PREDIZBORNE KALKULACIJE / Procurili rezultati HDZ-ove interne ankete: Po njoj gube puno mandata, a evo s kim bi mogli doći do većine

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Iako se pitanje relativnog izbornog pobjednika čini izvjesnim, manjak koalicijskog potencijala mogao bi stvarati velike probleme HDZ-u. No, izbori su daleko

19.11.2023.
23:04
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Iako na parlamentarni izbori najvjerojatnije očekuju i ožujku ili travnju, kalkulacije su već odavno počele. Apsolutnu pobjedu teško će netko ostvariti, a zato se već traže koalicijski partneri.

Image
URUŠILO SE ODLAGALIŠTE SMEĆA /

Zagrebački HDZ i Domovinski pokret optužuju gradsku vlast: 'Jakuševec je stalni rizik za Zagrepčane'

Image
URUŠILO SE ODLAGALIŠTE SMEĆA /

Zagrebački HDZ i Domovinski pokret optužuju gradsku vlast: 'Jakuševec je stalni rizik za Zagrepčane'

Je li moguća suradnja HDZ-a i Domovinskog pokreta nakon godina uvreda i prozivki? U Hrvatskoj politici jest, piše N1. Naime, Ilija Radić za N1 neslužbeno doznaje rezultate interne HDZ-ove ankete. Prema njoj, ne piše im se dobro. Naime, previđaju im tek 55 od 76 potrebnih mandata, a to je čak 11 manje od onoga koliko su imali na prošlim izborima. Tada su lako složili većinu s obzirom na to da su odmah mogli računati na SDSS i manjince.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izborne kalukalcije

No, ovaj put bi to moglo biti puno kompliciranije i koalicijski potencijal HDZ-a nije idealan pa bi se ovih 55 mandata, ako bi se takav scenarij ostvario, moglo pokazati nedovoljnom brojkom.

Iako su HDZ-ovci posljednjih tjedana sa zastupnicima DP-a razmijenili dosta teških riječi, moguće je da će im upravo oni biti najbolja šansa da opet formiraju većinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu bi se mogla dogoditi i zanimljiva situacija ako, primjerice, sadašnji HDZ-ov partner, SDSS, bude nužan za uspostavljanje većine HDZ-u i DP-u.

POGLEDAJTE VIDEO: Je li Penava zatvorio vrata koaliciji s HDZ om? Nikola Mažar: 'Svatko radi i govori što ide njemu na svjest'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, oporba nije ništa složenija. Nema riječi o nikakvog većoj koaliciji, a i tu postoji zanimljiva mogućnost da SDP, Možemo i Most budu u situaciji da zajedničkim snagama sruše HDZ s vlasti.

Iako se pitanje relativnog izbornog pobjednika čini izvjesnim, manjak koalicijskog potencijala mogao bi stvarati velike probleme HDZ-u. No, izbori su daleko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo