UŽAS KOD NOVSKE / Prometni stručnjak upozorava na brojne propuste koji su doveli do tragedije: 'Treba odmah smijeniti cjelokupnu upravu HŽ-a'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Prometni stručnjak Željko Marušić smatra kako upravljački sustav bez sigurnosne redundancije ukazuje na lošu organizaciju u HŽ-u

10.9.2022.
14:36
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

U željezničkoj nesreći koja se u petak navečer dogodila kod Novske u mjestu Raić zasad se raspolaže podacima o tri poginule i 11 ozlijeđenih osoba koje su prevezene u bolnice u Slavonskom Brodu, Pakracu i Novoj Gradiški.

Prometni stručnjak Željko Marušić smatra kako, uz najteži propust strojovođe, koji je prošao kroz crveni signal, upravljački sustav bez sigurnosne redundancije ukazuje na lošu organizaciju u HŽ-u, dok kvar teretnog vlaka ukazuje na loše održavanje vlakova i propuste u kontroli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodatan problem

"Prolazak kroz crveni signal najteži je prekršaj u prometu, koji za strojovođu indicira kaznenu odgovornost i gubitak radnog statusa. Problem je vjerojatno u umoru i činjenici da mnoge strojovođe, uz službeni posao rade i druge, ne odmaraju se kad bi trebali, pa u upravljačku kabinu lokomotive ulaze umorni", smatra Marušić.

Image
STRAŠNO /

Stravične slike s mjesta nesreće u Novskoj: Vagoni su u potpunosti izašli s tračnica

Image
STRAŠNO /

Stravične slike s mjesta nesreće u Novskoj: Vagoni su u potpunosti izašli s tračnica

Dodaje kako je upravo stoga nedopustivo da sigurnosni sustav radi bez sigurnosne redundancije, koja bi trebala uključivati pouzdanu radijsku i mobitelsku vezu upravljačko-sigurnosne službe i strojovođe te mogućnost isključivanja električnog napajanja lokomotive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A okidač nesreće bio je kvar teretnog vlaka, koji ukazuje na nekvalitetan i neodgovoran rad u sustavu HŽ-a, loše održavanje i propuste, odnosno nedostatak kontrole. Treba odmah smijeniti cjelokupnu upravu HŽ-a, a nova treba početi dubinski i sustavno rješavati probleme", zaključio je Marušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo