Crne najave / Pripremite se na najgore: 'Na jesen će biti poslano 400.000 ovrha. Mnogi još ne znaju da su ovršeni'

Image
Foto: Ilustracija / Thinkstock

Jednog građanina kod javnog bilježnika čeka čak pet ovrha i odjednom će stići kad isteknu ove mjere. On o tome nema pojma

21.7.2020.
10:50
Ilustracija / Thinkstock
VOYO logo

Prema procjenama javnih bilježnika, 1. studenoga, nakon što isteknu posebne okolnosti koje se odnose na zastoj u provedbi ovrha nad novčanim sredstvima fizičkih osoba, kao i na provedbu svih ovršnih postupaka, u roku od tjedan dana iz javnobilježničkih ureda izaći će između 380.000 i 400.000 novih ovrha.

Podatak je to koji je za Novac.hr iznio zagrebački javni bilježnik Mladen Ježek, čiji se ured specijalizirao za ovrhe. Uz to što će se, povrh 6775 poslovnih subjekata i 9411 građana koji već jesu u postupku blokade, u Finu koncem godine sliti novih 400.000 predmeta, Ježek kaže da mnogi građani kojima su stigli zahtjevi za provođenje ovrhe o tome nemaju pojma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Rok može biti i do godine dana /

Kako bi građani lakše prebrodili koronakrizu, produžuju se obustave ovrha do jeseni

Image
Rok može biti i do godine dana /

Kako bi građani lakše prebrodili koronakrizu, produžuju se obustave ovrha do jeseni

''Sva trgovačka društva predaju ovrhe kako im ne bi nastupila zastara. Mi samo možemo pripremati rješenja, ali ništa ne smijemo raditi. Ne smijemo izdavati rješenja i pokretati postupke. A te ovrhe jednom moraju izaći'', kaže Ježek uz napomenu da mu nije jasno zašto je Vlada donijela odluku o produljenju roka posebnih okolnosti do 18. listopada ove godine. Radi se o produžetku intervencija u Zakon o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima te Zakonu o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za trajanja posebnih okolnosti.

''Od 15. ožujka ovrhe se ne šalju ovršenicima. Nitko od ovršenika ne smije primiti ovrhu na svoju adresu. Sve se kumulira u javnobilježničkim uredima. Ovrhovoditelji se ne mogu naplatiti u svojem potraživanju. To je jedinstveno u EU. Mjera je bila u redu za prva tri mjeseca, ali ne vidim razlog za produžetak'', kaže Ježek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz razgovora s javnim bilježnikom moglo bi se zaključiti da prijeti eksplozija dugova, a najgore je što građani ne znaju što ih čeka.

''U mom uredu imamo slučaj da je jednome građaninu stiglo čak pet ovrha. Svih pet će mu odjednom stići kad istekne produljenje ove mjere, a on o tome nema pojma. Budući da se sve gomila u javnobilježničkim uredima iz kojih ništa ne može izaći, ljudi i ne znaju da su u postupku. Morali bi sami zvati javnobilježničke urede ili komunalna poduzeća i pitati jesu li što dužni, a naravno da to nitko ne radi'', kaže Ježek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo