'NE BI DA SU KRAVE...' /

Pročitao deklaraciju meda i pao na leđa. Krenula živa rasprava: 'U mojoj Hrvatskoj?!'

Image
Foto: Pixabay

Rasprava se proširila i na druge proizvode koje prodaju pod domaće

17.2.2025.
8:09
Pixabay
VOYO logo
VOYO logo

Živa rasprava pokrenula se na Redditu oko meda nakon što je jedan korisnik objavio sliku pakiranja u vrećici na kojoj je kao zemlja porijeka navedena Kina.

Napisao je uz sliku: "Made in China med u mojoj Hrvatskoj?!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U manje od jednog dana objava je izazvala burne reakcije, a samo neki od komentara su: "Zato treba kupovati med od lokalnih pčelara".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No i to je naišlo na kritike i iskustva s "lokalnim pčelarima" pa je netko napisao: "A u mog lokalnog pčelara bogami kraj onih 60 košnice UVIK MEDA IMAAA pa bogati ne bi da su krave toliko dobia."

I drugi su imali slična iskustva s "domaćima": "Da, poznam takvih OPG-ovaca i iz drugih grana proizvodnje. Bakica u šokačkom na pijaci svaki dan proda 100 kobasica, ona ih sama napravila od 3 svinje što je uzgojila i hranila ih svojim kukuruzom iz bašče. Ovi s povrćem imaju hektare plastenika i prodaju povrće kao "domaće", a ono masovna proizvodnja koja se ne razlikuje po ničemu od ovih što nisu 'domaći'".

A na kraju se javio i netko tko se predstavio kao pčelar: "Radim kao pčelar. Nije ništa novo. Pazite i kad kupujete kod opg-ova, domaći miješaju sa kineskim pa se teško skuži razlika. Sav med u dućanima je kineski. "

Image
ZA NET.HR /

Iskusni pčelar: 'Ovako ćete prepoznati pravi med, jednostavno je'

Image
ZA NET.HR /

Iskusni pčelar: 'Ovako ćete prepoznati pravi med, jednostavno je'

Netko je objavio i ovo: "Med nije kvarljiv. Ako sam ja npr. prošle godine imao odličnu godinu bagremovog meda (što i cijenu snižava jer znači da ga svi imaju), onda ću definitivno ostaviti koju bačvu meda jer iduća godina će možda biti kišna i imat ću malo ili nimalo, cijena će biti viša, a ja ću opet moći prodavati bagremov med zainteresiranim kupcima. Neka mi i ova godina bude dobra, i od ove godine sačuvam bačvu-dvije, i sad za lošu godinu imam još više meda za prodati. Barem bi svaki pčelar koji ne misli propasti trebao tako razmišljati. Ne kažem da nema pčelara koji muljaju i miješaju kineski i domaći med, ali isto tako tvrditi da svi pčelari tako rade je ignorantno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O medu i kako prepoznati onaj pravi nedavno smo na net.hr-u pričali s pčelarom Đorđom Škondrićem, 78-godišnjakom iz Slavonije, koji je tradiciju proizvodnje preuzeo od oca. Počeo je s jednom košnicom i dogurao do njih 86.

Nakon više od 30 godina u pčelarstvu i proizvodnji meda, za Net.hr je otkrio kako prepoznati pravi med, kada ga je najbolje konzumirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja obitelj se bavila proizvodnjom meda tako da sam i ja od malih nogu pratio kako se proizvodi i kako se radi s pčelama. Sjećam se tog posebnog trenutka kada smo supruga i ja išli na salaš kod brata kopati kukuruz i odjednom je naišao manji roj pčela koji se uhvatio za jednu šljivu. Vratio sam se kući, napravio sanduk od četiri daske i donio ga na salaš, gdje sam stresao pčele i donio ih kući. Tako je sve počelo, još 1990.-ih godina. Otac se od mladosti bavio pčelarstvom, to je kod nas obiteljska tradicija, a brat je nastavio i danas", rekao nam je Škondrić o obiteljskoj tradiciji.

Pojasnio je da je med sok koji pčele medarice tvore od nektara, koji sakupljaju na cvjetovima voća, cvijeća, drveća, ljekovitih trava ili sa slatkim izlučinama, mednom rosom. "U medu se nalaze najvažniji sastojci koji su potrebni ljudskom organizmu, a sastoji se od 80 posto ugljikohidrata i 19 posto vode. Dosta je kaloričan", naveo je.

Koji med je najzdraviji?
"Kod vrsta meda razlikujemo uljanu repicu pa bagrem, zatim livadski i lipu, te zlatnica i šumski med. Najzdraviji med je miješani, a uz njega se izrazito zdravim smatra i bagremov. Med je sladak, dok propolis nije, ovisi s kojeg bilja se skida smola. Propolis je malo gorči. Svaki med ima poseban okus, a meni je najbolji bagrem", rekao nam je.

Kako prepoznati pravi med?
Kao potrošače sve nas uvijek muči pitanje kako prepoznati pravi med, Đorđe tu ima nekoliko korisnih savjeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pravi med se prepoznaje po tome što svaki mora biti kristaliziran. Ako nije kristaliziran, ako je u tekućem stanju, onda to nije pravi med. Možete provjeriti tako da stavite kap meda na prst, ako kapljica meda curi ili se počne širiti, nije pravi. Osim toga možete u čašu vode dodati žlicu meda, ako se počne otapati, nije pravi. Zagrijani med postaje gušći, ali se pritom ne pjeni. Pravi med će se na nižim temperaturama kristalizirati, a kristaliziran med vratit će se u tekuće stanje postepenim zagrijavanjem", rekao je i dodao kako se ''med ne može pokvariti. Pčele donose nektar i onda u košnici to ventiliraju i prerađuju u med zbog čega se ne može pokvariti", izjavio je.

POGLEDAJTE VIDEO Građani protiv poskupljenja, šutnja upozorenja ispred HNB-a: 'Moramo biti uporni'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
one 171
SUTRA
VOYO logo
Još iz rubrike