bura se ne stišava /

Profesor Franjo, koji je digao buru u Hrvatskoj, za RTL: 'Učinio sam tako jer sam živ čovjek...'

Franjo Dragičević pet dana nakon incidenta za RTL ponovno komentira slučaj koji mu se dogodio na radnom mjestu

9.12.2018.
18:46
VOYO logo

I dalje se nižu reakcije na slučaj čakovačkog profesora koji je fizički napao dvojicu učenika nakon što su ga pogodili kredom.

I dok su društvene mreže pune komentara podrške njegovih kolega pod heštegom 'i ja sam franjo', a rezultati inspekcije i sankcije još se čekaju - ponovno smo razgovarali s profesorom Franjom Dragičevićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ometali su nastavu i gađali ga kredom. Profesor Franjo Dragičević pet dana nakon incidenta ponavlja - sramotno je što je to trebao napraviti, ali svoju reakciju ne bi promijenio.

"Nisam čovjek koji žali nad onim što se već dogodilo jer od toga nemam ništa. Bio sam izazvan sustavno. Reagirao sam tako jer sam živ čovjek, mnogi smatraju da pedagog ne smije imati emocije. Ja bih to trebao ponoviti ako bih bio izazvan iako ružno je sve to što se dogodilo", priča nam Dragičević.

U školi radi 37 godina, a do mirovine mu je ostala još godinu dana. Kaže bilo kakve sankcije će prihvatiti, a otkaza se ne boji. Nada se da će sve ovo probuditi svijest o važnosti zakonske zaštite nastavnika.

"Priželjkujem da će shvatiti da nas sve treba zaštititi od zlostavljanja učenika", dodaje Franjo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Psiholozi poručuju - na nasilje se ne odgovara nasiljem. Učitelji trebaju pronaći adekvatan način za nositi se s djecom bez obzira kakav ona bila. 

"Znamo da djeca se ne ponašaju nasilno bez razloga, nešto je u pozadini zbog čega tako rješavaju svoje probleme i izražavaju emocije, a na odraslima je da pronađu razlog i adekvatno reagiraju na to", tumači Marija Crnković, Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Potez profesora iz čakovečke škole probudio je solidarnost učitelja i profesora diljem zemlje, a sva iskustva dijeljena pod heštegom i ja sam Franjo ovog profesora rastužuju.

"Ne želim da moje kolegice i kolege u razred ulaze u grču, da kolegice izlaze plačući, da doma dolaze sa suzama umjesto da se tada posvete svojoj djeci", dodaje Franjo.

Iz ministarstva poručuju da ozbiljno shvaćaju situaciju, a za daljnje korake čekaju se rezultati inspekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo