjetom da ih država u koju ulaze želi primiti.

No, one moraju imati negativan nalaz PCR testa ne stariji od 48 sati, a u samoizolaciju će ići samo ako je njihov nalaz pozitivan. Tijekom samoizolacije osobe su dužne pridržavati se svih općih epidemioloških mjera HZJZ-a.

Image
Foto: Pixsell
Image
Foto: Pixsell

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Šestorica nogometaša Crvene Zvezde pozitvna na koronavirus

8:20 - Srpski nogometni prvak Crvena zvezda objavio je kako je šest nogometaša toga kluba pozitivno na koronavirus te će stoga propustiti prvu fazu priprema za novu swezonu.

"Crvena zvezda želi obavijesti javnost da su poslije testiranja igrača na koronavirus, pred početak ljetnih prirpema, pozitivan nalaz dobila šestorica nogometaša - Srđan Spiridonović, Veljko Nikolić, Strahinja Eraković, Marko Gobeljić, Branko Jovičić i Dušan Jovančić. Važno je istaknuti da su svi ostali igrači testirani i da su dobili negativan nalaz, odnosno da nemaju koronavirus. Crvena zvezda poduzima sve potrebne mjere zaštite i nastavit će to činiti. Također, obavještavat ćemo javnost i ubuduće o svim potrebnim detaljima borbe protiv koronavirusa ukoliko ih, naravno, bude", stoji u priopćenju kluba.


Otvoren Eiffelov toranj

8:19 - Posjetitelji Eiffelovog tornja ponovno mogu uživati u piću na njegovoj ljetnoj terasi, koja se otvorila ovaj tjedan i s koje se pruža prekrasan pogled na Pariz pod toplim, plavim nebom. Toranj se zatvorio u ožujku zbog izbijanja pandemije koronavirusa, što je njegov najduži period neaktivnosti od Drugog svjetskog rata, no otvorio se za javnost 25. lipnja 2020. Terasa tornja, koja se pruža na 57 metara iznad tla, ima kafić i može ugostiti 300 do 350 ljudi tijekom DJ seta koji će održati svaki četvrtak i petak navečer do 28. kolovoza, rekao je Patrick Branco Ruivo, generalni direktor Eiffelova tornja.

Eiffelov toranj obično godišnje posjeti oko 7 milijuna posjetitelja, od čega je 75 posto stranaca. No s obzirom na to da putovanja iz inozemstva tek trebaju otpočeti nakon mjera koje su uvedene da bi se usporila pandemija, očekuje se da će u bliskoj budućnosti većina posjetitelja biti iz Francuske.

Image
Image

Foto: Profimedia

Rekordno povećanje novozaraženih u Victoriji

8:18 - Druga najnaseljenija australska država Victoria u subotu je izvijestila o najvećem povećanju broja novozaraženih koronavirusom i upozorila da će se stanje još više pogoršati prije nego što se počne smirivati, dok počinje prvi vikend šestotjedne potpune karantene. Država Victoria zabilježila je 216 novih slučajeva zaraze koronavirusom u 24 sata, do subote ujutro, što je manje nego prethodnoga dana, kada je bilo 288 slučajeva, ali je još uvijek riječ o jednome od najvećih povećanja broja zaraženih u bilo kojem dijelu zemlje otkako je pandemija počela.

U glavnome gradu Victorije Melbournu uvedena je ovoga tjedna potpuna karantena zbog zabrinutosti da je lokalna transmisija bolesti uzrokovala drugi val virusa. Vlasti su dotad većinu slučajeva novozaraženih pripisivali povratku iz inozemstva.

"Bit će još gore, prije nego što se situacija počne smirivati", rekao je premijer Victorije Daniel Andrews na konferenciji za novinare prenošene na televiziji. "Bit će sve više novih slučajeva. Virus će biti s nama još mjesecima", rekao je Andrews dodavši da je situacija izazovna. "Strategija će biti uspješna samo ako svi odigramo svoju ulogu", dodao je.

U Victoriji je bilo 100 odvojenih žarišta, rekao je ministar zdravstva Brett Sutton na konferenciji za novinare. Australija je izbjegla velik broj preminulih od Covida 19 zahvaljujući zatvaranju granica i karanteni u ožujku. Zemlja je zabilježila 9200 zaraza i 107 smrtnih slučajeva. Ostale australske države počele su popuštati mjere kretanja, ali su postrožile kontrole na granicama prema Victoriji. Država u kojoj živi 25 milijuna ljudi prva je od svojih stanovnika zatražila da nose maske. Premda još nema dokazanog cjepiva ili lijeka za koronavirus, Australija je privremeno dopustila korištenje remdesivira za liječenje koronavirusa, pridruživši se SAD-u i Europskoj komisiji, koje su ga uvjetno odobrile.


Broj umrlih u Brazilu prešao 70.000

8:16 - Broj umrlih od Covida 19 u Brazilu u petak je prešao 70 tisuća, a u posljednja 24 sata u toj je zemlji od koronavirusa umrlo 1214 osoba, objavilo je ministarstvo zdravstva. U najvećoj latinoameričkoj državi od koronavirusa umrlo je ukupno 70.398 ljudi, a zaraženo ih je više od 1,8 milijuna, s 45.048 novih slučajeva u samo jednom danu, pokazuju brojevi za koje znanstvena zajednica pretpostavlja da su mnogo veći.

Zemlja od 212 milijuna stanovnika ima najveći broj zaraženih i preminulih u svijetu poslije SAD-a. Država Sao Paulo na jugoistoku Brazila najteže je pogođena i ima više od 17 tisuća mrtvih od više od 360 tisuća zaraženih, slijedi Rio de Janeiro s više od 11 tisuća mrtvih na gotovo 130 tisuža zaraženih. To nije spriječilo te dvije države da nedavno pokrenu postupno vraćanje u normalu i počnu otvarati kafiće, barove, restorane i prodavaonice.

Virusom se zarazio i šezdesetpetogodišnji predsjednik Jair Bolsonaro koji tvrdi da se osjeća "jako dobro" zahvaljujući uzimanju hidroksiklorokina, za koji nije nedvojbeno dokazano da ima povoljan učinak.

Image
Image

Foto: Nelson Antoine/Shutterstock Editorial/Profimedia

SAD zabilježio 62.500 novozaraženih

8:15 - Sjedinjene Države zabilježile su u petak više od 62.500 novozaraženih koronavirusom, što je rekordno povećanje treći dan zaredom. Rekordno povećanje broja novozaraženih Covidom 19 zabilježile su države Aljaska, Georgia, Louisiana, Montana, Ohio, Utah i Wisconsin. Broj novozaraženih naglo se povećao i na Floridi, gdje je zabilježeno više od 11 tisuća novih slučajeva, dok Walt Disney co. ne odustaje od planova za ponovno otvaranje tematskog parka u Orlandu. Tvrtka Walt Disney Co. priopćila je da će se tematski park u Orlandu otvoriti u subotu za ograničen broj posjetitelja, uz obavezu mjerenja temperature i nošenja maski za sve zaposlenike i posjetitelje te ukidanje parada, vatrometa i drugih događaja koji privlače velik broj ljudi.

Glavna zdravstvena savjetnica Disneya rekla je ovaj tjedan da vjeruje da će brojne mjere koje je kompanija razvila u suradnji sa stručnjacima omogućiti sigurnost posjetiteljima parka. Približno 19 tisuća ljudi, uključujući i neke zaposlenike tematskoga parka, potpisalo je peticiju kojom od Disneya traži odgodu ponovnoga otvorenja. Sindikat koji predstavlja 750 izvođača u Disney Worldu podignuo je tužbu protiv kompanije u kojoj tvrdi da se njihove članove kažnjava zbog zahtjeva sindikata da ih se testira na Covid 19. Glasnogovornica Disneya rekla je da će se Disney World otvoriti bez izvođača jer predstavnici sindikata glumaca nisu bili dostupni za nastavak razgovora. Drugih sedam sindikata postiglo je s Disneyem dogovor o povratku na posao. Drugi tematski parkovi otvorili su se u Orlandu u lipnju, uključujući SeaWorld.

Florida je u petak zabilježila 11.433 novih slučajeva koronavirusa, priopćilo je ministarstvo zdravstva te države, što je gotovo rekordan broj. Florida ne otkriva broj hospitaliziranih osoba oboljelih od Covida 19, ali je početkom tjedna pedesetak bolnica izvijestilo da su im odjeli za intenzivnu njegu puni. Ovoga je mjeseca Florida imala više novih slučajeva zaraze koronavirusom u danu od bilo koje europske države na vrhuncu pandemije. Postotak pozitivnih na koronavirus, 19 posto testiranih, najviši je u SAD-u.

Premda su mišljenja Amerikanaca o ponovnom otvaranju škola i ureda te nošenju maski u javnosti sve više podijeljena, gotovo svi zdravstveni stručnjaci slažu se s time da je nošenje maski jedan od najučinkovitijih načina sprječavanja prijenosa virusa, od kojega je umrlo više od 133 tisuće Amerikanaca. SAD imaju više od tri milijuna potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najviše na svijetu, te najveći broj umrlih od te bolesti, što povećava strah da će bolnice biti pretrpane.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo