MOGLO BI BITI OPASNO / Izdana upozorenja za dijelove Hrvatske! Pljuskovi s grmljavinom, kiša i bura, evo kada će se vrijeme smiriti

Image
Foto: Zvonimir Barisin/Pixsell

Djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom, ujutro rijetko u unutrašnjosti s maglom. Prijepodne malo kiše mjestimice na jugu, a od sredine dana kiša te lokalni pljuskovi s grmljavinom u unutrašnjosti Dalmacije, u gorskoj Hrvatskoj te na Jadranu, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ)

14.6.2023.
7:05
Zvonimir Barisin/Pixsell
VOYO logo

Tek što je počelo, stabilnom vremenu već se nazire kraj. Vlažan i nestabilan zrak počet će pritjecati u srijedu, kada bi već ponegdje moglo pasti malo kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, uglavnom na Jadranu i područjima uz njega.

U četvrtak i u noći na petak kiša će biti češća, osobito u Dalmaciji i obilnija. Zapuhat će najprije prolazno jugo, pa umjerena i jaka bura i tramontana. Prema kraju tjedna pljuskova će biti sve manje, a sunčanih razdoblja sve više, pa će postupno rasti i temperatura zraka, na Jadranu danju uz umjeren sjeverozapadni vjetar, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za HRT pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DHMZ je izdao žuta upozorenja za obalu i gorje.

Image

Vozilo u kvaru i prometna nesreća

Prometna nesreća je na autocesti A1 između čvora Karlovca i odmorišta Draganić u smjeru Zagreba, izvijestio je u srijedu ujutro Hrvatski autoklub (HAK). Vozilo je u kvaru na autocesti A1 u tunelu Mala kapela u smjeru Zagreba. Vozi se uz ograničenje brzine 60 km na sat. HAK upozorava vozače za dodatan oprez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila).

Smanjena je vidljivost zbog magle mjestimice u unutrašnjosti. Zastoji su povremeno na dionicama gdje traju radovi te na gradskim prometnicama. U pomorskom prometu nema poteškoća. Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srijedu promjenjivo, kiša i grmljavina

U većem dijelu istočnih kopnenih krajeva srijeda će proteći uz suho te djelomice sunčano vrijeme. Uz više oblaka vjerojatnost za pokoji pljusak popodne povećana je u Posavini i oko gorja. Vjetar slab do umjeren, istočni i sjeveroistočni. Malo manje sunčano bit će u središnjoj Hrvatskoj, osobito na Banovini i Kordunu, gdje je moguć pokoji pljusak. Jutarnja temperatura od 11 do 13 °C, a dnevna oko 25 °C.

Već od jutra oblaci će pristizati nad zapadne krajeve. Pritom će mjestimice pasti malo kiše, a pljuskovi s grmljavinom najvjerojatniji su u gorskim područjima. Ujutro na senjskom području umjerena bura, a popodne duž obale sjevernog Jadrana jugoistočni i južni vjetar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naoblačenje s juga slijedi i u Dalmaciji, gdje malo kiše može pasti već prijepodne. Popodne su pljuskovi s grmljavinom najvjerojatniji u unutrašnjosti, a u noći nevere duž obale. Nakon jutarnje bure zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar i jugo. Na jugu Hrvatske promjenjivo oblačno - sunčanih razdoblja bit će prijepodne, a kiše i grmljavine lokalno popodne te osobito navečer. U noći i ujutro mjestimice će puhati bura, a popodne jugo i južni vjetar. Najviša temperatura oko 26 °C.

Promjenjivo u nastavku tjedna

Promjenjivo vrijeme u četvrtak se vraća u većinu kopnenih predjela. Kiša će biti česta na krajnjem istoku, obilna u unutrašnjosti Dalmacije, a na sjeveru bi ponegdje mogla izostati. U petak i subotu sunčanije, ali i dalje nestabilno. Zapuhat će sjeverni vjetar, uz koji će temperatura biti niža od prosjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok će glavnina nestabilnosti zaobići sjeverni Jadran, u Dalmaciji četvrtak i u noći na petak obilna kiša praćena grmljavinom. U petak smirivanje i razvedravanje, pa će u subotu biti sunčanije, no ne i posve stabilno. Puhat će umjerena i jaka bura i tramontana, u Dalmaciji u četvrtak i jugo, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo