PROBLEM OTPADA / Hoće li doći do kraja suradnje između Zagreba i Pripuzove tvrtke? 'Natječaji su znali izgledati smiješno'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Novi zagrebački gradonačelnik još ne otkriva hoće li zaista prekinuti suradnju s CIOS-om, no poručuje da će napraviti reviziju za sva privatna poduzeća

11.6.2021.
8:25
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Jedan od najvećih problema Grada Zagreba je zbrinjavanje otpada. Gotovo isto kao i obnova, reciklažna revolucija neće stići preko noći, a famozno smetlište Jakuševac je bila jedina stvar oko koje su se složili Miroslav Škoro i Možemo! u predizbornim sučeljavanjima kada su obećavali da će ga zatvoriti i izgraditi nove moderne sortirnice. Ipak, nije poznato kako i kada.

Suradnja Grada Zagreba i grupe CIOS posebno je zanimljiva, a upravo su zbog nje Petar Pripuz i Milan Bandić završili u zatvoru. No, ipak se radi o suradnji bez koje po svemu sudeći neće moći niti Tomislav Tomašević, javlja RTL Direkt. CIOS je nedavno u svom priopćenju otvoreno poručio Zagrebu da su spremni na sporazumni prekid suradnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

CIOS spreman na raskid ugovora

Na smetlištu se ne skupljaju samo stari automobili, već i perilice rublja, hladnjaci, ali i sve ono što Zagrepčani ubace u žute kontejnere za plastiku. Gradski kamioni Čistoće sve to dovoze na Jakuševac, a grad privatniku plaća zbrinjavanje. Suradnja s Gradom tek je minoran dio prihoda CIOS-a, poručili su iz te grupacije.

Image
PRIPUZOVA TVRTKA TOMAŠEVIĆEVOJ EKIPI /

Spremni smo raskinuti ugovor sa Zagrebom, ako to ne želite, onda prestanite s takvim izjavama

Image
PRIPUZOVA TVRTKA TOMAŠEVIĆEVOJ EKIPI /

Spremni smo raskinuti ugovor sa Zagrebom, ako to ne želite, onda prestanite s takvim izjavama

"Ako nova gradska vlast smatra da bi raskid ugovora Grada Zagreba s članicama CIOS grupacije bio u interesu građanima grada Zagreba ili Grada Zagreba, CIOS grupacija je svakako spremna sporazumno prihvatiti takvo rješenje s jasnom porukom da je to bez ikakvih odštetnih rješenja ili bez bilo kakvih sudskih postupaka", pojasnila je Tajana Tomašević, članica uprave CIOS grupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

CIOS je najviše zasmetao komentar zamjenice gradonačelnika prošli vikend u RTL-u Danas koja je komentirala: "Svakako želimo otvoriti, kao što smo govorili u kampanji, poslove grada koji su u velikoj mjeri bili dogovarani, a znamo kako su bili dogovarani i takvu praksu želimo prekinuti."

Petek: 'Natječaji su znali izgledati smiješno'

SDP-ov Renato Petek također godinama zagovara prekidanje poslovanje grada s CIOS-om. Petek smatra da su natječaji na kojima je CIOS dobivao posao znali izgledati smiješno. Dodao je kako je uvjet bio da su dvije tvrtke, jedna na istočnom, a druga na zapadnom kraju grada "koje su podijeljene avenijom Većeslava Holjevca, minimalno tri kilometra od zacrtane granice." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navedeno su zadovoljavale samo dvije CIOS-ove tvrtke. a Petek tvrdi da u natječaju nedostaje još samo točan OIB tvrtki koje će se na njega javiti, no sve je po zakonu. "Do sada se u gradu Zagrebu poslovalo na sljedeći način: Ako ne možeš nikako drugačije - onda radi po zakonu", rekao je Petek.

Tomašević još ne otkriva hoće li suradnja biti prekinuta

Novi zagrebački gradonačelnik još ne otkriva hoće li zaista prekinuti suradnju, no poručuje da će napraviti reviziju za sva privatna poduzeća i tada donijeti odluku koja će biti najbolja za Grad Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi zaplet u cijeloj priči donijela je narudžbenica koja je jučer stigla u CIOS - Grad Zagreb traži zbrinjavanje 200 tona plastičnog otpada sa zagrebačkih groblja. Cijena jedne tone iznosi 1500 kuna.

Mirka Jozić, dojučerašnja prva žena Zagreba za pitanja o otpadu, sigurna je da bi raskid CIOS-ovog ugovora sa Zagrebom grad zatrpao smećem. Također, Jozić smatra da sortirnice nisu potrebne jer je u planu već sortirnica na Žitnjaku te Centar za gospodarenje otpadom u Resniku za koji Grad očekuje dvije milijarde kuna od Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona podrazumijeva termičku obradu komunalnog otpada zajedno s umiješanjem mulja iz pročistača otpadnih voda, tako da bi se ujedno i taj zagrebački problem, koji je jako velik, riješio", rekla je Jozić.

No, nova gradska vlast ne želi ni čuti za centar u Resniku. Po programu platforme Možemo!, Resnik otpada, a grade se nove velike gradske sortirnice koje bi "rasteretile" privatni centar u Jankomiru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović smatra da treba srediti sustav. "Zagrebu trebaju dvije, najmanje tri sortirnice gdje će se taj otpad sortirati i konvertirati u sirovinu. Ništa ne znači ono što Zagreb godinama radi, skuplja otpad i onda preko natječaja traži nekoga tko će to zbrinuti", rekao je Dobrović.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo