DOSTA ZAMRŠENO / Pripremaju sankcije zbog covid-potvrda, ali neće udariti Milanovića po džepu: Kazne će plaćati njegov prijatelj?

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ako se na ulasku u Ured predsjednika ni od djelatnika ni od posjetitelja ne traži ni covid-potvrda ni negativan test, odgovoran je Miljenić, iako je o tome odlučio Milanović

20.11.2021.
12:12
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Covid-potvrde uvedene su u zdravstvo i socijalu već prije mjesec dana, a od utorka su obavezne u svim javnim i državnim službama. Ipak, Vlada još uvijek nije osmislila sankcije za čelnike lokalne i državne vlasti koji ne provode režim covid-potvrda, već se o tome tek razgovara, što je jučer potvrdio ministar Davor Božinović, piše Novi list.

"Postoje razgovori na razini Vlade o tome, jedan smo i danas imali. Kad ćemo imati konkretan prijedlog izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, izvijestit ćemo o tome. Bit će to uskoro", izjavio je Božinović koji je odbio govoriti o detaljima zakonskog prijedloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do rješenja koje bi prošlo u Saboru, a potom i Ustavni sud nije jednostavno doći, a dodatan "problem" stvorio je i predsjednik RH Zoran Milanović koje je otvoreno kazao da se za ulazak u Ured predsjednika neće tražiti covid-potvrda.  "Mi ćemo po svom, nećemo maltretirati ljude. Sigurno nećemo maltretirati ljude. Moja tajnica nije cijepljena. To je starija žena, možda se sad i cijepila", poručio je Milanović u utorak.

Image
NA UDARU MILANOVIĆ, BULJ... /

Ministra naživciralo pitanje o 10.000 kn kazne za političare: 'Postaje malo neozbiljno...'

Image
NA UDARU MILANOVIĆ, BULJ... /

Ministra naživciralo pitanje o 10.000 kn kazne za političare: 'Postaje malo neozbiljno...'

'Imunitet nepovredivosti'

Predsjedniku Republike Ustav jamči "imunitet nepovredivosti". U članku 106. navodi se da se protiv predsjednika kazneni postupak može pokrenuti samo uz prethodno odobrenje Ustavnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se prema dosad poznatim informacijama čelnike državnih tijela ne bi kazneno gonilo jer ne primjenjuju mjeru covid-potvrde, već prekršajno, upitno je bi li se i takva izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti mogla odnositi i na Milanovića.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u srijedu je, možda baš iz tog razloga, govorio u kontekstu da se "prije svega ide prema lokalnoj samoupravi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isu je večer predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, gostujući o emisiji HTV-a "Otvoreno", naglasio da bi novi zakon vrijedio i za Ured predsjednika, jer "zakon se ne može provoditi selektivno i da pojedini građani budu u povlaštenom položaju". Dalo bi se zaključiti da su, dakle, u HDZ-u na tragu zakonskog akta kojim bi se obuhvatio i Ured predsjednika, ali ne i samog Milanovića.

Odgovoran Miljenić

Financijske posljedice njegovog ustrajavanja da ne implementira covid-potvrde mogao bi snositi predstojnik njegovog Ureda Orsat Miljenić, za što pravno uporište pruža Milanovićeva Odluka o Uredu predsjednika RH prema kojoj se predstojnika Ureda definira kao državnog dužnosnika, koji "prema zaposlenima u Uredu ima ovlasti čelnika tijela državne uprave".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Edina Zuko/PIXSELL

Zoran Milanović i Orsat Miljenić

Odluka, dakle, propisuje da predstojnik Ureda za svoj rad odgovara predsjedniku, ali formalno je za upravljanje Uredom predsjednika nadležan Miljenić. Stoga, ako se na ulasku u Ured predsjednika ni od njegovih djelatnika ni od posjetitelja ne traži ni covid-potvrda ni negativan test, odgovoran je Miljenić, iako je o tome odlučio Milanović.

Ipak, svemu usprkos netko iz državnog aparata morao bi na licu mjesta utvrditi pridržavaju li se na Pantovčaku mjere covid-potvrda ili ne, a Milanović bi trebao dopustiti takav nadzor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za i protiv

Neće biti lako ni lijevo-liberalnoj opoziciji s obzirom da se desnica (Domovinski pokret, Most i Hrvatski suverenisti) odlučno protive covid-potvrdama i pripremaju prikupljanje potpisa za referendum kojim ih se želi ukinuti. Posve je jasno da će oni bez puno razmišljanja dići ruku protiv sankcija za prekršitelje. 

S druge strane, SDP, Klub zastupnika Zeleno-lijevog bloka i ostale lijeve i liberalne oporbene opcije slažu se s uvođenjem covid-potvrda, pa se logičnim nameće pružanje podrške i kažnjavanje svih koji ne postupaju u skladu s ovom mjerom Stožera, pa i kažnjavanje Ureda predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu ništa konkretno reći dok ne znamo kako će izgledati tekst te zakonske promjene. Kada to bude gotovo, možemo govoriti o našoj eventualnoj podršci u Saboru", rekao je Peđa Grbin za Novi list.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo