prijete prosvjedima / Proizvođači krumpira pred bankrotom zbog preniskih cijena u trgovačkim centrima

Naš reporter Goran Latković posjetio je mjesto koje proizvodi najviše krumpira na svijetu. Nije morao daleko, tek do Međimurja

3.8.2016.
22:34
VOYO logo

Za Međimurce odmora nema. Počela je sezona vađenja krumpira. Mjesto Belica nedaleko Čakovca najveći je svjetski proizvođač krumpira. No, proizvođači od tog posla ne žive svjetski. 

"Proizvodnja krumpira je mukotrpan posao. Živjeti od njega? Mučimo se", rekao nam je Danijel Janušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne zato što im je problem raditi, već im posao otežavaju priroda i trgovački centri.

"Živjeti se mora. Moramo pobrati ono što smo zasadili, da li bude očekivano - ne bude. Mrazevi su nam štete napravili, neće biti količine kakve smo si zapisali", dodao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovdje se proizvede 80 posto hrvatskih potreba za krumpirom koji se kasnije prodaje u bescijenje, tvrde u Belicama. Poljoprivrednici vode rat s otkupljivačima - sve redom velikim trgovačkim lancima.

"Mi imamo problem s trgovačkim lancima da nam stalno rade akcije. Tjedno rade svaki akciju i spuštaju nam cijenu ispod naše proizvođačke cijene", rekao je Damir Mesarić, predsjednik Udruge proizvođača krumpira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok to kupcima odgovara, domaće proizvođače vodi u bankrot.

"Cijena je počela s tri kune. Evo danas je spuštena na kunu i pol. A po ovim akcijskim cijenama ona bi došla ispod proizvođačke cijene koja je 1,30 od koje proizvođač ništa ne zaradi", kaže Mesarić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim akcija, problem je i uvoz. Pogotovo jer se većinom uvozi slabije kvalitetan krumpir. Hrvatska je prošle godine izvezla krumpira u vrijednosti 1,2 milijuna eura. Ali zato je uveženo krumpira u vrijenosti 11,5 milijuna eura. Zato je proizvođačima prekipjelo. Kažu ukoliko se nešto ne promijeni kreću u akciju.

"Mi ćemo početi s akcijama prosvjeda, ali nećemo to više raditi na cestama da smetamo naše građane. To ćemo lijepo sada napraviti pred centrima", rekao je Mesarić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proizvođači krumpira u Međimurju kažu - ako se ovakva situacija i dalje nastavi, od krumpira će im ostati jedino spomenik. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo