uoči sezone grijanja / Profesor matematike otkrio: 'Postoje rupe u zakonu, toplinarski računi trebali bi biti 100 puta manji!'

Iako su niske temperature sve bliže, neki radijatori će sljedeći tjedan ostati hladni. Zbog ugradnje razdjelnika u zgradama se ne može pustiti grijanje sve dok i u posljednjem stanu radovi ne budu gotovi. Razdjelnicima bi se računi trebali smanjiti i do 30%, no jedan matematičar pronašao je rupu u zakonu. Tvrdi, računi mogu biti i do 100 puta manji. Je li to moguće, doznajte u prilogu

7.10.2015.
19:00
VOYO logo

Iako je sezona grijanja počela, ne mogu još svi računati na tople radijatore.

Primjerice, Aleksandra tih problema nema jer je razdjelnike topline ugradila još ljetos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Susjedna zgrada je već prošle godine, znači prošlu ogrjevnu sezonu izvršila ugradnju tih razdjelnika i uštede su bile do 25%", rekla je Aleksandra Vojnović iz Zagreba. 

No, u stotinama stanova u Zagrebu postavljanje razdjelnika nije završeno, pa se građani još ne mogu grijati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije proteklog tjedna je bilo 200-tinjak zgrada koje nisu još ugradile razdjelnike, odnosno instalacije nisu bile spremne za puštanje grijanja", potvrdio je Jurica Brnas iz HEP Toplinarstva, 

Ali ni tu nije kraj, jer s prvim grijanjem na radijatorima s razdjelnicima pojavili su se i prvi problemi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pustili su grijanje i sada dolazi do šumova u radijatoru zbog neizračenog sistema, sustav nije izbalansiran kako treba", rekao je majstor centralnog grijanja Danijel Knežević. 

Za ugradnju razdjelnika potrebno je minimalno 50% potpisa suvlasnika zgrade. Rokovi za ugradnju su najkasnije do 31. prosinca za zgrade koje imaju više od 70 stambenih prostora, a za ostale do kraja 2016-te.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razdjelnici bi građanima trebali omogućiti da sami kontroliraju račune. No nakon što je jedan profesor matematike otkrio rupu u zakonu prema kojoj bi računi trebali biti i 100 puta manji, moglo bi doći do mijenjanja pravilnika o obračunu troškova toplinske energije. 

"Mogu tražiti da im se ponovno obračuna račun. To smanjenje računa 100 puta nije utemljeno na realnim stvarima, to ljudi mogu iskoristiti jer postoji greška u administraciji", rekao je Aleksandar Hatzivelkos, profesor matematike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanari koji imaju ugrađene razdjelnike grijanje će plaćati prema potrošnji, a oni bez, kao i do sad, po kvadraturi stana s dodatnim troškovima. Za neugradnju razdjelnika do krajnjeg roka stižu i kazne. I to do 50.000 kuna. 

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo