Prijeti nam 90 radioaktivnih gromobrana

18.1.2012.
12:50
VOYO logo

Iako su radioaktivni gromobrani u Hrvatskoj trebali biti uklonjeni još krajem 2005., to nije učinjeno. Tako je danas gotovu stotinu tih uređaja velika potencijalna prijetnja za zdravlje ljudi koji bi nekontrolirano mogli biti izloženi njihovu ionizirajućem zračenju. Četiri sporna graomobrana još uvijek se nalaze na krovištu sinjske predionice i tvornice konca Dalmatinka nova u stečaju. Postavljeni su osamdesetih, a danas ih je već nagrizao "zub vremena".

To je prvi uočio sinjski gradski vijećnik ing. Stjepan Labrović, svojedobno zaposlenik Dalmatinke, te je alarmirao Sinjane zbog opasnosti u slučaju da se nosači na kojima su gromobrani sruše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što ako se nosači sruše?

"Snop ionizirajućeg zračenja sada je usmjeren prema nebu, ali kad bi se nosač srušio i snop usmjerio prema okolnom naselju, građani bi morali biti iseljeni radi zaštite zdravlja", upozorio je Labrović za Slobodnu Dalmaciju. Kada se lani u Sinju povela rasprava o prijetnji radioaktivnih gromobrana, kao problem njihova uklanjanja naglašene su financije, no gradonačelnik Ivica Glavan je obećao da će potrebnih 12.000 kuna izdvojiti iz gradskog proračuna. U međuvremenu je danas bivši stečajni upravitelj Dalmatinke nove Vedran Šeparović s problemom upoznao Ministarstvo zdravstva, a financijska sredstva se potom obvezalo osigurati Ministarstvo zdravstva i to polovicom 2011.

Za mjesec dana odgovori?

No, do demontaže gromobrana i uklanjanja radioaktivne prijetnje Sinjanima, još nije došlo. Iz Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost kažu da će gromobrani s krovišta Dalmatinke nove biti uklonjeni u redovitoj proceduri. Na pitanje kada će se to dogoditi, odgovaraju da bi se to moglo znati za oko mjesec dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodajmo svemu da prema podacima Agencije za posebni otpad, koja je u ulozi konzultanta vodila projekt demontaže radioaktivnih gromobrana sa zgrada oštećenih tijekom Domovinskog rata, od 430 postavljenih prije dvije-tri godine, u Hrvatskoj je bilo još oko 90 neuklonjenih gromobrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo