URUŠILO SE ODLAGALIŠTE SMEĆA / Zagrebački HDZ i Domovinski pokret optužuju gradsku vlast: 'Jakuševec je stalni rizik za Zagrepčane'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

U zagrebačkom HDZ-u smatraju da je gradska vlast pokušala zataškati incident jer se o njemu oglasila četiri dana nakon odrona, tek nakon što je sve izašlo u medije

16.11.2023.
12:04
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebački HDZ pozvao je u četvrtak zagrebačku gradsku vlast na odgovornost zbog odrona na odlagalištu Jakuševec, upozorivši da prema ocjenama stručnjaka oslobađanje štetnih plinova predstavlja zdravstvenu ugrozu za građane.

Grad Zagreb jučer je izvijestio da je na odlagalištu otpada Prudinec/Jakuševec došlo do djelomičnog urušavanja zapadnog dijela odlagališta te da rezultati mjerenja nisu pokazali povećane koncentracije plinova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, zagrebački HDZ tvrdi da štetni plinovi predstavljaju veću zdravstvenu ugrozu.

Image
ZAGREBAČKA PLANINA SMEĆA /

Šokantni prizori na Jakuševcu: Odronile se tisuće tona otpada, mnogi strahuju; Grad Zagreb: 'Nema opasnosti'

Image
ZAGREBAČKA PLANINA SMEĆA /

Šokantni prizori na Jakuševcu: Odronile se tisuće tona otpada, mnogi strahuju; Grad Zagreb: 'Nema opasnosti'

'Vlast je isključivi krivac za ovaj incident'

"Uz konzultacije sa stručnjacima iz tog područja došli smo do saznanja, da odron predstavlja i veću zdravstvenu ugrozu za Zagrepčane radi oslobađanja štetnih plinova: metana, merkaptana i sumporovodika", istaknuli su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrde i da je do odrona došlo isključivo radi odlaganja velike količine biootpada, koji tamo nije trebao biti.

"Radi odlaganja biootpada, zemlja je postala vlažna i mekana te se u kombinaciji s nedavnim padalinama dogodio odron", tvrde u zagrebačkom HDZ-u, u kojem su za odron okrivili aktualnu gradsku vlast, istaknuvši da su oni "isključivi krivci za ovaj incident".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatraju da se sve dogodilo jer se na Jakuševcu miješaju biootpad i miješani otpad, zbog čega se po njihovom mišljenju krši Zakon o gospodarenju otpadom.

Dodaju i da je gradska vlast pokušala zataškati incident, jer se o njemu oglasila četiri dana nakon odrona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Incident se desio 11. studenoga, a trenutna gradska vlast je reagirala priopćenjem 15. studenoga, odnosno četvrti dan nakon incidenta. Uvjereni smo, da nije bilo medijskog pritiska da se niti tada ne bi reagiralo", kažu u zagrebačkom HDZ-u.

Domovinski pokret: Jakuševec je stalni rizik za Zagrepčane

Zbog odrona je reagirao i gradski zastupnik Domovinskog pokreta Slaven Dobrović, istaknuvši da su reakcije nadležnih minimalne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njih je ‘baš briga’ za sve to, kao i za najnovije oslobođen smrad i razna zagađivala koja se sad i iz odrona šire po dobrom dijelu Zagreba. Jakuševački odron potencijalno može predstavljati zdravstvenu ugrozu za Zagrepčane", istaknuo je Dobrović.

Poručio je da je "Jakuševec stalni rizik za Zagrepčane" jer su uskladištene količine otpada velike, a situacija se na deponiju pokvarila otkako njime upravlja platforma Možemo!.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog je, tvrdi Dobrović, odlaganje prevelikih količina biootpada umjesto da se osiguraju kapaciteti za kompostiranje.

"Siguran sam stoga da su prilikom odrona oslobođene određene količine hlapljivih materijala koji predstavljaju opasnost za građane", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Stanovnici Jakuševca bijesni! 'Nikad nije bilo ovako. Osjećamo se kao idioti koji vjeruju balavcima koji su na vlasti'

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo