PROCURILA REKONSTRUKCIJA NESREĆE KOJU JE NACRTAO SAM HORVATINČIĆ: / Sud je nije prihvatio kao valjani dokaz

Image
Foto: Foto: Screenshot Provjereno Nova TV, Pixsell

Ne prestaju reakcije nakon oslobađajuće presude Tomislavu Horvatinčiću za pomorsku nesreću u kojoj je poginuo talijanski bračni par.

20.10.2017.
10:43
Foto: Screenshot Provjereno Nova TV, Pixsell
VOYO logo

Nakon pomorske nesreće u primoštenskom akvatoriju, u kojoj su poginuli Francesco i Marinella Salpietro, Horvatinčić je obitelji izražavao sućut i nudio odštetu i 'dogovor'.

Image
NAJVEĆE AFERE TOME HORVATINČIĆA: /

Usmrtio četvero ljudi, izazvao kaos u Zagrebu, sin ga se odrekao...

Image
NAJVEĆE AFERE TOME HORVATINČIĆA: /

Usmrtio četvero ljudi, izazvao kaos u Zagrebu, sin ga se odrekao...

Upravljački sustav je otkazao

Horvatinčić je svoju jahtu vozio čak četiri puta brže nego što je bilo dopušteno, a 16. kolovoza 2011. je izjavio da je upravljački sustav broda otkazao pa nije njime mogao normalno upravljati i skrenuti kako bi izbjegao sudar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Uvidjevši da upravljački sustav ne funkcionira, svim sam snagama pokušao osobe s jedrilice upozoriti da ne kontroliram brod i da nemam mogućnosti spriječiti opasnost koja je nastala. Na žalost, moji pokušaji nisu pomogli u sprječavanju ovog tragičnog sudara', rekao je tada Horvatinčić.

Na dan kad se nesreća dogodila, nacrtao je skicu na kojoj je obilježio smjer u kojem je išao s jahtom Santa Marina. Zabilježio je na skici i položaj jedrilice u trenutku sudara, zapisao vrijeme nesreće (15.15 sati) i potpisao se na skicu dva puta, javlja Dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Foto: Screenshot Provjereno Nova TV

Foto: Screenshot Provjereno Nova TV

ANALIZA POMORSKIH KAPETANA: ‘Horvatinčić očito nije bio na upravljačkom mjestu, presuda nema veze sa zdravim razumom’

Oslobođenje zbog sinkope

Iako je toga dana rekao da je otkazao upravljački sustav i da je zbog toga došlo do nesreće, na ponovljenom suđenju Horvatinčić je oslobođen zbog toga što je imao sinkopu, što je kratki gubitak svijesti bez ikakvog predznaka. Sud zbog toga nije utvrdio izravnu namjeru pa je donesena oslobađajuća presuda za Horvatinčića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavlja se pitanje kako sud nije uzeo u obzir skicu koju je Horvatinčić napravio odmah poslije nesreće i iskoristio je kao dokaz. Dnevnik.hr piše da je ta skica kao dokaz izdvojena još 2015. godine. To se dogodilo zbog toga što bi okrivljenik morao dobiti sva potreba upozorenja, koja tada nije dobio, već je govorio bez upozorenja da će se to koristiti u kaznenom postupku kao valjani dokaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo