SASLUŠANJA U ATENI / Pritvor za još 40 optuženih; Odvjetnik: 'Ono što su učinili grčki mediji kod nas je kažnjivo'

Image
Foto: Yiannis Panagopoulos/EUROKINISSI/PIXSELL

Skupinu se tereti za 11 kaznenih i prekršajnih djela, a poseban naglasak je stavljen na istragu ubojstva 29-godipnjeg navijača AEK-a, za što su osumnjičeni Hrvat, Albanac i tri Grka

12.8.2023.
21:30
Yiannis Panagopoulos/EUROKINISSI/PIXSELL
VOYO logo

Svih 40 optuženika koji su u subotu izvedeni pred istražne suce u Ateni zbog izgreda u četvrti Nea Philadelphia u noći s ponedjeljka na utorak,a koji su doveli do ubojstva 29-godišnjeg navijača AEK-a Michalisa Katsourisa, priznalo je krivnju te im je određen pritvor. Među njima je bilo 39 Hrvata i jedan Grk.

U nedjelju će svoje obrambene stavove u ovom tragičnom slučaju iznijeti posljednjih 35 zatvorenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SITUACIJA NIJE NIMALO DOBRA /

Apel obitelji navijača koji su u grčkom zatvoru: 'Ako država ne reagira, pitanje hoće li se vratiti živi'

Image
SITUACIJA NIJE NIMALO DOBRA /

Apel obitelji navijača koji su u grčkom zatvoru: 'Ako država ne reagira, pitanje hoće li se vratiti živi'

Veleposlanik: Imam zakazane sastanke u grčkom tužiteljstvu

Hrvatski veleposlanik u grčkoj Aleksandar Sunko u razgovoru za RTL televiziju kazao je kako je trenutačno glavna briga kako obitelji optuženih tako i predstavnika hrvatskog pravosuđa sigurnost pritvorenika.

"Osobno sam o tome razgovarao s predsjednikom prvostupanjskog suda koji je i odredio pritvor, a imam zakazane još neke razgovore u grčkom javnom tužilaštvu u ponedjeljak. S grčke strane dobijamo stalne garancije da je njihova sigurnost zajamčena, ali nećemo stati na tim inicijalnim uvjeravanjima nego ćemo intenzivno pratiti situaciju. Bit ćemo u kontaktu i s našim državljanima u pritvoru i s institucijama koje će pritvor provoditi", rekao je Sunko te dodao kako je pritvorenicima pružena medininska skrb:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sinoć su neki od pritvorenih odvedeni liječniku, danas su od nas dobili zalihe lijekova".

Pravni savjetnik obitelji: Neki roditelji se čuli s uhićenima

Odvjetnik Mario Medak, pravni savjetnik roditelja Dinamovih navijača uhićenih u Ateni nakon ubojstva suparničkog navijača, izjavio je da članovi obitelji mole hrvatsku vlast da se uključi u postupak kako bi im se osigurala sigurnost u grčkim zatvorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Roditelji i članovi obitelji rekli su mi da izražavaju sućut i žaljenje obitelji preminulog i da mole hrvatsku vlast da se uključe u ovaj postupak i da im se putem kolega osigura sigurnost i da ih se ne razdvaja, ne šalje okolo po grčkim zatvorima gdje bi bili smješteni u zatvorske jedinice s drugim zatvorenicima gdje može doći do eskalacije'', kazao je Medak u subotu za Dnevnik Nove TV.

Istaknuo je da su mu se roditelji obratili s obzirom na izjave njihovih odvjetnika koje su čuli putem medija, a koje ukazuju da im u Grčkoj neće biti osigurano pravo na pošteno suđenje naznačeno u Europskoj konvenciji o ljudskim pravima. Rekao je da su se neki od uhićenih čuli sa svojim obiteljima te da je riječ o puno mladih osoba u dobi od 18 do 21 godinu kojima da im se sudi u Hrvatskoj sudilo bi se sukladno Zakonu o sudovima za mladež.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki mediji objavili imena uhićenih i njihovih roditelja

''Čini mi se da je u Grčkoj ta dob do 25. godine, oni bi u svakom slučaju trebali imati poseban tretman'', rekao je.

Medak je kazao i da su u nekim grčkim medijima objavljena imena svih uhićenika i njihovih roditelja s osobnim podacima, adresama. ''To smatram neprimjerenim. Da se to dogodilo u Hrvatskoj, bilo bi kaznenih postupaka'', zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mediji javljaju da je u nastavku istrage nereda koji su u noći s ponedjeljka na utorak izbili u atenskoj četvrti Nova Fildalfija određen istražni zatvor za 70 od ukupno 98 uhićenika. Preostalih 28 uhićenih čeka na ispitivanje kod suca istrage, dodaju. Skupinu se tereti za 11 kaznenih i prekršajnih djela, a poseban naglasak je stavljen na istragu ubojstva 29-godipnjeg navijača AEK-a, za što su osumnjičeni Hrvat, Albanac i tri Grka.

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatski veleposlanik u Grčkoj otkriva kakva je situacija s navijačima

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo